عمل اسلیو و رفلاکس معده؛ درمان رفلاکس بعد از عمل اسلیو

عمل اسلیو و رفلاکس معده
مدت زمان مطالعه: 13 دقیقه

هر عمل جراحی ممکن است با خود عوارضی به‌همراه داشته باشد. یکی از عوارض احتمالی و ناراحت کننده جراحی اسلیو رفلاکس معده است. پزشک جراح پیش از جراحی در رابطه با عوارض عمل از جمله ریفلاکس با بیمار صحبت می‌کند. اگر شما هم به جراحی اسلیو فکر می‌کنید یا به‌تازگی این عمل را انجام داده‌اید لازم است در رابطه با عمل اسلیو و رفلاکس معده اطلاعات کافی داشته باشید. علت رفلاکس معده بعد از عمل اسلیو چیست؟ چرا عمل اسلیو می‌تواند رفلاکس معده را تشدید کند؟ با چه راه‌هایی می‌توان از رفلاکس معده بعد از عمل اسلیو جلوگیری کرد؟ رفلاکس معده بعد از عمل اسلیو چه علائمی دارد؟ در این مقاله می‌خواهیم به پاسخ سؤالات شما بپردازیم.

در صورتیکه در مورد عمل اسلیو اطلاعات کافی ندارید پیشنهاد می‌کنیم ابتدا این مقاله را مطالعه بفرمایید

رفلاکس معده چیست؟

زمانیکه اسید و سایر محتویات معده از دریچه‌ پایینی مری که بین مری و معده است، به مری باز می‌گردند رفلاکس معده رخ می‌دهد. دریچه پایین مری از بافت عضلانی به‌شکل حلقه است که در انتهای مری و در ابتدای معده واقع شده‌است. این دریچه باز می‌شود و غذای بلعیده‌شده از انتهای مری وارد معده می‌شود. بعد از ورود غذا به داخل معده، دریچه بسته می‌شود و مانع بازگشت غذا به درون مری می‌شود. زمانیکه این دریچه ضعیف یا آسیب‌دیده باشد و یا در معرض عمل اسلیو معده قرار گرفته باشد، احتمال دارد به‌درستی عمل نکند و در نتیجه رفلاکس معده رخ دهد. از جمله عواملی که باعث ایجاد رفلاکس معده می‌شود، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

چاقی، هرنی هیاتال، بارداری، اختلال در بافت همبند مثل اسکلرودرمی، تاخیر در تخلیه معده، دخانیات، مصرف وعده‌های غذایی پرحجم، خوردن دیرهنگام شام، مصرف غذاهای پرچربی و سرخ شده، مصرف کافئین، مصرف الکل و داروهایی مانند آسپرین.

رفلاکس معده
رفلاکس معده

رابطه عمل اسلیو و رفلاکس معده چیست؟

در عمل اسلیو حجم معده کاهش پیدا می‌کند. در این عمل تقریبا 80 درصد از حجم معده برداشته می‌شود و معده کوچک به شکل موز در بدن باقی می‌ماند. عمل اسلیو معده مانند همه جراحی‌های دیگر عوارضی دارد که معمولا در طول دو هفته اول دوره نقاهت بروز می‌کنند. یکی از این عوارض می‌تواند رفلاکس معده باشد. کاهش حجم معده در عمل اسلیو معده باعث می‌شود معده گنجایش کم‌تری داشته باشد. در نتیجه ممکن است به دریچه‌های معده فشار وارد شود و غذا از طریق دریچه معده به مری بازگردد. این اتفاق ممکن است دلایل متعددی داشته باشد که در ادامه این مقاله به آن‌ها خواهیم پرداخت.

6 مورد از مشکلات روانی ناشی از چاقی | هشدارها + راه حل درمان
مطالعه مطلب
در عمل اسلیو بیش‌تر حجم معده برداشته می‌شود
در عمل اسلیو بیش‌تر حجم معده برداشته می‌شود

علت رفلاکس معده بعد از عمل اسلیو چیست؟

رفلاکس معده بعد از عمل اسلیو که به آن ‌(GERD) یاGastroesophageal reflux disease  نیز می‌گویند به دلایل متعددی بروز می‌کند.

آناتومی معده

کیسه معده را مانند یک لوله بزرگ تحت فشار در نظر بگیرید. فشار داخل معده طبیعی نسبتا پایدار است. شیره معده توسط اسفنکتر تحتانی مری (بین مری و معده در انتهای بالا) و دریچه پیلور (بین معده و روده کوچک در قسمت انتهایی معده) نگه داشته می‌شود.

معده سالم اجازه نمی‌دهد که محتوای معده وارد مری شود و همین‌طور محتویات معده را زودتر از موعد وارد روده کوچک نمی‌کند.

عمل اسلیو و رفلاکس معده
عمل اسلیو و رفلاکس معده

علت اصلی رفلاکس معده بعد از اسلیو یا همان GERD آناتومی معده بعد از عمل اسلیو است. در عمل اسلیو حدود 80 درصد از حجم معده برداشته می‌شود در حالی‌که دریچه بالا و پایین معده هیچ تغییری داده نمی‌شود. این امر فشار معده را به‌میزان قابل توجهی افزایش می‌دهد و در نتیجه احتمال رفلاکس اسید معده بیش‌تر می‌شود.

اتصال فتق هیاتال

بسیاری از بیماران چاق از فتق هیاتال رنج می برند. فتق هیاتل به طور قابل توجهی خطر رفلاکس معده بعد از عمل اسلیو را افزایش می دهد. در طول عمل اسلیو، فتق هیاتال توسط پزشک غربالگری می‌شود و در صورت وجود و نیاز آن را اصلاح می‌کنند. این امر احتمال ابتلا به رفلاکس پس از اسلیو معده را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد. انتخاب جراح لاغری خوب در این‌گونه موارد بر کیفیت انجام عمل مؤثر است و می‌تواند از چنین عوارضی جلوگیری کند. در صورت تشخیص فتق هیاتل از طرف پزشک و اصلاح آن احتمال ابتلا به رفلاکس معده پس از عمل اسلیو کاهش پیدا می‌کند. اما در عین حال در بعضی موارد اصلاح فتق هیاتل هم جلوی رفلاکس معده را نمی‌گیرد.

عمل اسلیو یا رفلاکس معده؟ کدام مهم‌تر است؟

در مجموع، حدود 10 تا 15 درصد از بیماران پس از اسلیو معده دچار رفلاکس می‌شوند. در مورد بیمارانی که فتق هیاتل در آن‌ها بهبود نیافته باشد احتمال ابتلا به رفلاکس بعد از جراحی اسلیو به 30 تا 40 درصد می‌رسد.

با این حال، عمل اسلیو معده آنقدر مؤثر و ساده است که همچنان به عنوان یک گزینه عالی برای اکثر بیماران واجد شرایط محسوب می‌شود.

با توجه به آنچه گفته شد، اگر بیماران در حال حاضر از رفلاکس معده شدید رنج می برند، پزشکان اغلب روش بای پس معده را توصیه می‌کنند. عمل بای پس معده خطر رفلاکس معده را افزایش نمی‌دهد.

سوزش معده بعد از عمل اسلیو
سوزش معده بعد از عمل اسلیو

علائم رفلاکس معده

رفلاکس معده بعد از عمل اسلیو چگونه است؟ آنچه لازم است پیرامون عمل اسلیو و رفلاکس معده بدانید آشنایی با علائم رفلاکس معده است. علائم رفلاکس معده باتوجه به عضوی که تحت تأثیر اسید معده قرار دارد متفاوت است و این علائم بین همه‌ انسان‌ها یکسانی نیست. علائم ریفلاکس معده ممکن است خفیف و شدید باشد. معمولاً بعد از خوردن غذا خصوصا غذای تند یا چرب و یا زمان دراز کشیدن یا خم شدن رخ می‌دهد.

قولنج یا کولیک صفراوی چیست؟ بهترین راه‌های جلوگیری و درمان
مطالعه مطلب

 علائم رفلاکس معده به شرح زیر است:

احساس درد یا سوزش معده بعد از عمل اسلیو که احساس سوزش در قفسه‌ سینه را دنبال دارد و این سوزش ممکن است بر گلو هم اثر بگذارد.

احساس طعم‌ تلخی یا ترشی در گلو. در بعضی موارد احتمال دارد قسمتی از غذا یا مایع موجود در معده وارد دهان شود.

در بعضی موارد، ممکن است بلعیدن و تنفس فرد مختل شود.

عوارض رفلاکس معده

آیا رفلاکس معده خطرناک است؟ برای بیمارانی که تصمیم دارند با جراحی به درمان چاقی خود خاتمه دهند آگاهی از عوارض رفلاکس معده جزء ضروریات است. در افراد مبتلا به رفلاکس معده، محتویات معده رو به عقب و در خلاف مسیر طبیعی حرکت ‌می‌کنند و حتی ممکن است به گلو هم برسد. رسیدن محتویات معده به گلو می‌تواند باعث ایجاد سوزش و تغییر صدا شود. ترشحات معده حاوی اسید و آنزیم‌هایی است که وظیفه هضم غذا در معده را برعهده دارد. این مواد در صورت رفلاکس، به بیرون از معده و روده و بخش‌های دیگر دستگاه گوارش وارد شده و به آن‌ها آسیب وارد می‌کنند.

تشخیص بیماری رفلاکس معده

علائمی که پیرامون عمل اسلیو و رفلاکس معده ذکر شد، خصوصاً احساس سوزش سر دل، از علائم رایج در تشخیص رفلاکس معده است. درصورتیکه پزشک درمان‌گر، به ریفلاکس معده مشکوک شود، قبل از تشخیص و تأیید از بیمار می‌خواهد تا برای معاینه و آزمایش‌های مرتبط به درمانگاه رجوع کند.

احتمالا پزشک درمان‌گر از یک یا چند مورد از آزمایش‌های زیر برای تشخیص رفلاکس معده استفاده می‌کند:

بلعیدن محلول حاوی باریوم

در حالت عادی، تصویربرداری از دستگاه گوارش امکان‌پذیر نیست. نوشیدن محلولی دارای ماده باریوم امکان عکس برداری از دستگاه گوارش را فراهم می‌کند. با استفاده از این روش می‌توان رفلاکس معده را تشخیص داد.

آندوسکوپی

با فرستادن یک لوله انعطاف‌پذیر به‌ همراه دوربین کوچکی که در آن نصب شده به مری، می‌توان برای نمونه‌برداری از معده استفاده کرد.

نظارت بر pH مری

قطعه‌ای به نام pHسنج، درون مری کار گذاشته می‌شود تا ورود اسید معده به مری را تشخیص دهد.

فشارسنجی مری

فشارسنج مری، لوله انعطاف‌پذیری است که به درون مری فرستاده می‌شود و برای اندازه‌گیری قدرت عضله‌های موجود در مری از آن استفاده می‌شود.

عمل اسلیو و رفلاکس معده
عمل اسلیو و رفلاکس معده

درمان رفلاکس معده بعد از عمل اسلیو

موقع رفلاکس معده بعد از عمل اسلیو چه باید کرد؟ از مهم‌ترین راه حل‌های بعد از عمل برای رفع مشکل رفلاکس معده، تغییر رژیم غذایی و مصرف داروهای تجویز شده توسط دکتر است. بیمار باید با مشورت دکتر مربوطه رژیم غذایی مناسب دریافت کند و داروهای تجویز شده توسط دکتر از جمله آنتی اسید مصرف کند. داروهای آنتی اسید دارای اثر خنثی کننده بر اسید معده هستند و برای عمل اسلیو و رفلاکس معده توصیه می‌شوند.

مکمل های بعد از عمل اسلیو؛ پازل تکمیل کننده هر جراحی لاغری
مطالعه مطلب

پیروی از دستورات غذایی پزشک جراح یکی از مهم‌ترین روش‌ها برای جلوگیری از رفلاکس معده است. همان‌طور که در ابتدای مقاله گفتیم دلیل اصلی رفلاکس معده کاهش حجم معده است. بنابراین اگر بیمار بعد از جراحی بیش از میزان تجویز شده توسط پزشک غذا بخورد احتمال ابتلا به رفلاکس معده وجود دارد.

امروزه روش‌های دیگری هم برای جلوگیری از رفلاکس معده وجود دارد. در روش LINX با استفاده از یک ایمپلنت دستبند مانند کوچک که در اطراف اسفنکتر تحتانی مری قرار می‌گیرد، این مشکل برطرف می‌شود. این دستگاه باعث افزایش فشار و کاهش احتمال برگشت محتوای معده به مری می‌شود. LINX یک عمل ساده 20 دقیقه‌ای است (بدون احتساب قبل از عمل و ریکاوری). در عین حال این عمل می تواند مزایای قابل توجه و طولانی مدتی را ارائه دهد.

درمان سوزش معده بعد از عمل اسلیو
درمان سوزش معده بعد از عمل اسلیو

درصورتیکه به مشکل رفلاکس معده بعد از جراحی اسلیو بی توجهی کنید یا دنبال درمان رفلاکس معده نباشید، احتمال حادتر شدن این مشکل وجود دارد. هرچند این اتفاق به ندرت رخ می‌دهد.

راه های جلوگیری از رفلاکس معده بعد از جراحی اسلیو

چگونه از رفلاکس معده بعد از عمل اسلیو پیشگیری کنیم؟ عمل اسلیو و رفلاکس معده متاثر از نحوه غذا خوردن افراد هستند. خوب جویده نشدن غذا و سریع خوردن غذا، یا بیش از حد غذا خوردن و رعایت نکردن رژیم غذایی که توسط دکتر برای بیمار تعیین شده، از جمله مواردی است که باعث رفلاکس معده می‌شود‌. برای جلوگیری از حالت تهوع و ایجاد رفلاکس معده باید غذا را به آرامی بخورید و خوب بجوید. از مصرف آب بلافاصله قبل و بعد غذا خوردن و در حین غذا خوردن پرهیز کنید و طبق رژیم غذایی مشخص شده توسط پزشک مربوطه پیش بروید.

لازم است که به طور متوسط هر وعده غذایی را حدود ۲۰ الی ۳۰ دقیقه افزایش دهید چون معده بیمار بعد از عمل خیلی کوچک‌تر از حجم اصلی خود می‌شود. در این شرایط تولید هورمون گرلین که وظیفه اشتها‌آوری را در معده برعهده دارد کاهش می‌یابد؛ بنابراین معده بسیار سریع‌تر از قبل احساس سیری می‌کند. پس بیماران به محض اینکه احساس سیری کنند باید از خوردن دست بکشد و از مصرف اضافه غذا خودداری کند. حتی اگر این احساس سیری در لقمه‌های اول اتفاق می‌افتد. از خوردن غذاهای چرب و سنگین باید جلوگیری شود. مصرف بیش از حد ادویه باعث تجزیه سریع غذا در معده، اسیدی شدن معده و درنتیجه آسیب به معده می‌شود. بنابراین تا حد امکان باید مصرف ادویه را کاهش داد.

لاغری به چه قیمتی؟ همه‌ چیز در مورد عوارض عمل اسلیو معده
مطالعه مطلب

مصرف دارچین، هل، زردچوبه، پودر لیمو عمانی، فلفل سیاه، زعفران و زنجبیل همه از موادی هستند که در صورت عدم افراط برای تقویت معده بعد از عمل جراحی اسلیو معده مفیدند.

سخن‌آخر

همان‌طور که در این مقاله ذکر شد، جراحی اسلیو، یکی از راه‌های لاغری و رسیدن به وزن ایده‌آل است. این جراحی می‌تواند دارای عوارضی ازجمله رفلاکس معده باشد. در این پست در مورد ارتباط عمل اسلیو و رفلاکس معده به‌صورت مفصل با شما گفتگو کردیم. همان‌طور که گفتیم جراحی بای پس معده برای افرادی که دچار رفلاکس معده هستند مناسب‌تر است. هرچند هر نوع جراحی عوارض مخصوص خود را دارد.

در نهایت تصمیم برای این‌که آیا عمل اسلیو مناسب‌ترین روش جراحی برای شما است یا خیر بستگی به گفتگوی شما با پزشک جراح‌تان و سؤالاتی که از او می‌پرسید و پاسخ‌هایی که دریافت می‌کنید دارد. ما به شما پیشنهاد می‌کنیم پیش از حضور نزد پزشک جراح لیستی از این سؤالات برای خودتان تهیه کنید تا هنگام ویزیت در نزد پزشک جراح‌تان از او بپرسید.

بسیار مهم است که پزشک جراحی که انتخاب می‌کنید علاوه بر تخصص فلوشیپ جراحی لاپاراسکوپی فرصت کافی را برای ارائه مشاوره به شما در اختیارتان قرار دهد. پزشک جراح باید با حوصله به سؤالات شما پاسخ دهد و با در نظر گرفتن مشکلات شما بهترین گزینه از انواع جراحی لاغری را برایتان در نظر بگیرد.

برای دریافت اطلاعات بیش‌تر و برای دریافت پاسخ سؤالاتتان با ما از طریق شماره زیر تماس بگیرید یا در قسمت کامنت‌ها سؤال خود را مطرح کنید. هم‌چنین برای دریافت وقت ویزیت می‌توانید از طریق شماره زیر با ما ارتباط بگیرید.

مشاوره و هماهنگی : ۰۹۹۲۳۶۳۱۱۶۹

ما در تیم مشاوره دکتر محمود حیدری آماده ارائه مشاوره به شما در زمینه جراحی لاغری هستیم.

سؤالات متداول

آیا عمل اسلیو معده باعث رفلاکس اسیدی می‌شود؟

هنگامی‌که با جراح خود درباره عمل جراحی اسلیو معده صحبت می‌کنید یکی از خطراتی که بدون شک از او خواهید شنید تشدید رفلاکس اسید معده بعد از جراحی است. تحقیقات اخیر نشان داده‌اند حدود 35درصد از بیمارانی که جراحی اسلیو انجام داده‌اند احتمال دارد دچار ریفلاکس معده شوند یا ریفلاکس معده‌شان تشدید شود.

چرا عمل اسلیو معده باعث ریفلاکس معده می‌شود؟دلیل اصلی بیماری ریفلاکس معده بعد از جراحی اسلیو آناتومی است. در جراحی اسلیو، جراح به دریچه‌های بالا و پایین معده بیمار تغییری ایجاد نمی‌کند این در حالی است که حجم خود معده حدود 80 درصد کاهش پیدا می‌کند. این اتفاق بطرز چشم‌گیری باعث افزایش فشار بر روی معده و باعث احتمال بالای ریفلاکس می‌شود.چگونه باید بعد از عملی اسلیو معده از ریفلاکس معده جلوگیری کرد؟

بیش از اندازه غذا نخورید، از غذاهای پرچرب و سرخ‌کردنی اجتناب کنید، از عوامل استرس‌زا دوری کنید، غذای خود را به آرامی میل کنید.

کدام جراحی معده برای رفلاکس اسید معده مناسب‌تر است؟

به‌نظر می‌رسد جراحی بای پس معده بیش‌ترین تأثیرات مفید را برای ریفلاکس معده داشته باشد. در مقابل جراحی اسلیو و باندینگ معده با افزایش رفلاکس معده در بلندمدت مرتبط هستند.

علائم رفلاکس معده بعد از جراحی اسلیو چیست؟

درد سینه که معمولا بعد از وعده غذایی یا در طول شب رخ می‌دهد. بالا آوردن غذا، بازگشت غذا بدون بالا آوردن کامل آن. سرفه مزمن که به نظر می‌آید دلیل روشنی ندارد.

    4.7/5 - (26 امتیاز)

    بدون نظر

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    جدیدترین مقالات