بیماری های قلبی عروقی – ناشی از چاقی

چاقی و بیماری‌های قلبی
مدت زمان مطالعه: 9 دقیقه

آیا تابه‌حال به این فکر کرده‌اید که چاقی چطور می‌تواند سلامت قلب شما را به خطر بیندازد؟ بسیاری از افراد از ارتباط مستقیم و ترسناکی که بین چاقی و بیماری‌های قلبی وجود دارد، مطلع نیستند؛ اما این ارتباط می‌تواند پیچیده‌تر و عمیق‌تر از آن چیزی باشد که فکرش را می‌کنید! چاقی نه‌تنها فشارخون و کلسترول را افزایش می‌دهد، بلکه باعث التهابات و تغییراتی در ساختار قلب و عروق خواهد شد؛ اگر این موضوع دغدغه شما هم هست، در این مقاله همراه ما باشید تا نگاه دقیق‌تری به این مسئله داشته باشیم!

ارتباط چاقی با بیماری قلبی
چه ارتباطی بین چاقی و بیماری‌های قلبی وجود دارد؟

چه ارتباطی بین چاقی و بیماری‌های قلبی وجود دارد؟

این موضوع که چاقی می‌تواند برای سلامت قلب ضرر داشته باشد، کاملا اثبات شده است و تحقیقات ارتباط بین چاقی و بیماری‌های قلبی را کاملا تایید می‌کنند؛ به‌عنوان‌مثال، افرادی که اضافه‌وزن دارند، یعنی شاخص توده بدنی آن‌ها بین ۲۵ تا ۲۹.۹ است یا افرادی که چاق هستند، یعنی BMI آن‌ها بالای 30 است، در معرض ابتلای بیشتری به بیماری‌های قلبی هستند. چاقی علاوه‌براینکه خطر بیماری‌های قلبی را افزایش می‌دهد، فرآیندهای التهابی بدن را فعال کرده و از این طریق به سیستم قلبی عروقی بدن آسیب می‌رساند.

one study concluded that adults between ages 40 and 59 who are overweight or obese have a significantly increased risk (ranging from 21 to 85 percent higher) of developing cardiovascular disease as compared with their normal weight peers.

یک مطالعه نشان داده که بزرگسالان بین ۴۰ تا ۵۹ سال که دارای اضافه وزن یا چاقی هستند، در مقایسه با افرادی که وزن نرمال دارند، بین ۲۱ تا ۸۵ درصد بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی قرار دارند.

منبع:

everydayhealth.com

در ادامه به بررسی دقیق‌تر چاقی و بیماری‌های قلبی ناشی از آن خواهیم پرداخت.

1- آپنه خواب

آپنه خواب ، یک بیماری ناخوشایند است که می‌تواند خواب شبانه ما را کاملا مختل کند؛ اما این بیماری به همین‌جا ختم نمی‌شود و می‌تواند در به‌وجودآمدن بیماری‌های قلبی، دیابت نوع 2، فشارخون بالا، سندروم متابولیک، پیش‌دیابتو ناهنجاری‌های کلسترول نیز نقش داشته باشد.

2- التهاب مخفی بدن

التهاب مخفی بدن و عوامل ناشی از آن، می‌توانند خطر ابتلا به تصلب شرایین و تجمع پلاک در دیواره‌های شریان‌ها را افزایش بدهند؛ تصلب شرایین وقتی اتفاق می‌افتد که چربی، کلسترول و دیگر مواد در دیواره‌های آن‌ها جمع شده و در نتیجه شریان‌ها سخت و باریک شوند. با تجمع پلاک‌ها و باریک‌شدن شریان‌های خونی، جریان خون محدود شده و خطر بیماری‌های قلبی و سکته بیشتر می‌شود.

به گفته کارشناسان، چاقی موادی را در خون ما آزاد می‌کند که این مواد در ترکیدن پلاک‌ها نقش دارند و در نهایت به حملات قلبی منجر خواهند شد.

جالب است بدانید که چربی بیشتر در ناحیه شکم، که به نام چاقی مرکزی نیز شناخته می‌شود، با التهاب ارتباط بیشتری دارد؛ این چربی سطح تری‌گلسیرید بدن را بیشتر کرده که می‌تواند باعث ترکیدن پلاک‌ها شود؛ به‌همین‌دلیل اندازه دور کمر می‌تواند دقیقا به اندازه وزن کلی اهمیت داشته باشد.

waist size is correlated with something called visceral fat. This is hidden fat found around your abdominal organs. It’s different from subcutaneous fat, which is the fat at your waistline that you can pinch. Visceral fat is associatedTrusted Source with higher levels of inflammation. It’s also linked to a higher risk of heart disease and diabetes.

اندازه دور کمر با چیزی به نام چربی احشایی ارتباط دارد. این چربی پنهان در اطراف اندام‌های شکمی شما یافت می‌شود. این چربی با چربی زیرپوستی که چربی قابل‌لمس در ناحیه کمر است و می‌توانید آن را نیشگون بگیرید، متفاوت است. چربی احشایی با سطوح بالاتری از التهاب مرتبط است. همچنین با خطر بالاتر بیماری قلبی و دیابت نیز ارتباط دارد.

منبع:

healthline.com

3- اختلال در عملکرد قلب

براساس تحقیقات منتشرشده، افزایش چربی در اطراف قلب، تغییرات حجم خون، سطح بالای التهاب در بدن و سایر شرایط مرتبط با چاقی، می‌توانند زمینه‌ساز آریتمی در حفره‌های بالایی قلب و فیبریلاسیون دهلیزی باشند. این شرایط باعث تشکیل لخته‌خون شده و در نتیجه به سکته، نارسایی‌های قلبی یا سایر اختلالات قلبی منجر خواهد شد. در کنار مواردی که گفته شد، به‌خاطر فشارخون بالای ناشی از چاقی، قلب انسان نیز ممکن است نسبت به گذشته بزرگ‌تر شود.

4- نارسایی قلبی

وقتی از چاقی و بیماری‌های قلبی ناشی از آن صحبت می‌کنیم، نباید نارسایی قلبی را از یاد ببریم. اضافه‌وزن علاوه‌بر تمام مشکلاتی که دارد، می‌تواند به‌طور مستقیم به قلب فشار وارد کند؛ این فشار زمانی که قلب در فاز آرامش یا دیاستول است، بیشتر از هر زمان دیگری احساس می‌شود. در زمان استراحت قلب، قلب پر از خون خواهد شد؛ وقتی که فردی اضافه‌وزن داشته باشد، حجم خون اون نیز بیشتر خواهد بود و قلب برای پمپاژکردن خون به زحمت می‌افتد. با فشار بیش‌ازحد به قلب، عضلات قلبی تحلیل می‌روند؛ در نتیجه نارسایی قلبی اتفاق می‌افتد و دیگر قلب نمی‌تواند به‌شکل موثری خون را به سراسر بدن پمپاژ کند.

تاثیر چاقی بر قلب
وقتی از چاقی و بیماری‌های قلبی حرف می‌زنیم، نباید نارسایی قلبی را از یاد ببریم.

5- عوارض قلبی مرتبط با دیابت

همان‌طور که گفتیم چاقی می‌تواند در بروز دیابت نوع 2 نقش داشته باشد؛ وقتی فرد به دیابت نوع 2 مبتلا شد، رفته‌رفته قندخون بالای او می‌تواند به اعصاب کنترل‌کننده قلب و رگ‌های خونی اطراف قلب آسیب برساند.

متاسفانه بزرگسالانی که به دیابت نوع 2 مبتلا هستند، تقریبا دو برابر دیگران، در معرض ابتلا به بیماری‌های قلبی و سکته مغزی قرار دارند.

آیا کاهش‌وزن می‌تواند در بهبود بیماری‌های قلبی مرتبط با چاقی نقش داشته باشد؟

بله؛ خوشبختانه با کاهش‌وزن می‌توان تا حد زیادی به بهبود سلامت قلب کمک کرد؛ مطالعات نشان داده که کاهش حتی 5 الی 10 درصد از وزن اولیه بدن، می‌تواند به کاهش خطر بیماری‌های قلبی منجر شود. در همین زمینه براساس تحقیقی که در سال 2011 انجام شده است، افرادی که 5 الی 10 درصد از وزن خود را کم کرده‌ بودند، کاهش چشم‌گیری در سطح قندخون، فشارخون و تری‌گلیسرید را تجربه کرده‌اند و همچنین کلسترول خوب بدن آن‌ها نیز افزایش پیدا کرده است؛ از طرف دیگر، افرادی که توانسته‌اند 10 الی 15 درصد از وزن خود را کم کنند، تاثیر مثبت بیشتری را در سلامت قلب و عروق خود مشاهده کرده‌اند.

چاقی و بیماری‌های قلبی
چطور با چاقی و بیماری‌های قلبی ناشی از آن مبارزه کنیم؟

چطور با چاقی و بیماری‌های قلبی ناشی از آن مبارزه کنیم؟

برای مبارزه با چاقی و بیماری‌های قلبی ناشی از آن، می‌توانید از راه‌های زیر کمک بگیرید!

1- با ورزش شروع کنید!

ورزش منظم نه‌تنها به کاهش‌وزن شما کمک کرده، بلکه می‌تواند قلب شما را هم تقویت کند. برای تقویت عضلات قلب و کاهش‌وزن، بهتر است هر هفته حداقل 150 دقیقه فعالیت‌بدنی داشته باشید، یعنی هر روز حدود 22 دقیقه!

برای ورزش‌کردن می‌توانید از فعالیت‌های مختلفی مانند پیاده‌روی‌های سریع، دوچرخه‌سواری، شنا و… کمک بگیرید. اگر 20 دقیقه فعالیت مداوم برای‌تان دشوار است، می‌توانید دو بار در روز، برای 10 دقیقه ورزش کنید.

2- به رژیم‌غذایی‌تان اهمیت بدهید!

در کنار ورزش، رژیم‌غذایی هم می‌تواند در درمان چاقی و بیماری‌های قلبی ناشی از آن نقش داشته باشد؛ بنابراین شما باید مراقب باشید که کالری‌ای که در طول روز می‌سوزانید از میزان کالری‌ای که دریافت می‌کنید، بیشتر باشد؛ همچنین بهتر است برای کاهش‌وزن بیشتر و کم‌رنگ‌کردن اثرات چاقی و بیماری‌های قلبی ناشی از آن، موارد زیر را در برنامه‌غذایی روزانه‌تان بگنجانید!

  • میوه‌ها و سبزیجات تازه
  • غلات کامل مانند جو دوسر، برنج قهوه‌ای و…
  • پروتئین‌هایی مثل مرغ، ماهی، لوبیا و آجیل
  • لبنیات کم‌چرب و بدون‌چربی
  • حبوبات‌هایی مثل عدس، نخود و لوبیا
  • چربی‌های سالم مثل روغن زیتون و…

در کنار مصرف موارد بالا، بهتر است غذاهایی که شامل نمک زیاد، کربوهیدرات‌های تصفیه‌شده و چربی‌های اشباع‌شده هستند را از رژیم‌غذایی خود حذف کنید.

عمل‌های لاغری نقش مهمی در مبارزه با چاقی و بیماری‌های قلبی ناشی از آن دارند.

3- از عمل‌های لاغری کمک بگیرید!

گاهی‌اوقات چربی‌ها، به‌خصوص چربی‌های ناحیه شکم، سرسخت‌تر از آن چیزی هستند که فکرش را می‌کنیم و با رژیم و ورزش نمی‌توان آن‌ها را آب کرد؛ اینجاست که جراحی‌های لاغری، وارد عمل شده و به شما کمک می‌کنند تا بتوانید به وزن‌ ایده‌آل خود برسید و پیشرفت چشم‌گیری را در بهبود بیماری‌های مرتبط با چاقی مشاهده کنید. خوبی جراحی‌های چاقی این است که معمولا با حداقل تهاجم انجام می‌شوند و نسبت به سایر روش‌های لاغری، نتایجشان را زودتر به شما نشان می‌دهند.

برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره رایگان در این زمینه، می‌توانید از طریق شماره زیر با تیم دکتر حیدری در تماس باشید!

09923631169

جمع‌بندی

در این مقاله با شما درباره تاثیر چاقی بر قلب صحبت کردیم؛ همان‌طور که مشاهده کردید چاقی و بیماری‌های قلبی ارتباط نزدیکی با یکدیگر دارند و همیشه چاقی به‌عنوان متهم ردیف اول در ابتلا به بیماری‌های قلبی شناخته می‌شود. تجمع بیش‌ازحد چربی در بدن، باعث فشار بیشتر به قلب شده و همچنین در افزایش فشارخون، افزایش سطح کلسترول و مقاومت به انسولین نیز نقش دارد؛ که تمام این موارد می‌توانند یک خطر جدی برای سلامت قلب شما باشند. با ورزش و رژیم‌غذایی می‌توان تا حد زیادی خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را کاهش داد و زندگی بهتری را تجربه کرد؛ بااین‌حال اگر شما نتوانستید با کمک ورزش و رژیم‌غذایی وزنتان را پایین بیاورید، می‌توانید از جراحی‌های چاقی کمک کمک بگیرید. انواع مختلف جراحی‌های چاقی به شما کمک خواهند کرد تا بتوانید کاهش‌وزن چشم‌گیری را تجربه کنید.

سوالات متداول

1- آیا اضافه‌وزن می‌تواند باعث تپش‌قلب بشود؟

بله؛ همان‌طور که گفتیم ارتباط چاقی با بیماری قلبی اثبات شده است؛ چاقی می‌تواند باعث بروز بعضی از بیماری‌های قلبی مانند فیبریلاسیون دهلیزی باشد؛ در این وضعیت اتاقک‌های بالایی قلب به‌طور نامنظم بیشتر از 450 بار در دقیقه ضربان دارند.

2- چرا چاقی فشار بیشتری به قلب وارد می‌کند؟

چربی اضافی، حجم خون در بدن را افزایش داده و این افزایش غیرطبیعی حجم خون باعث بزرگ‌شدن غیرطبیعی و ضخیم‌شدن قلب می‌شود؛ این مشکلات رفته‌رفته به نارسایی قلبی منجر خواهند شد.

3- آیا چاقی می‌تواند باعث درد در قفسه سینه بشود؟

بله؛ متاسفانه هایپرتروفی بطن چپ در افراد چاق شایع است و باعث درد در قفسه سینه به‌خاطر عدم‌تعادل بین عرضه و تقاضای اکسیژن خواهد شد.

برای مطالعه بیشتر شما

Obesity: The ‘Huge’ Problem in Cardiovascular Diseases

Obesity

What’s the Link Between Obesity and Heart Disease?

Obesity and Heart Disease: What’s the Connection?

    Rate this post

    بدون نظر

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *