فهرست این مقاله
- 1 معجزه درمان چاقی با جراحی لاغری
- 2 جراحی لاغری چیست و چگونه باعث لاغری می شود؟
- 3 چه کسانی می توانند عمل جراحی لاغری انجام دهند؟
- 4 چه کسانی نمی توانند عمل جراحی لاغری انجام دهند؟
- 5 انواع روش های جراحی لاغری
- 6 فرایند عمل جراحی لاغری از ابتدا تا انتها
- 7 آیا عمل جراحی لاغری عوارضی دارد؟
- 8 فواید عمل جراحی لاغری چیست؟
- 9 بهترین زمان برای انجام جراحی لاغری چه زمانی است؟
- 10 بعد از عمل جراحی لاغری چقدر وزن ما کاهش میابد؟
- 11 هزینه عمل جراحی لاغری چقدر است؟
- 12 آیا امکان بازگشت وزن پس از عمل جراحی لاغری وجود دارد؟
- 13 انجام جراحی لاغری توسط بهترین دکتر جراحی لاغری
معجزه درمان چاقی با جراحی لاغری
آیا شما هم جزو افرادی هستید که اضافهوزن و چاقی برایتان یک معضل شده است؟ تا به حال چندین بار رژیمهای غذایی سخت و ورزشهای سنگین انجام دادهاید تا لاغر شوید؟
متاسفانه این روزها چاقی رواج بیشتری پیدا کرده و اکثر مردم با این مشکل دستوپنجه نرم میکنند. پیشبینیها نشان میدهد تا چند سال آینده، اکثر مردم چاق خواهند بود و آمار چاقی روزبهروز در حال افزایش است. چاقی نهتنها اعتمادبهنفس شما را پایین میآورد و در سبک زندگی شما اختلال ایجاد میکند، بلکه باعث ایجاد بیماریهای بسیاری، از جمله آپنهی خواب، فشار خون، دیابت، درد مفاصل و… هم میشود. این مشکل اگر ادامه داشته باشد و هیچ گامی برای بهبود آن برندارید، میتواند در آینده حمله و سکتهی قلبی را هم به همراه داشته باشد.
متاسفانه لاغر شدن کار آسانی نیست. بسیاری از افراد، بارها و بارها تصمیم به لاغر شدن میگیرند اما شکست میخورند. شاید خود شما هم جزو کسانی باشید که به دلیل اضافهوزن زیاد ورزش کردن برایتان سخت است و به هر دری زدهاید، نتواستهاید خود را لاغر کنید. بهعلاوه، بیماریهای مرتبط با چاقیِ شما، روزبهروز در حال پیشرفت است.
خوشبختانه با پیشرفت علم پزشکی همه چیز برای بشر آسانتر شده و همیشه یک راهحل خوب در انتظار شما است. جراحی لاغری، که این روزها بسیار شایع شده، میتواند به شما کمک کند بهراحتی لاغر شوید و به وزن ایدهال خود برسید. با انجام این عمل، بیماریهای مرتبط با چاقیِ شما تا حد زیادی بهبود پیدا میکند و سلامتی شما در وضعیت بهتری قرار میگیرد.
اگر شما نیز روشهای مختلفی را برای لاغری انتخاب کردهاید و نتیجهی مطلوب را نگرفتهاید، میتوانید جراحی لاغری را انجام دهید و در مدتزمان کوتاهی وزن کم کنید. اگر میخواهید از سیرتاپیاز انواع جراحیهای لاغری سر در بیاورید و دربارهی مزایا و معایب آن اطلاعات کسب کنید، تا انتهای این مقاله همراه ما باشید. با مطالعهی این مقاله، میتوانید با آمادگی و آگاهی کامل این عمل را انجام دهید.
جراحی لاغری چیست و چگونه باعث لاغری می شود؟
به نوعی از جراحی که در آن ساختار سیستم گوارشی، از جمله معده و روده، تغییر میکند تا در نهایت شما وزن کم کنید، جراحی لاغری گفته میشود. این جراحی با روشی به نام لاپاروسکوپی صورت میگیرد و شما تحت بیهوشی عمومی قرار میگیرید. جراحی لاغری توسط دکتر متخصص باریاتریک انجام میشود. در جراحی لاغری با دستکاری سیستم گوارشِ شخص، اقداماتی صورت میگیرد که حجم معدهی شما کمتر شود و در نتیجه، کمتر احساس گرسنگی کنید و خیلی زود سیر شوید. این جراحی جذب مواد غذایی در بدن شما را محدود میکند و مسیر جذب غذا توسط روده را کوتاه کند. در نهایت، شما با انجام این عمل گرسنگی کمتر سراغتان میآید و خیلی زودتر از قبل احساس سیری میکنید. به همین دلیل، میتوانید در زمان کوتاهی به وزن ایدهال خود برسید و لاغر شوید.
چه کسانی می توانند عمل جراحی لاغری انجام دهند؟
برای اینکه بدانید آیا کاندید مناسبی برای جراحی لاغری هستید یا نه، ابتدا باید شاخص تودهی بدنی خود را بررسی کنید. شما میتوانید با داشتن اطلاعاتی، مانند قد و وزن، همین حالا شاخص تودهی بدنی خود را در سایت ما به دست آورید. البته تشخیص BMI فقط یکی از فاکتورهای لازم است. اگر عدد BMI به دستآمدهی شما مساوی یا بزرگتر از عدد ۴۰ باشد، شما صلاحیت کاندید شدن برای جراحی لاغری را دارید.
اگر عدد BMI شما مساوی یا بالاتر از ۳۵ باشد، نیازمند عوامل دیگری برای انجام جراحی لاغری هستید. این افراد در صورتی که علاوه بر اضافهوزن، بیماریهای مربوط به چاقی از جمله دیابت، فشار خون، کبد چرب، اختلالات تنفسی، آرتروز مفاصل و… نیز داشته باشند، مجاز به عمل لاغری هستند.
چه کسانی نمی توانند عمل جراحی لاغری انجام دهند؟
تنها در صورتی مجاز به انجام جراحی لاغری هستید که شرایط مذکور را داشته باشید. در صورتی که شاخص تودهی بدنی یا BMI شما کمتر از ۳۵ باشد مجاز به انجام جراحی لاغری نخواهید بود. شخصی که تنها ۱۰ یا ۱۵ کیلو اضافهوزن دارد، جراحی لاغری به هیچ وجه روش مناسبی برای او نیست و بهتر است با استفاده از رژیمهای غذایی و برنامهی ورزشی منظم، وزن خود را کاهش دهد.
اگر شما مجاز به انجام عمل لاغری هستید، باید مسیری را پیش بگیرید که میخواهیم در ادامه شما را با این مسیر آشنا کنیم.
انواع روش های جراحی لاغری
جراحی لاغری تنها با یک روش انجام نمیشود و روشهای متعددی برای آن وجود دارد. روشهایی مانند بالون معده، حلقهگذاری معده و پلیسهی معده، روشهای قدیمی و منسوخشدهای از جراحی لاغری هستند. این روشها تاثیر کمی دارند و احتمال بازگشت وزن در آنها بسیار زیاد است. عمل اسلیو معده و بای پس معده روشهای استانداردی هستند که امروزه رواج بیشتری پیدا کردهاند. این نوع جراحیها تا میزان زیادی باعث کاهش وزن شما میشوند و بازگشت به وزن قبلی برای شما اتفاق نخواهد افتاد.
البته هریک از این روشها دارای مزایا و معایبی هستند که در ادامه بیشتر به آنها میپردازیم. در انتخاب روش جراحی لاغری عوامل زیادی موثر هستند. تشخیص پزشک و شرایط پزشکی شما مشخص میکند کدام روشِ جراحی لاغری برای شما مناسبتر است.
1- عمل اسلیو معده چیست؟
همانطور که پیشتر گفتیم این عملِ لاغری یک روش رایج و استاندارد است که با روش لاپاروسکوپی صورت میگیرد. در این جراحی، معدهی بیمار تا حد زیادی کوچک میشود. یعنی حدودا ۷۰ درصد از معدهی بیمار برداشته میشود و قسمت باقیمانده شبیه به یک موز یا آستین، داخل بدن میماند. در نتیجهی این عمل، معدهی شما کوچک شده و دیگر قادر نیست میزان زیادی از غذا را درون خود جای دهد. از همین رو، شما کمتر غذا میخورید و زودتر احساس سیری میکنید.
با برداشتن حجم زیادی از معده، هورمونی به نام گرلین، که باعث گرسنگی میشود، نیز برداشته خواهد شد. در واقع، بعد از عمل میزان بسیار کمی از این هورمون داخل بخش کوچک معده باقی میماند. در نتیجه، شما کمتر گرسنه خواهید شد و میل کمتری به خوردن پیدا خواهید کرد. این عمل برگشتپذیر نیست، چراکه حجم معینی از معدهی شما از بدن خارج شده و دیگر نمیتوانید ساختار گوارشی خود را مانند قبل کنید. به همین دلیل، بعد از این عمل شما کاهش وزن چشمگیری را تجربه خواهید کرد.
چه کسانی می توانند عمل اسلیو معده را انجام دهند؟
اگر شرایط زیر را دارید، میتوانید عمل اسلیو معده را انجام دهید:
- شاخص تودهی بدنی شما بیشتر از ۴۰ باشد و دچار چاقی مفرط باشید.
- اضافهوزن شما بیش از ۴۵ کیلو گرم باشد.
- به مواد مخدر و الکل اعتیاد نداشته باشید.
- توانایی پرداخت هزینهی جراحی اسلیو را داشته باشید.
- حداقل شش ماه رژیمهای غذایی سالم، ورزشها و تمرینات روزانه را انجام داده، ولی نتیجهای نگرفته باشید.
- شاخص تودهی بدنی شما بین ۳۵ تا ۳۹.۹ باشد و همچنین، با بیماریهای مرتبط با چاقی مانند دیابت، فشار خون و… مبتلا باشید.
- دچار اختلالات روانشناختی نباشید و از لحاظ روحی و روانی در وضعیت مطلوب و مناسبی قرار داشته باشید.
- آمادگی ذهنی لازم برای ایجاد تغییر در برنامه و عادتهای غذایی و سبک زندگی خود را داشته باشید.
- اضافهوزن شما مربوط به اختلالات عصبی یا روانی بوده و به عبارت دیگر، با بیماریهای روانشناختی در ارتباط باشد.
- به طور کلی، از سلامت عمومی خوب و مناسبی برخوردار باشید.
نکته: در برخی شرایط خاص، افرادی که دارای BMI ۳۲ هستند نیز میتوانند عمل اسلیو را انجام دهند.
عمل اسلیو معده چگونه انجام می شود؟
ابتدا با تزریق دارو، بیهوش میشوید. سپس چند برش کوچک در قسمتهای مختلف شکم ایجاد میشود. برای اینکه پزشک بتواند داخل شکم بیمار را ببیند و ابزارهای خاص را وارد آنجا کند، لولهای باریک وارد شکم شده و آن را پر از گازی بی خطر میکند. لولهی دیگری که مجهر به دوربین است نیز وارد شکم میشود. از این طریق پزشک میتواند اجزاء داخل شکم را روی مانیتور مشاهده کند.
در اسلیو معده قرار است بخشی از معده از شکم خارج شود. تمام عروق خونی، عروق عصبی، بافتهای چربی، رباط و… از آن بخش معده که قرار است از شکم خارج شود، جدا میشوند. یک خط بخیه بین بخشی از معده که قرار است برداشته شود و بخشی که قرار است باقی بماند مشخص میشود. روی خط بخیه با منگنه، بافتی به نام استاپلر دوخته میشود. بخش اعظم معده که قرار است از شکم خارج شود، بریده میشود و از شکم خارج میشود. سپس با استفاده از کوتر و ابزارهای حرارتی جراحی، خون را بند میآورند. معده و خط بخیه چک میشود و از عدم نشتی مواد غذایی و شیرهی معده اطمینان حاصل میشود. تمام تجهیزات و لولهها از شکم خارج میشوند و قسمتهای برشدادهشده روی شکم بخیه میشوند. بخیهها میتوانند جذبی یا غیرقابلجذب باشند. برشهایی که روی شکم ایجاد شده است، پس از بخیه، پانسمان میشوند. عمل اسلیو معده پایان یافت.
بیمار را بعد از عمل به بخش ریکاوری منتقل میکنند. بعد از اینکه بیمار بهطور کامل هوشیاری خود را به دست آورد، به بخش منتقل میشود و پس از چند روز از بیمارستان مرخص میشود.
مزایای عمل اسلیو معده
- مدتزمان عمل کوتاه میباشد و ریکاوری بیمار سریعتر و با کمترین دردسر است.
- شخص به سوءتغذیه دچار نمیشود، چرا که فقط بخشی از معده برداشته شده و انتهای آن دست نخورده باقی مانده و مواد غذایی بهدرستی جذب میشوند.
- کاهش وزن چشمگیر و قابل توجه خواهد بود.
- نسبت به عمل بای پس معده نشت مواد غذایی کمتر است.
- نیاز به ویزیتها و ارزیابیهای بعد از عمل کمتر است.
- هزینهی کمتری نسبت به سایر عملها دارد و مقرونبهصرفه است.
- امکان ابتلا به کمخونی بسیار کمتر است.
- احتمال اینکه معده بزرگ شود کم است.
- امکان ابتلا به فتق شکم بسیار کم است.
- نسبت به بقیهی عملها، افتادگی و شل شدن پوست کمتر است.
- با انجام این عمل، بیماریهای فشار خون بالا و دیابت نوع دو تا حد زیادی کنترل و حتی درمان میشود. اگر بعد از عمل هم نیاز به داروهای کنترل دیابت و انسولین داشته باشید، این نیاز به شدت کاهش مییابد.
- عوارض بسیار کمی را، آن هم در کوتاهمدت، تجربه خواهید کرد.
- میزان خطر مرگ در این عمل بسیار کم بوده یک درصد میباشد.
- هم در کوتاهمدت و هم در بلندمدت دارای فواید و نتایج خوبی است. بهطوری که در کوتاهمدت برخی نتایج و در طولانیمدت برخی دیگر از نتایج خوب را خواهد داشت.
- از آنجایی که مدتزمان عمل کوتاه است، خطر ایجاد ترومبوز ریوی و وریدی بسیار کم است.
عوارض کوتاه مدت عمل اسلیو معده
ریفلاکس معده، تغییر طعم و مزهی دهان، مقاومت کمتر در برابر سرما، تحمل کمتر در برابر الکل، کمردردهای خفیف و نشت مواد غذایی از معده.
عوارض بلند مدت عمل اسلیو معده
ریزش مو، اسهال، کمبود انرژی، تهوع و استفراغ و تغییر در الگوی حرکتی رودهها.
در صورتی که مواردی مانند تب و لرز شدید، احساس تهوع و استفراغ، خونریزی، قرمزی یا ترشح چرک از محل بخیهها و لخته شدن خون را مشاهده کردید، حتما با پزشک خود تماس بگیرید.
2- عمل بای پس معده چیست؟
عمل گاستریک بای پس معده یک روش استاندارد دیگر برای جراحی لاغری است که در کاهش وزن بسیار موثر است. در این روش از جراحی چاقی دو هدف را دنبال میکنیم. اول اینکه اقداماتی صورت میگیرد که بیمار غذای کمتری بخورد و دوم اینکه جذب مواد غذایی در بدن کاهش مییابد.
در ابتدا برای اینکه بیمار غذای کمتری بخورد، اندازهی معده را و سپس ساختار روده را به شکلی تغییر میدهیم که جذب کمتری انجام شود. به همین منظور، معده را به دو بخش تقسیم میکنیم؛ یکی از بخشها بسیار کوچکتر است و حدود ده درصد از کل معده را شامل میشود. غذا وارد همین بخش کوچک میشود. پس از انجام این کار بخشی از رودهی کوچک را از مسیر گوارش غذا خارج میکنیم. در این روش از جراحی لاغری معده را برش نمیدهیم و هیچ بخشی از آن را از بدن خارج نمیکنیم. قسمت بزرگ معده همچنان در بدن قرار دارد و به ترشح آنزیمهای خود ادامه میدهد، اما دیگر هیچ مواد غذاییای وارد این بخش نمیشود. ابتدای روده کوچک هم از مسیر گوارش خارج میشود تا جذب صورت نگیرد و بقیهی روده به معدهی کوچکتر متصل میشود.
این روش از جراحی کاملا استاندارد بوده و قابل برگشت است؛ یعنی شما میتوانید با عمل مجدد آرایش و ساختار گوارشی خود را به حالت اول برگردانید. این عمل پیچیدگیهای بیشتری نسبت به اسلیو معده دارد و مدتزمان آن بیشتر بیشتر است.
چرا عمل بای پس معده این گونه نام گذاری شده است؟
از آنجایی که در این روش یک میانبر برای مواد غذایی ایجاد شده، بای پس نامیده میشود. البته نام دیگر این روش Roux-en-Y (روکس ان وای) است که در ایران بیشتر با نام بای پس معده شناخته میشود.
چه کسانی می توانند عمل جراحی بای پس معده را انجام دهند؟
- کسانی که دارای شاخص تودهی بدنی یا BMI بیشتر از عدد ۴۰ باشند.
- کسانی که شاخص توده بدنی آنها بزرگتر یا مساوی با عدد ۳۵ (بین ۳۵ تا ۳۹.۹) باشد و دچار بیماریهای مرتبط با چاقی، مانند دیابت نوع دو، بیماریهای قلبی، فشار خون بالا، اختلالات تنفسی باشند.
- کسانی که طی مدت طولانی نتوانستهاند با رژیمهای غذایی و ورزشهای پیدرپی وزن کم کنند.
هدف از انجام عمل بای پس معده چیست؟
هدف از این عمل لاغری، کوچک کردن معدهی شخص است تا مقدار غذای کمتری مصرف کند. بهعلاوه، با خارج کردن بخشی از رودهی باریک از مسیر گوارش، میزان کالری دریافتی بدن کمتر میشود و فرد میتواند حدود ۸۰ درصد از اضافهوزن خود را از دست بدهد.
عمل بای پس معده چگونه انجام می شود؟
در این عمل، به منظور ایجاد میانبر در فاصلهی کمی بعد از دریچهی کاردیا، معده به دو بخش تقسیم میشود. (دریچهی کاردیا: محل اتصال مری به معده) کمی پایینتر از کاردیا، معدهی جدید دورتادور بریده میشود و به دو بخش کاملا جدا تقسیم میشود. سپس بخش جداشده دورتادور به کمک منگنهی بافتی دوخته میشود تا مواد غذایی و شیره معده نشت نکنند.
اکنون بیمار دو معده دارد. یک معده جدید که شبیه کیسه کوچک است و به مری متصل است و معده دیگر که بزرگتر است و در انتها به دوازدهه متصل است ولی هیچ غذایی وارد آن نمیشود؛ چرا که به مری وصل نیست. در واقع، این کار باعث میشود غذا از مری تنها وارد بخش کوچکی از معده شود و تمام حجم معده را اشغال نکند. همین کوچک بودن حجم معده باعث سیری زودرس میشود. در قدم بعدی رودهی باریک با کمی فاصله از دوازدهه بریده میشود و به همان معدهی جدیدِ کوچک متصل میشود. سر آزاد دیگر روده که به دوازدهه متصل است نیز به همان بخش از رودهی باریک که به معدهی کوچک متصل است، وصل میشود. آنزیمهای گوارشی از معده و دوازدهه وارد روده میشوند و عمل جذب انجام میشود.
مزایای عمل بای پس معده چیست؟
- این عمل قابل بازگشت است و برخلاف عمل اسلیو معده هیچ بخشی از معده خارج نمیشود، بلکه فقط ساختار گوارشی بدن تغییر میکند. بنابراین، امکان بازگشت معده و روده به جای خود وجود دارد.
- بعد از عمل، امکان بازگشت به وزن قبلی بسیار کم است.
- تغییراتی که در وضعیت ترشح هورمانها ایجاد میشود به نفع شما است؛ زیرا اشتهای شما را کمتر میکند و زودتر احساس سیری خواهید کرد.
- از آنجایی که معده کوچک میشود میزان غذای مصرفی، کم میشود.
- می تواند شرایطی را ایجاد کند که میزان انرژی بیشتری مصرف کنید. در نتیجه، باعث لاغر شدن میشود.
- طی درازمدت، کاهش وزن چشمگیری خواهید داشت.
عوارض عمل بای پس معده چیست؟
- مدتزمان بیشتری را باید در بیمارستان سپری کنید و نسبت به عمل اسلیو، دیرتر مرخص خواهید شد.
- باید تا آخر عمر از مکملهای ویتامین و مواد معدنی استفاده کنید. همچنین، رژیمهای غذایی سالم و مناسب به همراه ورزش روزانه باید جزو برنامهی شما شود.
- احتمالا عوارض بیشتری در مقایسه با عمل اسلیو معده دارد.
- در طولانیمدت منجر به کمبود ویتامینها و املاح معدنی، مخصوصا ویتامین B12، کلسیم، فولات و آهن میشود.
عمل اسلیو معده بهتر است یا بای پس معده
- عمل بای پس معده نسبت به عمل اسلیو هزینه بیشتری خواهد داشت؛ چرا که جراحی پیچیدهتری است.
- عمل بای پس معده در درمان این بیماریهای مربوط به چاقی موثرتر خواهد بود. در هر صورت، هردو عمل نقش بهسزایی در درمان بیماریهایی مانند دیابت و فشار خون بالا دارند.
- در عمل بای پس معده میزان تهاجم، نسبت به اسلیو معده، بیشتر است؛ زیرا بافتهای دیگر، مانند روده، درگیر عمل میشوند.
- مدتزمان عمل بای پس معده بیشتر از اسلیو معده است؛ زیرا پیچیدگیهای بیشتری دارد و بخشهایی از معده و روده در قسمتهای دیگر به هم متصل میشوند.
- در عمل اسلیو معده میزان جذب مواد غذایی همچنان مثل گذشته باقی میماند، اما شما در مجموع میزان غذای کمتری استفاده میکنید. ولی در عمل بای پس معده میزان جذب مواد غذایی نیز کاهش مییابد و شما ملزم به مصرف مکملها میباشید.
- عمل اسلیو معده، غیرقابلبازگشت است، زیرا حجم زیادی از معدهی شما از داخل شکم برداشته میشود. ولی در عمل بای پس میتوانید جای معده و روده و اتصالات آنها را به حالت قبل برگردانید.
3- روش لاپاراسکوپی چیست؟
حتما کنجکاوید که بدانید این روشهای جراحی لاغری، که تا کنون برای شما شرح دادیم، چگونه انجام میشوند و چه مراحلی دارند؟ برای انجام جراحی لاغری از روشی نوین و پیشرفته به نام لاپاروسکوپی استفاده میشود. البته این روش کاربردهای گستردهی دیگری، مانند یافتن مشکلات کیست، عفونت، تودههای رحمی، چسبندگی، هم دارد. از لاپاروسکوپی میتوان برای نمونهبرداری و تشخیص بسیاری از بیماریهایی، که با عکسبرداری قابلتشخیص نیستند، استفاده کرد.
در گذشته، از روشی به نام لاپاروتومی استفاده میشد. در آن روش جراحی، برشهای بسیار بزرگی روی شکم ایجاد میشد. اما امروزه میتوان از لاپاروسکوپی به عنوان جایگزینی ایمن و کمدردسر استفاده کرد. در لاپاروسکوپی شکافهای بسیار کوچکی در شکم یا لگن ایجاد میشود. لولهای به نام لاپاروسکوپ داخل بدن میشود تا اندامهای داخلی بدن مشاهده گردند. با وارد کردن ابزار مخصوص از طریق دیگر شکافها، جراحی صورت میگیرد.
شما میتوانید در مدتزمانی کم، عمل لاغری خود را انجام دهید و استرس و هزینهی کمتری متحمل شوید. در ضمن، دورهی نقاهت لاپاروسکوپی بسیا کم است. این عمل به صورت سرپایی صورت میگیرد. بنابراین، شما میتوانید در همان روز عمل از بیمارستان مرخص شوید و به منزل خود بروید.
عمل لاپاراسکوپی چگونه انجام می شود؟
این عمل جراحی به صورت سرپایی است. یعنی شما میتوانید در همان روزی که جراحی کردید از بیمارستان یا کلینیک خارج شوید و به خانه بروید. در این عمل، بیهوشیِ عمومی انجام میشود. به این معنا که کاملا بیهوش و خواب هستید و هیچگونه دردی را حس نمیکنید. این بیهوشی توسط یک سرمِ داخل وریدی، که حاوی ماده و مایعات بیهوشی است، انجام میشود. در برخی مواقع هم میتوان از بیحسی موضعی استفاده کرد. به این صورت که شما بیدار و هوشیار هستید، ولی هیچگونه دردی را در قسمت جراحی حس نمیکنید؛ چراکه آن قسمت کاملا بیحس است.
جراح در لاپاراسکوپی، شکافهایی به اندازهی ۳ تا ۳/۵ سانتیمتر در پایین شکم ایجاد میکند. سپس لولهی باریکی به نام کانولا را از شکاف ایجادشده به داخل شکم میبرد و با آن، شکم شما را پر از گاز کربندیاکسید میکند. پرکردن شکم با این گاز به پزشک کمک میکند تا اندامهای درون شکم را به خوبی و بهطور واضح روی صفحهی مانیتور مشاهده کند.
سپس، پزشک یک لولهی باریک دیگر به نام لاپاراسکوپ را وارد شکاف میکند. یک سر لوله که وارد شکاف میشود دارای دوربین کوچکی است که توسط آن تصاویر اندامهای شکمی روی صفحهی مانیتور نمایش داده میشوند. پزشک از این طریق میتواند به صورت زنده و در لحظه آنها را مشاهده کند و جراحی کند. پس پایان عمل، پزشک تمام گاز کربندیاکسید را از شکم خارج میکند. لولهها و ابزار نیز از شکافها خارج میشوند. سپس شکافهای ایجادشده را بخیه میزنند و آنها را بانداژ میکنند.
نکته: تعداد شکافهای ایجادشده در جراحی لاپاراسکوپ، که برای مشکلات دیگر نظیر اصلاح فتق، بستن لولههای رحمی، اهدای کلیه از فردی به فرد دیگر، حذف یا ترمیم اندامهای تولید مثل، مشاهدهی تومور در شکم، حذف اندامهای دچار بیماری، حذف و یا ترمیم حالب و یا کلیهها انجام میشود، متفاوت است و تعداد آن میتواند بین دو تا پنج شکاف متغیر باشد.
مشکلات بعد از جراحی لاپاراسکوپی:
نتایج و مشکلاتی که پس از جراحی به وجود میآید بستگی به روش انجامشده دارد. اغلب بیماران با درد کم و ناراحتی اندک بهبود مییابند و مشکل چندانی به وجود نمیآید. اما در صورتی که پس از جراحی با مشکلاتی نظیر موارد زیر مواجه شدید، حتما با پزشک خود مشورت کنید.
- حالت تهوع
- تورم ناحیه ای که جراحی شده
- احساس ناتوانی در ادرار کردن
- احساس سر درد یا داشتن تب
- در صورتی که حتی با مصرف دارو هم درد تسکین نیابد
آثار پس از عمل و درمان آن ها
- بعد از عمل، طبق دستور پزشک، در زمان مقرر خوردن و نوشیدن را شروع کنید.
- با فشار گاز کربندیاکسید واردشده ممکن است بهطور مکرر ادرار کنید. این مشکل نیز با گذشت زمان رفع میشود.
- ممکن است بعد از جراحی، در قسمتهایی که شکاف ایجاد شده احساس درد کنید. پزشک با تجویز دارو، دردهای شما را تسکین میدهد.
- در صورتی که شکافهای شما با بخیه بسته شدهاند، طبق نظر و صلاحدید پزشک باید بعد از یک الی دو هفته بخیهها کشیده شوند.
- گاهی ممکن است گاز کربندیاکسید واردشده، احساس دردی در شانهها و دیافراگم ایجاد کند. این درد به مرور زمان بهبود مییابد.
- پس از بهبود کامل، شخص میتواند به خانه برگردد، اما بعد از جراحی نمیتواند رانندگی کند.
- تا زمانی که بهطور کامل بهبود نیافتهاید، از بلند کردن وسایل سنگین و انجام کارهایی که به شکافهای روی شکم فشار وارد میآورد، خودداری کنید.
جراحی لاپاراسکوپی چه خطراتی دارد؟
لاپاراسکوپی عوارض کمی دارد که به ندرت پیش می آید. لاپاراسکوپی نیز مانند هر عمل جراحی دیگر ممکن است باعث ایجاد عفونت شود. ممکن است زخم ها و شکاف های ایجاد شده پیشرفت کنند و یا خون ریزی داخلی به وجود آید. همینطور در موارد بسیار نادر می تواند باعث سکته مغزی، حملات قلبی و یا ذات الریه شود.
بهعلاوه، در حین جراحی نیز احتمال دارد خطرهایی به وجود بیاید، مثل سوراخ شدن یک اندام یا رگ، ایجاد خونریزی و آسیب به آن اندام، جلوگیری از ورود گاز کربندیاکسید توسط بافت زخمِ حاصل از جراحی قبلی و ایجاد اختلال در عملکرد تروکار (وسیلهای نوکتیز که در جراحی استفاده میشود) توسط بافت زخم حاصل از جراحی قبلی.
ایمنی جراحی لاپاراسکوپی چقدر است؟
جراحی لاپاراسکوپی مانند عمل های باز سنتی، ایمنی دارد. در این عمل جراح ابتدا اندام های شکمی را مورد بررسی قرار می دهد تا تشخیص دهد آیا جراحی لاپاراسکوپی برای بیمار خطر آفرین است یا خیر. در صورتی که اندام ها بیش از حد متورم باشند یا جراح نتواند به طور واضح، به دلیل وجود برخی موانع، اندام ها را مشاهده کند، احتمالا تصمیم به ایجاد شکاف های بزرگتری می گیرد تا ایمن تر و بی خطر جراحی را پیش ببرد.
جراحی های مرتبط با روده عموما با خطراتی از جمله عفونت ها، عوارض بیهوشی و یا خون ریزی همراه هستند. همینطور سلامت و شرایط پزشکی هر فرد بر خطرات جراحی ها موثر هستند.
فرایند عمل جراحی لاغری از ابتدا تا انتها
1- انجام مشاوره و تست های قبل از عمل
قبل از ورود به اتاق عمل شما باید بهطور کامل ارزیابی شوید و اقدامات لازم صورت گیرد تا آمادهی عمل جراحی شوید. شما باید آزمایشهایی از جمله آزمایش خون، ادرار، سونوگرافی شکم و لگن را انجام دهید. همچنین در صورتی که شرایط ویژهای داشته باشید، به آزمایشهای اختصاصی، مانند آندوسکوپی، هم نیاز خواهید داشت. انجام مشاورههای پزشکی و مراجعه به متخصصین گوارش، قلب و عروق، اعصاب و روان، غدد و ریه نیز قبل از جراحی ضروری است.
2- وقت عمل جراحی خود را تعیین کنید
بعد از اینکه مشاورههای پزشکی لازم و آزمایشهای تعیینشده را انجام دادید، میتوانید وقت عمل خود را تعیین کنید و در زمان مشخصشده در بیمارستان حاضر شوید.
3- معاینه و ویزیت یک روز قبل از عمل
شما یک روز قبل از عمل، جراح خود را میبینید و معاینههای لازم بر روی شما انجام میشود. میتوانید صبح روز عمل مجددا به بیمارستان بیایید و یا یک روز قبل در بیمارستان بستری شوید تا در زمان مقرر عمل جراحی شما انجام شود.
4- بیهوشی و آماده شدن برای عمل
شما قبل از عمل جراحی بیهوش میشوید و هیچگونه دردی را حس نخواهید کرد. مدتزمان بیهوشی هم برای هر بیمار و بسته به روش جراحی متغیر است. بیمار چند دقیقه قبل و چند دقیقه بعد از عمل بیهوش خواهد بود. مدتزمان خود جراحی بین ۳۰ تا ۶۰ دقیقه است. بنابراین، شما مجموعا ۳۵ تا ۶۰ دقیقه بیهوش هستید.
5- انتقال به ریکاوری
شما بعد از عمل، که معمولا بعد از ۳۰ دقیقه به اتمام میرسد، به اتاق ریکاوری منتقل میشوید. با توجه به شرایط هر بیمار، ممکن است شخص تا دو ساعت در این اتاق تحت مراقبت باشد. پس از هوشیاری کامل و قرار گرفتن در وضعیت ثابت و پایدار، بیمار به بخش منتقل خواهد شد.
6- زمان ترخیص از بیمارستان
این زمان برای هر بیمار متفاوت خواهد بود و از یک تا سه روز متغیر است. معمولا در وضعیت عادی، بیمار بعد از یک شب از بیمارستان ترخیص میشود. بعد از عمل جراحی شما به منزل میروید و دو تا سه روز دورهی نقاهت خود را میگذرانید. سپس، بعد از حدود یک هفته، برای انجام معاینات پزشکی به جراح خود مراجعه میکنید.
7- رژیم غذایی پس از عمل و سایر دستور العمل ها
شما بعد از انجام جراحی به مدت دو ماه نمیتوانید غذاهای عادی را بخورید که دیگران میتوانند مصرف کنند. باید دو هفتهی کامل رژیم غذایی شما به صورت مایعات مغذی صافشده باشد. بعد از دو هفته، رژیم غذایی نرم را شروع میکنید تا بعد از دو ماه به تدریج بتوانید غذاهای پیش از عمل را دوباره مصرف کنید.
آیا عمل جراحی لاغری عوارضی دارد؟
اغلب عملهای جراحی دارای برخی عوارض در حین یا بعد از انجام عمل هستند. بعضی بیماران هیچگونه عوارضی را تجربه نمیکنند، اما برای برخی دیگر پیش خواهد آمد. بنابراین، نمیتوانیم بگوییم بعد از عمل حتما برای همهی بیماران عوارضی وجود خواهد داشت. ممکن است هیچ عوارضی شامل حال برخی بیماران نشود.
عوارض احتمالی عمل جراحی لاغری
بهطور کلی عوارضی که بعد از عمل برای بیماران به وجود میآید به دو دستهی کوتاهمدت و بلندمدت تقسیم میشوند. عوارض کوتاهمدت میتواند خونریزی و یا نشت شیرهی معده و مواد غذایی از محل دوختهشده و قسمت بخیه باشد. این موارد در صورتی که زود تشخیص داده شود، قابل مدیریت خواهد بود.
عوارض بلندمدت میتواند در صورتی رخ دهد که نتوانید تا مدت طولانی، مانند قبل از هر نوع مواد غذایی استفاده کنید. البته این موضوع ممکن است ظرف شش ماه برطرف شود. همچنین، ممکن است برخی بیماران نیاز داشته باشند تا در طولانیمدت املاح و مکملهای ویتامین مصرف و حتی تزریق کنند.
فواید عمل جراحی لاغری چیست؟
- حس اعتماد به نفس شما به میزان قابلتوجهی افزایش مییابد.
- خوشاندام و خوشفرم میشوید و نسبت به گذشته خوشتیپتر به نظر میرسید.
- بسیاری از فعالیتهایی را که پیش از این، به دلیل اضافهوزن برایتان دشوار بود، اکنون به راحتی و چابکی انجام میدهید.
- مهمترین فایده این است که سلامت خود را ارتقا میدهید و بیماریهایی که تا کنون به علت چاقی داشتید، بهبود پیدا میکنند.
- مصرف برخی داروها بعد از عمل بهطور کامل متوقف و یا کمتر میشوند.
بهترین زمان برای انجام جراحی لاغری چه زمانی است؟
افرادی که چاق هستند و شاخص تودهی بدنی یا همان BMI آنها زیاد است به مرور زمان دچار بیماریهای مربوط به چاقی میشوند. بیماریهایی مثل مشکلات مفاصل، فشار خون، بیماریهای قلبی. پس بهتر است تا قبل از ابتلا به این بیماریها و در سنین مناسب و قبل از کهولت سن، اقدام به جراحی لاغری کنید.
بعد از عمل جراحی لاغری چقدر وزن ما کاهش میابد؟
مقدار کاهش وزن برای افراد مختلف متفاوت خواهد بود. اما بهطورکلی، بعد از انجام جراحی لاغری، شاخص تودهی بدنی شما به میزان نرمال خود، یعنی ۲۵، میرسد. عدد ۲۵ در BMI نشاندهنده-ی وزن طبیعی و نرمال است. این یعنی شما وزن مناسبی نسبت به قد خود دارید.
هزینه عمل جراحی لاغری چقدر است؟
بسته به اینکه شما عمل خود را در بیمارستان دولتی یا خصوصی و یا در کلینیک انجام دهید، هزینهها متغیر خواهد بود. همینطور نوع بیمه، که پایه یا تکمیلی باشد، و روش انتخابی برای جراحی، تجهیزاتی که برای انجام عمل به کار میرود و… در هزینهی عمل موثر خواهند بود.
آیا امکان بازگشت وزن پس از عمل جراحی لاغری وجود دارد؟
اگر بعد از عمل سبک زندگی درست و خوبی را پیش بگیرید، که شامل رژیم غذایی مناسب و ورزشهای روزانه میباشد، و در صورتی که استانداردهای عمل رعایت شود، امکان بازگشت وزن بسیار پایین و در نزدیک به صفر خواهد بود.
انجام جراحی لاغری توسط بهترین دکتر جراحی لاغری
جراحی لاغری یک عمل حساس و پرخطر است که میبایست توسط پزشک متخصص انجام شود. برای انجام جراحی لاغری توسط بهترین دکتر جراحی لاغری، شما باید تحقیقات زیادی انجام دهید و از کسانی که عمل لاغری را نزد پزشک جراح لاغری انجام دادهاند پرسوجو کنید. انجام عمل لاغری توسط بهترین دکتر جراحی لاغری میتواند نتایج خوبی را برای شما داشته باشد و رضایت کافی از عمل لاغری را به شما بدهد. از طرفی انجام این عمل حساس نزد بهترین دکتر خیال شما را کاملا آسوده و راحت میکند، چراکه هیچ خطری شما را تهدید نمیکند و از عوارض و خطرات جراحی لاغری به روش لاپاروسکوپی در امان میمانید. بنابراین، پیدا کردن یک دکتر خوب و باتجربه مهمترین و اولین قدم شما برای انجام جراحی لاغری است.
شما میتوانید از طریق سایت و یا صفحهی اینستاگرام دکتر محمود حیدری نظر بیماران ایشان را مطالعه کنید و از درصد بالای رضایت مراجعین مطلع شوید. دکتر محمود حیدری دارای تخصص در جراحی لاغری بوده و سالانه تعداد بسیاری عمل لاغری انجام میدهند. ایشان در بهترین و مجهزترین بیمارستان دولتی قم، شهید بهشتی، فعالیت دارند که میتواند آثار مطلوبی را پس از عمل برای شما به ارمغان آورد. در صورت تمایل برای انجام جراحی لاغری میتوانید همین الان، از طریق شمارههای درجشده در سایت، با مشاورین دکتر محمود حیدری تماس بگیرید و نوبت عمل لاغری خود را رزرو کنید.
بدون دیدگاه