فهرست این مقاله
- 1 در صورت عدم پاسخگویی کلیک کنید
- 2 چاقی چیست؟
- 3 بیماریهای ناشی از چاقی چیست؟
- 3.1 1. دیابت نوع ۲
- 3.2 2. فشارخون بالا
- 3.3 3. بیماری قلبی
- 3.4 4. سکته
- 3.5 5. سندرم متابولیک
- 3.6 6. بیماریهای کبد چرب
- 3.7 7. برخی از سرطانها
- 3.8 8. مشکلات تنفسی
- 3.9 9. آپنه خواب
- 3.10 10. آسم
- 3.11 11. استئوآرتریت
- 3.12 12. مشکلات سلامت روان
- 3.13 13. نقرس
- 3.14 14. بیماری کلیوی
- 3.15 15. مشکلات بارداری
- 3.16 16. مشکلات باروری
- 3.17 17. مشکلات عملکرد جنسی
- 4 سخن پایانی
- 5 سؤالات متداول
- 6 برای مطالعه بیشتر
در صورت عدم پاسخگویی کلیک کنید
سخت نفس میکشید؟ به دیابت نوع 2 مبتلا شدهاید؟ دچار اضافهوزن و چاقی هم هستید؟ و نمیدانید که علت این تنگی نفس و ضربان قلب نامرتب و مشکلات دیگر چیست؟ من به شما میگویم، مشکل اصلی شما همی چاقی و اضافهوزن است! چاقی یکی از بیماریهایی است که به آن کمتوجهی و در برخی موارد بیتوجهی میشود و همین کم توجهی و عدم اقدام برای کاهش وزن باعث ایجاد بیماریهای از جمله سکته، ضربان نامرتب، دیابت و… میشود. ما دراین صفحه قرار است با شما درباره بیماریهای ناشی از چاقی صحبت کنیم و شما را نسبت به این موضوع آگاهتر کنیم، تا انتها همراه ما باشید.
چاقی چیست؟
چاقی به معنای وزن بیشتر از وزن سالم برای یک قد معین است. چاقی یک بیماری جدی و مزمن به حساب میآید. این میتواند منجر به سایر مشکلات سلامتی از جمله دیابت، بیماری قلبی و برخی سرطانها شود که در بخش بعدی بیماریهای مرتبط با چاقی را به صورت کامل بررسی میکنیم.
بیماریهای ناشی از چاقی چیست؟
اضافه وزن و چاقی ممکن است خطر ابتلا به بسیاری از مشکلات سلامتی را افزایش دهد، به خصوص اگر چربی اضافی در اطراف کمر باشد. رسیدن به وزن مناسب و حفظ آن میتواند به پیشگیری از این مشکلات، جلوگیری از بدتر شدن آنها یا حتی از بین رفتن آنها کمک کند. چاقی و بیماریهای ناشی از آن که ممکن است به سراغ افراد بیآید عبارتند از:
1. دیابت نوع ۲
دیابت نوع ۲ بیماری است که در زمانی رخ میدهد که سطح گلوکز خون (قند خون) بیش از حد بالا باشد. تقریباً ۹ نفر از ۱۰ نفر مبتلا به دیابت نوع ۲ دارای اضافهوزن یا چاقی هستند. باگذشت زمان، قند خون بالا میتواند منجر به بیماریهای قلبی، سکته مغزی، بیماریهای کلیوی، مشکلات چشمی، آسیب عصبی و سایر مشکلات بهداشتی شود.
اگر در معرض خطر دیابت نوع ۲ هستید، ممکن است با کاهش حداقل ۵ تا ۷ درصد از وزن اولیهتان بتوانید از بروز یا تأخیر در ابتلا به دیابت جلوگیری کنید و یا از درمان دیابت با جراحی چاقی استفاده کنید.
2. فشارخون بالا
فشارخون بالا، که به آن هایپرتنسیون نیز گفته میشود، وضعیتی است که در آن خون با نیرویی بیشتر از حالت طبیعی در عروق شما جریان دارد. داشتن سایز بدنی بزرگ ممکن است فشارخون را افزایش دهد؛ زیرا قلب شما باید سختتر کار کند تا خون را به تمام سلولها برساند. چربی اضافی همچنین میتواند به کلیهها آسیب بزند که در تنظیم فشارخون نقش دارند.
فشارخون بالا میتواند به قلب شما فشار وارد کند، به عروق خونی آسیب بزند و خطر ابتلا به حمله قلبی، سکته، بیماری کلیوی و مرگ را افزایش دهد. کاهش وزن کافی برای رسیدن به یک شاخص توده بدنی سالم ممکن است فشارخون بالا را کاهش دهد و از مشکلات بهداشتی مرتبط جلوگیری کند.
3. بیماری قلبی
بیماری قلبی به مجموعهای از مشکلات بهداشتی اطلاق میشود که بر قلب شما تأثیر میگذارد، مانند حمله قلبی، نارسایی قلبی، آنژین یا ریتم غیرطبیعی قلب. داشتن اضافهوزن یا چاقی خطر ابتلا به شرایطی را که میتواند منجر به بیماری قلبی شود، مانند فشارخون بالا، کلسترول بالا و قند خون بالا افزایش میدهد. علاوه بر این، وزن اضافی میتواند باعث شود قلب شما برای پمپاژ خون به تمام سلولها سختتر کار کند. کاهش وزن اضافی ممکن است به کاهش این عوامل خطر بیماری قلبی کمک کند.
4. سکته
سکته زمانی رخ میدهد که یک رگ خونی در مغز یا گردن شما مسدود یا پاره شود و جریان خون به بخشی از مغز قطع شود. سکته میتواند به بافت مغز آسیب بزند و شما را از صحبتکردن یا حرکتدادن قسمتهایی از بدن ناتوان کند.
اضافهوزن و چاقی به افزایش فشارخون معروف هستند و فشارخون بالا عامل اصلی سکتهها است. کاهش وزن ممکن است به کاهش فشارخون و دیگر عوامل خطر سکته، از جمله قند خون بالا و کلسترول بالا کمک کند.
5. سندرم متابولیک
سندرم متابولیک گروهی از شرایط است که خطر ابتلا به بیماری قلبی، دیابت و سکته را افزایش میدهد. برای تشخیص سندرم متابولیک، شما باید حداقل سه مورد از شرایط زیر را داشته باشید:
– اندازه و محیط کمر بزرگ
– سطح بالای تری گلیسیرید در خون
– فشارخون بالا
– سطح بالای قند خون در حالت ناشتا
– سطح پایین کلسترول HDL (کلسترول خوب) در خون
سندرم متابولیک به طور نزدیکی به اضافهوزن، چاقی و کمبود فعالیت بدنی مرتبط است. تغییرات سبک زندگی سالم که به کنترل وزن کمک میکند، ممکن است به پیشگیری و کاهش سندرم متابولیک کمک کند.
6. بیماریهای کبد چرب
بیماریهای کبد چرب زمانی توسعه مییابند که چربی در کبد شما جمع شود. چاقی و کبد چرب میتواند منجر به آسیب شدید کبد، سیروز یا حتی نارسایی کبد شود. این بیماریها شامل بیماری کبد چرب غیرالکلی (NAFLD) و استئاتوهپاتیت غیرالکلی (NASH) هستند.
NAFLD و NASH بیشتر بر افرادی که اضافهوزن یا چاقی دارند تأثیر میگذارد. افرادی که مقاومت به انسولین، سطوح نامناسب چربی در خون، سندرم متابولیک، دیابت نوع ۲ و… را دارند نیز ممکن است NAFLD و NASH را توسعه دهند. اگر شما اضافهوزن یا چاقی دارید، کاهش حداقل ۳ تا ۵ درصد از وزن بدن ممکن است چربی کبد را کاهش دهد.
7. برخی از سرطانها
سرطان مجموعهای از بیماریهای مرتبط است. در تمام انواع سرطانها، برخی از سلولهای بدن شروع به رشد غیرعادی یا خارج از کنترل میکنند. سلولهای سرطانی گاهی اوقات به سایر قسمتهای بدن گسترش مییابند.
اضافهوزن و چاقی ممکن است خطر ابتلا به برخی انواع سرطان را افزایش دهد. مردان با اضافهوزن یا چاقی در معرض خطر بالاتری برای ابتلا به سرطانهای روده بزرگ، راستروده و پروستات هستند. در میان زنان با اضافهوزن یا چاقی، سرطانهای سینه، پوشش رحم و کیسه صفرا بیشتر شایع است. بزرگسالانی که با بالارفتن سن وزن کمتری میگیرند، خطر کمتری برای بسیاری از انواع سرطان، از جمله سرطانهای روده بزرگ، کلیه، سینه و تخمدان دارند.
8. مشکلات تنفسی
اضافهوزن و چاقی همچنین میتوانند بر نحوه کارکردن ریههای شما تأثیر بگذارند و وزن اضافی خطر ابتلا به مشکلات تنفسی را افزایش میدهد.
9. آپنه خواب
آپنه خواب یک مشکلات شایع است که ممکن است هنگام خواب رخ دهد. اگر آپنه خواب داشته باشید، راه هوایی شما مسدود میشود و باعث میشود تنفس شما نامنظم یا حتی برای مدت کوتاهی متوقف شود. آپنه خواب درمان نشده ممکن است خطر ابتلا به بسیاری از مشکلات بهداشتی، از جمله بیماری قلبی و دیابت را افزایش دهد.
چاقی یکی از علل شایع آپنه خواب در بزرگسالان است. اگر شما اضافهوزن یا چاقی دارید، ممکن است چربی بیشتری در اطراف گردن شما ذخیره شده باشد که باعث میشود راه هوایی کوچکتر شود. راه هوایی کوچکتر میتواند تنفس را دشوار کرده یا باعث خرخر شود.
10. آسم
آسم یک حالت مزمن است که بر راههای هوایی ریههای شما تأثیر میگذارد. اگر آسم دارید، راههای هوایی میتوانند گاهی ملتهب و باریک شوند. در طول این بیماری احتمالاً سرفه کنید، خسخس کنید یا احساس تنگی در قفسه سینه کنید.
چاقی میتواند خطر ابتلا به آسم، تجربه علائم بدتر و سختتر شدن مدیریت این وضعیت را افزایش دهد. کاهش وزن میتواند مدیریت آسم را برای شما آسانتر کند. برای افرادی که چاقی شدید دارند، جراحی کاهش وزن از طریق جراحی چاقی میتواند بسیار مؤثر باشد.
11. استئوآرتریت
استئوآرتریت یک مشکل بهداشتی شایع و ماندگار است که باعث درد، ورم، سفتی و کاهش حرکت در مفاصل میشود. چاقی یکی از عوامل خطر اصلی برای استئوآرتریت در زانوها، رانها و مچ پا است.
داشتن اضافهوزن یا چاقی ممکن است خطر ابتلا به استئوآرتریت را افزایش دهد؛ زیرا فشار اضافی بر مفاصل و غضروفها وارد میکند. اگر چربی اضافی در بدن داشته باشید، ممکن است سطح مواد التهابی در خون شما افزایش یابد. مفاصل ملتهب ممکن است خطر ابتلا به استئوآرتریت را افزایش دهند.
12. مشکلات سلامت روان
علاوه بر افزایش خطر ابتلا به مشکلات جسمی، چاقی میتواند بر سلامت روان تأثیر بگذارد. مشکلات روانی ناشی از چاقی میتوانند زندگی را مختل کنند؛ برخی از این مشکلات عبارتند از:
– استرس طولانیمدت
– مشکلات تصویر بدنی
– عزتنفس پایین
– افسردگی
– اختلالات خوردن
مطالعات نشان میدهد که افراد دارای اضافهوزن یا چاقی احتمال بیشتری دارد که با تعصبهای مربوط به وزن در مدرسه و محل کار مواجه شوند که میتواند به کیفیت زندگی آنها آسیب برساند. کاهش وزن اضافی به بهبود تصویر بدنی و عزتنفس و کاهش علائم افسردگی کمک کرده است.
13. نقرس
نقرس نوعی آرتریت است که باعث درد و ورم در مفاصل میشود. نقرس زمانی توسعه مییابد که کریستالهای ساخته شده از مادهای به نام اسیداوریک در مفاصل شما تجمع کنند. عوامل خطر شامل چاقی، فشارخون بالا و مصرف غذاهای غنی از پورینها است. نقرس عمدتاً با دارو درمان میشود. کاهش وزن نیز میتواند به پیشگیری و درمان نقرس کمک کند.
14. بیماری کلیوی
بیماری کلیوی به معنای آسیب به کلیهها و ناتوانی در تصفیه خون بهدرستی است. چاقی خطر ابتلا به دیابت و فشارخون بالا را افزایش میدهد که شایعترین علل بیماری کلیوی مزمن (CKD) هستند. حتی اگر شما دیابت یا فشارخون بالا نداشته باشید، داشتن چاقی ممکن است خطر ابتلا به CKD را افزایش داده و پیشرفت آن را تسریع کند.
15. مشکلات بارداری
اضافهوزن و چاقی خطر ابتلا به مشکلات بهداشتی در دوران بارداری را افزایش میدهد که میتواند بر بارداری و سلامت نوزاد تأثیر بگذارد. زنان باردار دارای چاقی ممکن است شانس بیشتری برای:
– ابتلا به دیابت بارداری
– نیاز به زایمان سزارین و زمان بیشتری برای بهبودی پس از زایمان
– مشکلات ناشی از جراحی و بیهوشی، بهویژه اگر چاقی شدید داشته باشند
– افزایش وزن بیشتر یا ادامهداشتن اضافهوزن یا چاقی پس از زایمان
داشتن چاقی یا افزایش وزن بیش از حد در دوران بارداری میتواند خطرات سلامتی برای نوزاد را نیز افزایش دهد، از جمله:
– بهدنیاآمدن نوزاد بزرگتر از حد انتظار
– توسعه بیماریهای مزمن در بزرگسالی، از جمله دیابت نوع ۲، چاقی، بیماری قلبی و آسم
16. مشکلات باروری
چاقی خطر ابتلا به ناباروری را افزایش میدهد. ناباروری در زنان به معنای ناتوانی در باردارشدن پس از یک سال تلاش یا باردارشدن اما ناتوانی در نگهداشتن بارداری به مدت کامل است. در مردان، به معنای ناتوانی در باردار کردن یک زن است.
چاقی با کاهش تعداد و کیفیت اسپرم در مردان مرتبط است. در زنان، چاقی با مشکلات مربوط به چرخه قاعدگی و تخمکگذاری مرتبط است. چاقی همچنین میتواند باعث شود باردارشدن با کمک درمانهای ناباروری خاص دشوارتر شود.
17. مشکلات عملکرد جنسی
چاقی همچنین ممکن است خطر ابتلا به مشکلات عملکرد جنسی را افزایش دهد. داشتن اضافهوزن یا چاقی خطر ابتلا به اختلال نعوظ (ED) را افزایش میدهد که وضعیتی است که در آن مردان نمیتوانند نعوظی کافی برای رابطه جنسی رضایتبخش داشته باشند.
مطالعات کمی به بررسی اینکه چاقی چگونه ممکن است بر عملکرد جنسی زنان تأثیر بگذارد، پرداختهاند. اما تحقیقات نشان میدهد که تغذیه سالم، افزایش فعالیت بدنی و کاهش وزن ممکن است به کاهش مشکلات عملکرد جنسی در افراد دارای چاقی کمک کند.
سخن پایانی
چاق یک نوع بیماری است که باید خیلی زود برای بهبود و درمانش اقدام کرد، زیرا اضافهوزن و چاقی میتوانند بیماریهای زیادی را با خود به همراه داشته باشند. در این صفحه ما سعی کردیم به شما تمامی بیماریهای ناشی از چاقی را معرفی کنیم تا اگر دچار چاقی هستید و برخی از عواملی که مرتبط با بیماریهای ناشی از چاقی هستند را دارید آگاه شوید و برای درمان آن اقدام کنید.
برخی از بیماریهایی که در اینجا به آنها پرداختیم کبد چرب، آسم و سکته بود. برای جلوگیری از این بیماریهای شما میتوانید برای جراحی چاقی اقدام کنید و از این راه خیلی زود به نتیجه برسید. یکی از پزشکان خبره و ماهر در زمینه جراحی چاقی دکتر محمود حیدری است. دکتر حیدری فلوشیپ لاپاراسکوپی پیشرفته و فوقتخصص جراحی چاقی دارد که شما میتوانید از طریق شماره تماس زیر از ایشان مشاوره رایگان درباره جراحی چاقی دریافت کنید.
از شما ممنونیم که تا اینجا ما را همراهی کردید! اگر همچنان سؤالی برای شما باقیمانده است، کارشناسان ما در بخش نظرات منتظر شما هستند.
سؤالات متداول
1. آیا چاقی باعث تشدید سرطان میشود؟
تحقیقات نشان میدهند که چربی بیش از اندازه در بدن خطر ابتلا به سرطانهای متعدد مثل سرطان مری، معده، کبد، کلیه و سرطانهای بسیار دیگر را افزایش میدهد.
2. چاقی باعث کاهش قدرت باروری میشود؟
در برخی افراد بله! چاقی ممکن است در بعضی از اشخاص عوارضی مانند کاهش قدرت باروری است.
3. آیا جراحی چاقی برای کاهش اضافهوزن و لاغری مفید است؟
بله! جراحی چاقی یکی از راههایی رهایی از چاقی و رسیدن به تناسباندام دلخواه است، ولی در این زمینه حتماً باید توجه کنید که چه پزشکی را برای این عمل انتخاب میکنید.
برای مطالعه بیشتر
Obesity: Health consequences of being overweight
2 نظر
آیا زوال عقل و آلزایمر هم به چاقی مرتبطن؟
بله؛ بین چاقی و زوال عقل ارتباط مستقیمی وجود دارد و طبق تحقیقات افرادی که اضافهوزن دارند نسبت به افراد نرمال، بیشتر به آلزایمر مبتلا خواهند شد.