پایان چاقی و آغاز سلامتی با عمل جراحی متابولیک

مدت زمان مطالعه: 10 دقیقه

آیا از چاقی و مشکلات ناشی از آن خسته شده‌اید؟ آیا به‌دنبال راهی برای بهبود سلامتی خود هستید؟ آیا می‌دانستید که عمل جراحی متابولیک می‌تواند راه‌حل بسیاری از بیماری‌های متابولیکی شما باشد؟ این عمل نه‌تنها به کاهش‌وزن کمک می‌کند، بلکه با ایجاد تغییراتی در سیستم متابولیکی بدن، کیفیت زندگی‌تان را به‌طور قابل‌توجهی بهبود می‌بخشد. برای آشنایی بیشتر با این عمل، و بررسی دقیق مزایا و معایب آن، تا پایان این مقاله همراه ما باشید.

جراحی متابولیک
جراحی متابولیک چیست؟

جراحی متابولیک چیست؟

قبل از اینکه به‌سراغ تعریف جراحی متابولیک برویم، بهتر است در ابتدا با سندروم متابولیک آشنا شویم. این سندرم به مجموعه‌ای از مشکلات سلامتی گفته می‌شود که به‌طور همزمان سروکله‌شان در بدن فرد پیدا می‌شود. این مشکلات که شامل فشارخون بالا، قندخون بالا، مقدار غیرطبیعی کلسترول یا تری‌گلیسیرید و چربی اضافی در ناحیه شکم هستند، می‌توانند خطر ابتلا به بیماری‌های جدی‌تر مثل بیماری‌های قلبی، سکته مغزی و دیابت نوع 2 را به شکل چشم‌گیری افزایش دهند.

Losing weight, exercise and dietary changes can help prevent or reverse metabolic syndrome. However, if this fails then metabolic surgery is the next and only option to reverse metabolic syndrome, mostly with type 2 diabetes mellitus.

کاهش وزن، ورزش و تغییرات غذایی می‌توانند به پیشگیری یا معکوس‌کردن سندرم متابولیک کمک کنند. با این حال، اگر این روش‌ها موفق نباشند، جراحی متابولیک گزینه بعدی و عمدتاً تنها گزینه برای معکوس‌کردن سندرم متابولیک، به‌خصوص در مورد دیابت نوع ۲، خواهد بود.

منبع:

topdoctors.co.uk

وقتی سروکله این بیماری‌ها در بدن پیدا می‌شود، اینجاست که جراحی متابولیک به‌عنوان یک ناجی خودش را نشان می‌دهد؛ برخلاف جراحی باریاتریک که عمدتا روی کاهش‌وزن و درمان چاقی مفرط تمرکز دارد، جراحی متابولیک می‌تواند به بهبود سلامت متابولیک بدن کمک کرده و باعث کاهش علائم دیابت و بهبود کنترل قندخون بشود؛ این جراحی برای کسانی که نتوانسته‌اند از طریق دارو یا تغییر سبک‌زندگی مجددا به سلامتی خود دست پیدا کنند، بسیار موثر است.

جوارب واریس بعد از عمل اسلیو معده: پاسخ به سوالات رایج
مطالعه مطلب
با انجام عمل متابولیک می‌توانید قدمی بزرگ برای سلامتی خود بردارید؛ برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره تخصصی رایگان، همین حالا با ما در تماس باشید.

09923631169

چطور سندروم متابولیک را تشخیص دهیم؟

با کمک جدول زیر به‌خوبی می‌توانید نشانه‌های سندروم متابولیک را تشخیص دهید.

دور کمر بزرگ چاقی شکمی یکی از نشانه‌های سندروم متابولیک است؛ چربی اضافی در ناحیه معده می‌تواند بسیار خطرناک‌تر از چربی‌های اضافی سایر نقاط بدن باشد.
تری گلیسیرید بالا تری گلیسیرید نوعی چربی‌ست که در خون یافت می‌شود، مقدار زیاد آن می‌تواند خطرناک باشد.
کلسترول HDL پایین این کلسترول که به نام کلسترول خوب بدن هم شناخته می‌شود به حذف کلسترول‌های مضر از شریان‌ها کمک می‌کند؛ سطح پایین کسترول خوب، باعث بیشترشدن خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی می‌شود.
فشارخون بالا اگر فشارخون به‌طور مداوم بالا باشد، می‌تواند به قلب آسیب رسانده و باعث تجمع پلاک در شریان‌ها شود.
قندخون ناشتا بالا اگر قندخون فردی به‌صورت ناشتا بالا باشد، ممکن است به دیابت که یکی‌دیگر از نشانه‌های سندروم متابولیک است، مبتلا شده باشد.

تمام مواردی که در جدول بالا گفته شد، جز نشانه‌های سندروم متابولیک هستند و می‌توان برای درمان آن از عمل جراحی متابولیک کمک گرفت.

Metabolic syndrome is a cluster of disorders of metabolism that tend to occur together, and is caused by obesity, physical inactivity, increasing age and genetics.

سندروم متابولیک مجموعه ای از اختلالات متابولیسمی است که با هم اتفاق می‌افتد و ناشی از چاقی، کم‌تحرکی، افزایش سن و ژنتیک است.

منبع:

mountelizabeth.com.sg

آشنایی با انواع عمل جراحی متابولیک

روش‌های زیر با حداقل تهاجم انجام شده و تاثیر مستقیمی بر درمان بیماری‌های مرتبط با سندروم متابولیک دارند.

1- اسلیو معده

اسلیو معده که به روش لاپاراسکوپی انجام می‌شود، حداقل تهاجم را دارد. در این روش حدود 75 الی 80 درصد معده برداشته شده و بخش باقی‌مانده آن به شکل یک آستین باریک باقی می‌ماند. در این عمل جراحی متابولیک، حجم معده به‌طرز چشم‌گیری کاهش پیدا کرده و در نتیجه بیمار نمی‌تواند غذای زیادی را مصرف کند.

علاوه‌بر کاهش‌وزن، این عمل تاثیر مستقیمی روی هورمون‌های گرسنگی، سیری و تنظیم قندخون دارد. با تغییر در تعادل هورمونی می‌توان به کنترل یا حتی درمان دیابت نوع 2 و سایر اختلالات متابولیک امید بیشتری داشت.

لاغری سریع و پایدار با جراحی| اسلیو معده بهتر است یا لیپوماتیک؟
مطالعه مطلب
جراحی متابولیک چیست
بای‌پس معده

2- بای‌پس معده

بای‌پس معده هم درست مثل اسلیو به‌روش لاپاراسکوپی انجام می‌شود و دارای حداقل تهاجم است. در این روش یک کیسه کوچک در بالای معده ایجاد شده و در ادامه این کیسه مستقیما به بخش پایین‌تر روده متصل می‌شود.

در بای‌پس معده علاوه‌بر اینکه فرد غذای کمتری را مصرف می‌کند، غذا در دستگاه‌گوارش مسیر کمتری را طی کرده و کالری کمتری جذب بدن می‌شود. این عمل جراحی متابولیک، روی هورمون‌های روده هم موثر است و به‌شکل چشم‌گیری قندخون را تنظیم می‌کند.

بای‌پس معده معمولا برای بیمارانی که به بیماری‌های متابولیکی و چاقی شدید مبتلا هستند، بسیار توصیه می‌شود.

مزایای عمل جراحی متابولیک کدامند؟

از جمله مزایای چشم‌گیر این عمل می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

1- کاهش‌وزن چشم‌گیر

اولین مزیت عمل جراحی متابولیک، کاهش‌وزن چشم‌گیر آن است. این کاهش‌وزن که معمولا در درازمدت هم حفظ خواهد شد، به بهبود کیفیت زندگی کمک کرده و در کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های مرتبط با چاقی نیز نقش خواهد داشت.

2- کنترل یا درمان دیابت نوع 2

همان‌طور که گفتیم جراحی متابولیک می‌تواند در کنترل یا درمان دیابت نوع 2 نقش موثری داشته باشد. این جراحی می‌تواند به تنظیم سطح قندخون کمک کرده و نیاز به داروهای دیابت را کاهش دهد.

3- کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی

کاهش وزن و بهبود وضعیت متابولیکی بدن بعد از جراحی، رفته‌رفته خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی-عروقی مثل کلسترول بالا، فشارخون و سکته قلبی را کاهش خواهد داد.

عمل جراحی متابولیک
مزایای عمل جراحی متابولیک کدامند؟

4- بهبود سلامت روان

بسیاری از افراد بعد از جراحی‌های متابولیک، به‌خاطر کاهش‌وزن و ظاهر بهتری که پیدا کرده‌اند، اعتمادبه‌نفس بیشتری دارند و بهبودی قابل‌توجهی را در سلامت روان و اعتمادبه‌نفس خود احساس می‌کنند.

5- کاهش خطر آپنه خواب

یکی‌دیگر از مزایای جراحی متابولیک این است که این مدل جراحی می‌تواند در بهبود یا درمان آپنه‌خواب نقش موثری داشته باشد. آپنه‌خواب وضعیتی‌ست که فرد نمی‌تواند در خواب به‌راحتی نفس بکشد.

6- کاهش درد مفاصل

کاهش‌وزن، فشار را از روی مفاصل بر می‌دارد. در این حالت دردهای مفصلی فرد کمتر شده و او راحت‌تر می‌تواند حرکت کند و فعالیت‌بدنی داشته باشد.

7- افزایش طول‌عمر

بهبود شرایط جسمانی و کاهش خطر بیماری‌های مزمن، می‌تواند در افزایش طول‌عمر نقش موثری داشته باشد.

درمان کبد چرب با جراحی لاغری؛ روش قطعی از بین بردن کبد چرب
مطالعه مطلب

عمل جراحی متابولیک چه معایبی دارد؟

عمل جراحی متابولیک اگرچه مزایای بسیاری دارد اما می‌تواند با معایبی هم همراه باشد. از جمله معایب این عمل می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

1- عوارض کوتاه‌مدت

عوارض کوتاه‌مدت عمل جراحی متابولیک شامل موارد زیر است:

  • درد: تمام بیماران این حس را تجربه می‌کنند؛ این درد معمولا با مصرف دارو کنترل می‌شود.
  • عفونت: مثل هر جراحی دیگری، ممکن است بعضی از بیماران با عفونت در ناحیه زخم روبه‌رو شوند که این عفونت را می‌توان با مصرف آنتی‌بیوتیک از بین برد.
  • حالت تهوع: بسیاری از بیماران ممکن است بعد از عمل به‌خاطر واکنش به داروهای بیهوشی یا مصرف سریع غذا به حالت تهوع دچار شوند، که این حالت موقتی‌ست و خیلی زود از بین خواهد رفت.

2- عوارض بلندمدت

  • کمبود موادمغذی: عمل جراحی متابولیک می‌تواند روی جذب موادمغذی تاثیر بگذارد و بیماران ممکن است بعد از عمل به کمبود ویتامین و موادمعدنی دچار شوند. در این‌ حالت لازم است بیمار تا آخر عمر از مکمل استفاده کند.
  • سندروم دامپینگ: سندروم دامپینگ زمانی اتفاق می‌افتد که غذا بیش‌ازحد از معده به روده کوچک وارد شود. در این حالت فرد با علائمی مثل تهوع، سرگیجه، استفراغ و اسهال روبه‌رو خواهد شد. برای جلوگیری از بروز سندروم دامپینگ باید غذاها را به وعده‌های کوچک‌تر تقسیم کرد و بهتر است هر وعده غنی از پروتئین و فیبر باشد.
جراحی متابولیک
چه کسانی کاندیدای مناسب برای انجام عمل جراحی متابولیک هستند؟

چه کسانی کاندیدای مناسب برای انجام عمل جراحی متابولیک هستند؟

اگر شرایط زیر را دارید، شما یک کاندیدای مناسب برای انجام عمل جراحی متابولیک هستید.

  • اگر BMI بالاتر از 40 دارید.
  • اگر BMI شما بین 35 الی 39 است اما با مشکلات سلامتی مثل دیابت نوع 2، فشارخون بالا، آپنه خواب، کبد چرب و… درگیر هستید.
  • اگر سن شما بین 18 الی 65 سال است.
  • اگر از سایر روش‌ها مثل تغییرات رژیم‌غذایی، ورزش و… نتیجه‌ای نگرفته‌اید.
  • اگر از لحاظ روانی آمادگی پذیرش تغییرات جدید بدن خود را دارید.
  • اگر می‌توانید برای مدت‌طولانی به رژیم‌غذایی و ورزش مداوم متعهد بمانید.
  • اگر اهل مصرف الکل و دخانیات نیستید یا می‌توانید برای مدتی قبل و بعد از عمل آن را کنار بگذارید.

جمع‌بندی

در مجموع، جراحی متابولیک به‌عنوان یکی از پیشرفته‌ترین راه‌های درمانی برای مقابله با چاقی و مشکلات متابولیکی شناخته می‌شود و تاکنون نتایج مثبتی را به‌همراه داشته است. این روش با تاثیر مستقیمی که روی سیستم گوارشی و هورمون‌های بدن دارد، نه‌تنها به کاهش‌وزن بدن کمک می‌کند، بلکه می‌تواند در درمان یا کنترل بیماری‌های مزمن مثل دیابت نوع 2 نیز نقش داشته باشد؛ با این حال اگر شما هم قصد انجام این عمل را دارید، باید حتما یک پزشک متخصص شرایط شما را بررسی کرده و مشورت‌های لازم را در اختیار شما قرار دهد؛ دکتر محمود حیدری با تجربه بیش‌از 2000 عمل لاغری موفق، آماده خدمت‌رسانی به شما عزیزان هستند. شما می‌توانید برای دریافت مشاوره رایگان، از طریق شماره زیر با تیم دکتر حیدری در تماس باشید.

 شکم بند بعد از عمل اسلیو معده و هر چیزی که باید در رابطه با آن بدانید.
مطالعه مطلب

09923631169

از اینکه تا اینجا همراه ما بوده‌اید، از شما ممنونیم؛ چنانچه سوال بی‌پاسخی در زمینه عمل جراحی متابولیک دارید، لطفا در قسمت کامنت با ما در میان بگذارید تا در اسرع‌وقت پاسخگوی شما عزیزان باشیم.

سوالات متداول

1- آیا جراحی متابولیک همان جراحی چاقی‌ست؟

جراحی چاقی برای تمام بیماران با وزن بالا مناسب است، اما جراحی متابولیک برای بیمارانی که با اختلالات متابولیک درگیر هستند و به دارودرمانی و تغییرات سبک‌زندگی پاسخ نداده‌اند، توصیه می‌شود.

2- آیا بعد از جراحی متابولیک باید رژیم‌غذایی خاصی را دنبال کرد؟

بله؛ پیروی از یک رژیم‌غذایی خاص بعد از عمل اهمیت ویژه‌ای دارد. بیماران معمولا با یک رژیم‌غذایی مایع شروع کرده و سپس به سراغ غذاهای نرم و جامد می‌روند. در این رژیم‌غذایی باید وعده‌های غذایی را به وعده‌های کوچک‌تر تبدیل کرد و همچنین از خوردن بعضی از غذاها اجتناب کرد.

3- زمان بهبودی بعد از عمل جراحی متابولیک چقدر است؟

زمان بهبودی بسته به نوع جراحی و شرایط هر بیمار، می‌تواند متفاوت باشد؛ اما معمولا بیماران می‌توانند در عرض 2 الی 6 هفته به زندگی روزمره خود برگردند.

برای مطالعه بیشتر شما

Understanding both metabolic and bariatric surgery

Metabolic surgery

Metabolic Surgery for Diabetes: Frequently Asked Questions

    Rate this post

    بدون نظر

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *