فهرست این مقاله
آیا از رژیم غذایی بای پس معده اطلاعاتی دارید؟
اگر جراحی بای پس معده انجام داده اید و پزشک شما از رژیم غذایی بای پس معده با شما صحبت کرده، و احتمالاً متحیر او را نگاه کردهاید و با خود گفتهاید:(( باز هم رژیممم؟))
به شما خوش آمد میگوییم چون امروز قصد داریم همه نکات مربوط به رژیم غذایی بعد از عمل بای پس را با شما در میان بگذاریم. پیشنهاد میکنم مطالب امروز را به صورت ویژه و با دقت مطالعه کنید.
سالهاست رژیمهای غذایی نامناسب، عدم تحرک و زندگی ماشینی، چاقیهای افراطی و افزایش وزنهای ناخواسته را به زندگیها و دغدغه های روزمره افراد اضافه کرده است. البته علم هم پابه پای آن جلو آمده و برای هر مشکل جدید، راه حلی ارائه میدهد. امروزه داشتن تناسب اندام یکی از چالشهای زندگی افراد به شمار میرود. هریک برای رسیدن به تناسب اندام و وزن ایدهآل راههای مختلفی را انتخاب میکنند. خیلیها ورزش و تحرک، و خیلیها رژیم غذایی مناسب و سالم را به سبک زندگی خود اضافه میکنند. بسیاری از افراد با خود فکر میکنند که اگر جراحیهای لاغری گزینه آنها برای کاهش وزن باشد، از سختیهای ورزش و رژیم غذایی در امان هستند. اما باید بدانید که سخت در اشتباه هستید.
جراحیهای لاغری در صورتی نتیجه نهایی مطلوب و ماندگاری دارند که رژیم غذایی مناسب و ورزش را درکنار آنها قرار داد. یکی از جراحیهای لاغری که طرفداران زیادی را هر روزه به دنبال خود میکشاند، عمل بای پس معده است که در کاهش وزن تأثیر چشمگیری دارد. اگر جزء افرادی هستید که قصد انجام این عمل را دارید دارید، باید بدانید که مراقبتها و رژیم غذایی بای پس معده در نتیجه نهایی تأثیر بهسزایی دارد و اگر قرار است بعد از جراحی مراقبتهای بعد از آن را رعایت نکنید، پیشنهاد میکنم از انجام این جراحی صرفنظر کنید. در ابتدا باهم بهطور خلاصه جراحی بای پس معده را بررسی میکنیم و سپس مراقبتهای بعد از عمل و رژیم غذایی بعد از عمل بای پس را قدم به قدم یاد میگیریم.
جراحی بای پس معده چیست؟
برخلاف تصور عموم، در این جراحی، قسمتی از معده برداشته نمیشود بلکه معده به ۲قسمت فوقانی و تحتانی تقسیم میشود. این کار به این منظور انجام میشود که غذایی به آن قسمت وارد نشود و در واقع حجم معده کاهش یابد. قسمت فوقانی که ۵ تا ۱۰درصد اندازه کل معده است، مسئول نگهداری غذا است. همچنین قسمتی از روده که وظیفه جذب مواد غذایی را دارد، از مسیر گوارشی خارج میشود و مابقی روده به قسمت تحتانی معده متصل میشود. این کار به ۲ منظور انجام میشود:
- غذای مصرفی کمتر
- جذب کالری کمتر
در عمل بای پس، متابولیسم بدن بیشتر میشود؛ چراکه غذا در طول معده مسیر کمتری را طی میکند و کالری کمتری جذب بدن میشود. در این حالت بدن برای بهدست آوردن انرژی مورد نیاز خود شروع به چربیسوزی میکند و متابولیسم بدن بالا میرود. در مقاله عمل بای پس کلاسیک، سیرتاپیاز این عمل را برای شما توضیح دادهایم که خواندن آن خالی از لطف نیست.
مزایا و معایب بای پس معده
این جراحی مزایا و معایبی دارد که خوب است آنها را بدانید.
معایب:
- دوره نقاهت آن طولانی مدت است.
- استفاده از مکملهای ویتامینی تا مدتهای طولانی، برای برخی افراد از معایب این جراحی بهشمار میرود.
- یکی از معایب و عوارضی که به ندرت ممکن است رخ بدهد، انسداد روده است که موجب درد در ناحیه شکم میشود.
مزایا:
- کاهش وزن سریع و مطلوب در کوتاهترین زمان
- مواد غذایی مصرفی و جذب مواد غذایی را کاهش میدهد.
- کاهش وزن سریع، سبب افزایش سوخت و ساز بدن میشود.
- مشکلات مفصلی و دردهای مفصلی را که به دلیل افزایش وزن بهوجود میآیند، کاهش میدهد.
چه کسانی کاندید مناسبتری برای جراحی بای پس معده هستند؟
جراحی بای پس معده یکی از روشهای لاغری است اما مناسب همه افراد برای لاغر شدن نیست. چند نمونه از شرایط افراد برای انجام این جراحی را با شما در میان میگذاریم.
- کسانی که شاخص توده بدنی آنها یا همان BMI ۴۰ و یا بالاتر داشته باشند.
- شاخص توده بدنی آنها ۳۵ و تا حدود ۳۹ باشد اما به یکی از بیماریهای مربوط به چاقی مبتلا باشند. بیماریهایی مانند دیابت نوع دو و یا فشارخون بالا
جراحی بای پس معده به چه صورت انجام میشود؟
پزشک شما برای اطمینان از وضعیت بدنی شما و ایدهآل بودن شرایط بدن برای جراحی، آزمایشاتی را تجویز میکند که انجام دادن آنها ضروری میباشد. اگر داروی خاصی مصرف میکنید حتما با پزشک خود درمیان بگذارید. روز عمل استرس را از خود دور کنید و زودتر از زمان مشخص شده برای عمل، در بیمارستان حاضر شوید. مدت زمان انجام این عمل از ۳۰دقیقه تا ۲ساعت به طول میانجامد و در طول این زمان بیمار بیهوش میباشد.

رژیم غذایی بای پس روده
برای تعیین نوع رژیم غذایی برای شما عوامل مهمی دخیل هستند که با توجه به بدن شما، پزشک بهترین نوع آن را برای شما انتخاب میکند. رژیم غذایی بای پس روده برای این است که بعد از عمل، معده دچار کشیدگی نشود و حجم آن افزایش پیدا نکند، و روده کار خود را به درستی انجام دهد، پس از اهمیت زیادی برخوردار است. اگر بلافاصله بعد از جراحی غذاهای سنگین و خشک مصرف شود، زخمها و جراحات مربوط به عمل بهبود پیدا نمیکنند پس مهم است که بدانید قبل و بعد از جراحی، از رژیم خاصی باید پیروی کنید که با توجه به نوع بدن شما و شرایط فردی، پزشک متخصص برنامه آن را تعیین میکند.
رژیم غذایی قبل از عمل بای پس
شاید فکر کنید که قبل از عمل بای پس نیازی به رعایت رژیم غذایی نباشد اما باید بدانید که رژیم غذایی قبل از عمل بای پس اهمیت ویژهای دارد. از ۲ هفته قبل از جراحی، مصرف دخانیات و الکل را کاملا قطع کنید. مقدار کالری دریافتی خود را به حداقل برسانید. مصرف پروتئین را از طریق غذاهای سالم به حداکثر برسانید. مصرف حداکثری پروتئین بعد از جراحی نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. منابع سرشار از پروتئین عبارت است از:
- مرغ
- تخم مرغ
- گوشت گاو بدون چربی
- ماهیهای دریایی
۲ یا ۳ روز قبل از عمل مصرف غذاهای جامد را محدود کنید و رژیم غذایی مایع را در برنامه غذایی خود قرار دهید. رژیم غذایی مایع شامل:
- آب
- سوپهای آبکی
- نوشیدنیهای بدون قند
معمولا قبل از هر جراحی باید از شب قبل هیچ چیزی نخورید، حتی آب. اصطلاحاً ناشتا باشید. این موضوع در جراحی بای پس معده هم صدق میکند و در صورت رعایت نکردن آن، عمل شما به روز دیگری موکول میشود.
رژیم غذایی که پزشک متخصص برای کسانی که جراحی بای پس معده انجام دادهاند، تجویز میکند، برای تطبیق بدن فرد به شرایط جدید و بهبود زخمهای جراحی در نظر گرفته میشود.
هدف از رژیم غذایی بای پس معده به منظور:
- جلوگیری از آسیب توسط مواد غذایی به معده
- خوردن مقدار مورد نیاز مواد غذایی، به اندازه معده کوچک شده
- جلوگیری از افزایش وزن مجدد
- جلوگیری از عوارض احتمالی طولانی مدت جراحی
صورت میگیرد که حتما پزشک متخصص شما باید آن را برای شما طراحی کند.

رژیم غذایی بای پس معده بعد از جراحی
جزئیات رژیم بای پس معده در افراد متفاوت است اما بهطور کٌلی رژیم غذایی بای پس معده بعد از جراحی به صورت مرحلهای پیش میرود که در نهایت بعد از چند مرحله، خوردن غذاهای جامد، مقدور میشود. اینکه هر مرحله چقدر طول میکشد به تطبیق بدن شما با شرایط جدید و بهبود جراحات بستگی دارد. معمولاً همه مراحل بعد از ۳ ماه تمام میشود. در هر مرحله از رژیم غذایی بای پس معده:
- برای اینکه بدن شما با کمبود آب مواجه نشود، روزانه حداقل ۸ لیوان آب بنوشید.
- بین وعدههای غذایی آب بنوشید. یعنی نیم ساعت قبل از وعده غذایی و نیم ساعت بعد از وعده غذایی، آب ننوشید.
- سندروم دامپینگ، یک حالتی است که باعث بروز شدید حالت تهوع، اسهال و استفراغ و گیجی میشود که هنگام ورود مواد غذایی و مایعات به روده این علائم بروز میکنند. برای جلوگیری از چنین حالتی، غذای خود را به آرامی میل کنید.
- غذاهای کم چرب میل کنید و دریافت چربیهای سالم را اولویت قرار دهید و حتما از مصرف چربیهای مضر خودداری کنید. منابع غذایی چربیهای سالم؛ ماهی، آجیل و زیتون هستند.
- مصرف حداکثری پروتئین اهمیت ویژهای دارد.
- نوشیدنیها و غذاهای کم قند مصرف کنید.
- مصرف الکل و دخانیات را کاملا قطع کنید.
- مصرف کافئین باعث کمبود آب بدن میشود پس مصرف آن را کاهش دهید.
- مکملهای ویتامینی را روزانه طبق دستور پزشک مصرف کنید.
- غذاها را کاملاً بجوید.
اکنون قدم به قدم رژیم غذایی بای پس معده را به صورت مرحلهای بررسی میکنیم. چون شاید این سوال برای شما هم پیش آمده باشد که؛ دقیقاً بعد از عمل بای پس معده چه بخوریم؟
به طور کٌلی ۴ مرحله تغذیه در رژیم غذایی بای پس معده بعد از جراحی وجود دارد:
شروع رژیم:
1- مرحله اول رژیم غذایی بای پس معده
روز اول جراحی فقط میتوانید مایعات شفاف بنوشید. بعد از آن، در حدود هفته اول میتوانید؛
- چای یا قهوه بدون کافئین
- سوپ کاملاً آبکی
- آبمیوهها و شربتهای طبیعی بدون شکر
- شیر بدون چربی
- عصاره گوشت
- ژلاتین
مصرف کنید.
2- مرحله دوم رژیم غذایی بای پس معده
بعد از گذشت این مدت زمان، وعادت کردن سیستم گوارشی به مصرف مایعات، وارد مرحله دوم رژیم غذایی بای پس میشوید که شامل غذاهای پوره شده است. غذای پوره شده، میکس چند ماده غذایی است که کاملا له شدهاند و هیچ تکه جامدی در آن وجود ندارد. برای پوره شدن مواد غذایی میتوانید از مایعاتی نظیر؛
- آب
- شیر بدون چربی
- عصاره گوشت
- بهره ببرید. در این مرحله میتوانید مواد غذایی مانند؛
- تخم مرغ
- گوشت چرخ شده یا مرغ و ماهی بدون چربی
- پنیر
- سبزیجات کاملا پخته شده
و … استفاده کنید. شما در این مرحله از رژیم غذایی بای پس معده میتوانید روزانه بین ۳ تا ۶ مرحله غذایی کوچک داشته باشید که هر مرحله غذایی، ۴ تا ۶ قاشق غذاخوری، غذای پوره شده باشد. غذای خود را به آرامی میل کنید و برای هر وعده غذایی حدود ۳۰ دقیقه زمان بگذارید.

نزدیک شدن به پایان رژیم
3- مرحله سوم رژیم غذایی بای پس معده
بعد از چند هفته غذای پوره و صلاحدید پزشک در این مرحله از رژیم غذایی بای پس معده میتوانید به آهستگی خوردن غذاهای نرم را شروع کنید. بهخاطر داشته باشید که غذاهای نرم شامل تکههای کاملاً کوچک مواد غذایی هستند که سریع بریده میشوند و جویدن آنها بسیار راحت است. در این مرحله از رژیم بای پس معده میتوانید؛
- گوشت چرخ شده، مرغ و ماهی کاملاً پخته و ریش ریش شده
- میوه های بسیار نرم و بدون پوست و هسته
- سبزیجات کاملا پخته
- غلات پخته و بدون پوست
را مصرف کنید. میتوانید روزانه ۳ تا ۵ وعده غذایی کوچک که شامل یک سوم یا نصف فنجان غذا باشد را مصرف کنید.
4- مرحله چهارم رژیم غذایی بای پس معده
این مرحله از رژیم غذایی بای پس معده که بیش از ۸ هفته از شروع رژیم و جراحی گذشته، به تدریج میتوان مصرف غذاهای جامد را شروع کرد. در این مرحله، روزی ۳ وعده غذایی داشته باشید که هر وعده میتواند به مقدار ۱ تا ۱.۵ فنجان غذا باشد. غذاهای جدید را با احتیاط و به نوبت امتحان کنید. بعضی از مواد غذایی مانند؛
- نان
- سبزیجات خام
- نوشیدنیهای گازدار
- غذاهای سرخ شده
- غذاهای ادویه دار
ممکن است در شما عارضه ایجاد کند. شاید با گذشت زمان و مشورت با پزشک بتوانید مصرف این غذاها را دوباره از سر بگیرید.

سخن پایانی
با خواندن مطالب امروز، هر کس از شما بپرسد: بعد از عمل بای پس معده چه بخوریم؟ میتوانید او را راهنمایی کنید اما توجه کنید که رژیم غذایی بای پس معده تخصصی است و پزشک با توجه به شرایط بدنی، فرد را راهنمایی میکند. پس اگر شخصی از شما درخواست راهنمایی کرد، از او درخواست کنید به پزشک متخصص مراجعه کند یا از مشاور مربوطه درخواست کمک کند.
میدانستید مشاوران و کارشناسان ما در هر ساعتی پاسخگوی سؤالات شما هستند؟ پس با ما در ارتباط باشید.
بدون نظر