فهرست این مقاله
- 1 در صورت عدم پاسخگویی کلیک کنید
- 2 تعریف فرم بدن گلابی و سیبی شکل در چاقی موضعی!
- 3 6 علت چاقی موضعی
- 4 نقش هورمونها در بروز چاقی موضعی خانمها و آقایان
- 5 تاثیر رژیم غذایی نامناسب در بروز چاقی موضعی شکم و پهلو
- 6 بررسی انواع خاص چاقی آندروئیدی
- 7 بررسی انواع خاص چاقی ژنوئیدی
- 8 موثرترین راه های جلوگیری از چاقی موضعی چیست؟
- 9 درمان چاقی موضعی با روش لاغری موضعی!
- 10 درمان چاقی موضعی با روشهای تهاجمی
- 11 درمان چاقی موضعی با روشهای غیر تهاجمی
- 12 جمعبندی نکات پایانی مربوط به چاقی موضعی و روشهای درمان آن
- 13 سوالات متداول
در صورت عدم پاسخگویی کلیک کنید
حتما تا به حال اسم چاقی موضعی به گوشتان خورده و پیش خود فکر کردید چاقی موضعی چیست؟ آیا فرقی با اضافه وزن و چاق بودن دارد؟! چاقی موضعی مربوط به نواحی خاصی از بدن است که در آن قسمتها چربی زیادی درست در زیر پوست قرار دارد که به آن چاقی زیرجلدی هم گفته میشود. در حالی که چربیهای دیگر بدن در بافتها و لایه های عمیقتر هستند و نقش مراقبت از اندامها را برعهده دارند که به آن چربی احشایی گفته میشود.
پزشک متخصص برای اینکه متوجه شود چاقی از نوع موضعی دارید یا نه، اندازه دور کمر نسبت به دور باسن فرد را محاسبه میکند. این نوع چاقی در قسمتهای شکم، پهلو، غبغب، رانها و باسن تجمع دارد و میتوانید به راحتی آن را با انگشتان خود بگیرید و لمس کنید!
از آنجایی که چاقی عوارض زیادی به همراه دارد، پس لازم است در مرحله اول از ایجاد آن جلوگیری کنید و اگر به آن مبتلا شدید، قبل از اینکه پیشروی کند به فکر درمان آن باشید. در ادامه مقاله راههای موثر و مختلفی را برای جلوگیری از چاقی موضعی و روشهای درمان آن آوردهایم که میتوانند به شما در تناسب اندام و بدست آوردن سلامتی کمک کنند؛ پس همراه ما بمانید.
تعریف فرم بدن گلابی و سیبی شکل در چاقی موضعی!
بهطور کلی چربیهای ذخیره شده در بدن به دو فرم سیبی شکل (آندروئید) و گلابی شکل (ژنوئید) نشان داده میشوند. معمولا افرادی که در معرض استرس هستند فرم بدن سیبی شکل داشته و بدن تمایل دارد چربی اضافی را در ناحیه شکم ذخیره کند.
این نوع چربی (آندروئید یا همان سیبی شکل) بیشتر در مردان دیده میشود و علت نام گذاری آن این است که اندازه دور کمر بیشتر از اندازه دور باسن است.
فرم بدنی گلابی شکل اغلب در خانمها قبل از دوران یائسگی و به شکل ذخیره چربی در قسمت تحتانی (باسن و رانها) دیده میشود. در فرم ژنوئیدی از چاقی، دور باسن بیشتر از دور کمر است.
برای اینکه الگوی توزیع چربی را محاسبه کنید، اندازه دور کمر را به اندازه دور باسن تقسیم کنید. اگر این اندازه کمتر از 0.75 باشد، نشان دهنده فرم ژنوئیدی است و اگر 0.85 یا بیشتر از آن باشد، نشان دهنده فرم آندروئیدی از چاقی موضعی است.
اگر این اعداد برای مردان بالاتر از 1 باشد و در خانمها بالاتر از 0.8 باشد نشان دهنده خطر بسیار بالای ابتلا به بیماریهایی مانند فشارخون، دیابت، بیماریهای قلبی و سکته است.
6 علت چاقی موضعی
- مصرف کالری بیش از حد
- کم تحرکی
- استفاده زیاد از خوراکیهای شیرین
- مصرف غذاهای سرشار از پروتئین و گلوتن
- مصرف بیش از حد الکل
- دلایل ژنتیکی
هر یک از دلایل بالا موجب چاقی در قسمتهای خاصی از بدن میشوند. برای اینکه بدانید علت چاقی موضعی چیست باید ببینید کدام بخش از بدن شما دچار این معضل شده تا بتوانید دلایل آن را پیدا کنید. برای مثال کسانی که در ناحیه شکم و پهلو دچار تجمع چربی زیاد شدند، احتمالا به دلیل نداشتن رژیم غذایی مناسب و کم تحرکی است. همچنین علت چاقی موضعی در ناحیه باسن و ران میتواند به دلیل مصرف زیاد گلوتن باشد.
بنابراین قبل از اینکه به فکر راههای درمان و از بین بردن این چربیهای مزاحم باشید، ابتدا بررسی کنید که علت چاقی موضعی شما چیست؟
نقش هورمونها در بروز چاقی موضعی خانمها و آقایان
چاقی به صورت موضعی با سرعت زیادی فارق از جوامع در حال رشد است اما برخی از تحقیقات نشان میدهند چاقی ناحیه شکم در خانمها بیشتر از مردان دیده میشود. البته توجه به این نکته ضروری است که تفاوت توزیع الگوی چربی (ژنوئیدی و آندروئیدی) در میان خانمها و آقایان مربوط به هورمون و ژنتیک است.
نقش هورمونها در ایجاد انواع چاقی به این صورت است که خانمهای مبتلا به سندرم تخمدان پلیکیستیک، درگیر نوعی از تجمع چربی احشایی هستند که نشان دهنده افزایش آندروژن است. گمانهزنیهایی وجود دارد که ممکن است افزایش آندروژن باعث افزایش چربی در خانمها شود.
همچنین در مردان، از دست دادن هورمون استروژن میتواند منجر به چاقی شکمی، بالا رفتن چربی خون، مقاومت بدن در برابر انسولین و به دنبال آن باعث افزایش وزن میشود. این موضوع نقش هورمون استروژن در بدن مردان را به خوبی نشان میدهد.
تاثیر رژیم غذایی نامناسب در بروز چاقی موضعی شکم و پهلو
علاوه بر نقش هورمون و ژنتیک در بروز چاقی، رژیم غذایی نادرست میتواند زمینههای بروز چاقی موضعی شکم را افزایش دهد. به این صورت که تجمع بافت چربی در نواحی شکمی با مصرف روزانه غذاهای ناسالم و فستفود افزایش مییابد و بیتحرکی این عارضه را افزایش میدهدو مقاومت بافت چربی در مقابل رژیم غذایی بالا میرود.
نوعی از چاقی که در پهلو دیده میشود، نتیجه بهم ریختن ساعات خواب و زندگی ماشینی میباشد. ساعات خواب نامنظم میتواند باعث بهم ریختن هورمونهای بدن شود و باعث افزایش اشتها در افراد شود. پس میتوان خواب نامنظم را یک عامل ایجاد چاقی موضعی شکم و پهلو در نظر گرفت.
بایک برنامه غذایی مناسب و برنامه خواب منظم، میتوان از بروز چنین موضوعی جلوگیری کرد.
بررسی انواع خاص چاقی آندروئیدی
برخی از افراد انواعی از چاقی آندروئیدی را تجربه میکنند که ممکن است زمینهساز عوارض خطرناکی باشد.
1- چاقی در ناحیه بالاتنه
کسانی که این نوع از چاقی آندروئیدی را تجربه میکنند، میتواند به دلیل پرخوری و عدم تحرک باشد. علاوه بر عدم تحرک و پرخوری، دفع نشدن سموم بدن نیز میتواند از عوامل چاقی بالاتنه باشد.
باتغییر سبک تغذیه تا حدودی میتوان این عارضه را جبران کرد اما در صورتی که با وجود رعایت این موارد موفق به کاهش وزن نشدید، به پزشک متخصص مراجعه کنید.
2- چاقی در ناحیه شکم و زیرشکم
افزایش ناگهانی استرس میتواند سبب افزایش هورمون کورتیزول در بدن شود که موجب پرخوری عصبی میشود. این موضوع میتواند باعث ایجاد چاقی در نواحی شکمی شود. برای جلوگیری از بروز این موضوع میتوانید ورزش را وارد سبک زندگی خود کنید و راههای کنترل استرس را یاد بگیرید.
3- چاقی در نواحی پایین تنه
مصرف زیاد مواد غذایی تصفیه نشده مانند کربوهیدراتها از عوامل بروز این نوع از چاقی هستند. شما میتوانید با انجام ورزشهای مربوط به پایین تنه (رانها و باسن) مانند دویدن، تا حدودی توده چربی این نواحی را از بین ببرید.
بررسی انواع خاص چاقی ژنوئیدی
چاقی ژنوئیدی معمولا در خانمها دیده میشود. نوع خاص چاقی ژنوئیدی که میتواند زمینهساز عوارض خطرناک باشد، تجمع چربی در نواحی باسن است و فرم گلابی در بدن ایجاد میکند.
1- چاقی در نواحی پایین تنه
بروز چاقی در این نواحی به عوامل مختلفی بستگی دارد که ژنتیک و بارداری از عوامل مؤثر در این نوع چاقی محسوب میشوند. اگر چاقی پایین تنه به علت بارداری باشد، بعد از اتمام دوران بارداری، با انجام تمرینات ورزشی و اصلاح رژیم غذایی میتوان آن را از بین برد.
2- چاقی در ناحیه انتهای کمر
پرخوری و مقاومت بدن نسبت به انسولین، از عوامل ایجاد این نوع چاقی محسوب میشوند. برای درمان این نوع خاص از چاقی ژنوئیدی میتوان سطح قندخون را ثابت نگهداشت و با اصلاح رژیم غذایی عوارض آن را کاهش داد.
موثرترین راه های جلوگیری از چاقی موضعی چیست؟
برای جلوگیری از چاقی موضعی روشهای زیاد و کمککنندهای هستند که میتوانید از آنها استفاده کنید. برای مثال برخی از بهترین و راحتترین این کارها که میتوانید انجام دهید به شرح زیر است:
1- برنامه غذایی مناسب داشته باشید
به کمک متخصص تغذیه یک رژیم غذایی مختص به خود داشته باشید تا هم مواد غذایی مورد نیاز برای بدن تامین شود و هم دچار چاقی و اضافه وزن نشوید.
2- ورزشهای هوازی منظم انجام دهید
ورزش میتواند به حفظ سلامتی و تناسب اندام کمک کند. پیاده روی، تردمیل، دوچرخه و سایر ورزشهای هوازی میتوانند به عدم تجمع چربیهای اضافه در بدن شما کمک کنند.
3- استرس کمتری داشته باشید!
برای جلوگیری از چاقی موضعی کنترل استرس هم نقش زیادی دارد. استرس میتواند واکنشهای مغزی نسبت به غذاها را تغییر دهد و باعث ایجاد پرخوری شود.
4- جایگزین چربیهای خوب به جای چربیهای بد!
جالب است بدانید که همه چربیها بد نیستند و چربیهای خوب هم داریم. برای مثال چربیهای خوب شامل کنجد، کدو تنبل، شیر سویا، ماهی قزل آلا، گردو و غیره هستند که میتوانید از آنها به جای چربیهای بد استفاده کنید.
5- استفاده از میوهها و سبزیجات به عنوان میان وعده
برای جذب مواد غذایی مفید با کالری کم و جلوگیری از پرخوری، بهتر است از میوهها و سبزیجات در میان وعدههای خود استفاده کنید. این کار به جلوگیری از چاقی موضعی کمک میکند؛ مخصوصا اگر میوههای فیبردار مانند گلابی، سیب، موز، آووکادو و سبزیجات فیبردار مثل اسفناج، کلم بروکلی و غیره استفاده کنید.
درمان چاقی موضعی با روش لاغری موضعی!
همانطور که در مطالب بالا اشاره شد، تا حدودی اطلاع دارید که چاقی موضعی چیست و الگوهای توزیع چربی در خانمها و آقایان به چه صورت میباشد. حالا سوال این است که برای درمان چاقی موضعی چه راههایی وجود دارد؟
برای افرادی که درگیر چاقی به صورت موضعی میشوند، روشهایی به نام لاغری موضعی در نظر گرفته میشود.
اگر تجمع چربیها در نواحی خاصی از بدن بیشتر شود، بهتر است سراغ لاغری موضعی برویم. چون در این روش لاغری، تمرکز بر روی کوچک کردن چربیهای همان قسمت بدن است.
توجه کنید که لاغری موضعی یکی از راه های درمان چاقی موضعی است که در آن سلولهایی که چربی میسازند کاملا از بین نمیروند بلکه فقط چربیهای اضافه نابود میشوند. در نتیجه فرد ممکن است با رعایت نکردن رژیم غذایی مناسب و دریافت کالری به مقدار بالا، درگیر افزایش وزن مجدد شود.
ساختار بدنی خانمها با آقایون بسیار متفاوت است. مثلا خانمها بافت چربی بیشتری دارند و ساختار بافت ماهیچهای در آقایون بیشتر است. پس روشهایی که برای لاغر شدن به صورت موضعی برای هر کدام از آنها به کار گرفته میشود هم متفاوت است.
روشهای لاغری موضعی به دو دسته تقسیم میشوند:
دسته اول روشهایی هستند که نتیجه آنها به صورت آنی قابل مشاهده است و به کمک عمل زیبایی انجام میشوند. به این دسته، روش تهاجمی میگویند؛ مانند:
- لیپوساکشن
- لیپوماتیک
- ابدومینوپلاستی
- ماموپلاستی
دسته دوم روشهایی هستند که مدت نتیجه نهایی آن به مرور زمان قابل مشاهده است. به این دسته، روش غیرتهاجمی میگویند؛ مانند:
- لاغری با RF
- کرایولیپولیز
- کربوکسیتراپی
- LPG
- EMS
درمان چاقی موضعی با روشهای تهاجمی
1- لیپوساکشن:
یکی از روشهای لاغری محسوب میشود که بسیاری از افراد آن را به عنوان راهی برای لاغری سریع، بسیار قبول دارند. این روش در بسیاری تمام کشورهای دنیا بهکار گرفته میشود و یکی از راههای مقابله با چاقی به صورت موضعی محسوب میشود. به این صورت که با خروج توده چربی در ناحیه مورد نظر به وسیله دستگاه مکش، میتوانید نتیجه آن را به صورت آنی مشاهده کنید.
2- لیپوماتیک
بسیاری از افراد لیپوماتیک را با لیپوساکشن اشتباه میگیرند اما خوب است بدانید که از نظر تکنیک و نحوه کار با هم تفاوت دارند. در کل لیپوماتیک متد بهروزتری از لیپوساکشن محسوب میشود که در آن اندامهای بیشتری را نسبت به لیپوساکشن میتوانید تحت درمان موضعی قرار دهید.
3- ابدومینوپلاستی
در این روش لاغری، چربیهای ناحیه شکم برداشته میشود که باعث میشود قسمت شکم عضلانیتر بهنظر برسد. این روش مناسب افرادی است که درگیر چاقی موضعی شکم هستند.
4- ماموپلاستی
این روش مناسب افرادی است که میخواهند فرم سینههای خود را تغییر دهند. افراد با سایز سینه کوچک، بزرگ و یا افرادی که سینه نافرم دارند، کاندید مناسبی برای انجام این روش هستند.
درمان چاقی موضعی با روشهای غیر تهاجمی
1-لاغری باRF
در این روش با استفاده از امواج رادیوفرکانسی گرمایی که به وجود میآید، بافت چربی را تحت تأثیر قرار میدهد.نتیجه آن دفع چربی از طریق کبد است.
2-کرایولیپولیز
پیکرتراشی سرد یک روش برای از بین بردن چاقی موضعی محسوب میشود که در آن از فریز کردن چربی بهوسیله دستگاه کرایولیپولیز برای از بین بردن آن استفاده میکنند. در این روش چربیها بعد از فریز شدن از طریق کبد دفع میشوند.
3-کربوکسیتراپی
در این روش گاز کربندیاکسید به بدن تزریق میشود که باعث میشود بدن برای خارج کردن این گاز، اکسیژن تولید کند و با افزایش خون و بالا بردن متابولیسم بدن، این گاز را از بدن خارج کند.
- 4-LPG
این دستگاه برای شکم و پهلو کاربرد دارد که با ماساژ میتواند باعث افزایش متابولیسم بدن شده و بهدنبال آن تا حدودی موجب کاهش وزن میشود.
- EMS-5
این روش، یک روش لاغری به صورت موضعی محسوب میشود که بهوسیله ارسال امواج الکتریکی، عضلات را تحت تأثیر خود قرار میدهد و حالتی شبیه به ورزش را برای مغز شبیهسازی میکند که باعث کاهش کالری میشود.
جمعبندی نکات پایانی مربوط به چاقی موضعی و روشهای درمان آن
همانطور که در مطالب بالا اشاره شد، چاقی موضعی در افراد به شکلهای مختلفی ظاهر میشود و نمیتوان یک روش درمانی برای همه افراد در نظر گرفت.
برای اینکه بدانید کدام یک از راه های درمان چاقی موضعی برای شما مناسبتر است، بهتر است با پزشک متخصص مشورت کنید تا بهترین روش درمانی را با توجه به وضعیت جسمانی برای شما در نظر گرفته بگیرد.
برای دریافت مشاوره از تیم تخصصی دکتر محمود حیدری میتوانید از طریق کامنت یا تماس با شمارههایی که در سایت قرار دارد با ما در ارتباط باشید.
سوالات متداول
1- تفاوت بین اضافه وزن و چاقی موضعی چیست؟
به کسانی که BMI مساوی یا بزرگتر از 30 دارند چاق گفته میشود و افرادی که BMI مساوی یا بزرگتر از 25 دارند دارای اضافه وزن هستند.
2- درمان چاقی موضعی چقدر زمان میبرد؟
بستگی به میزان چربیهای بدن شما و روشی که انتخاب کردید دارد. به طور میانگین حداقل 6 ماه و حداکثر 1 سال زمان میبرد تا به وزن ایدهآل خود برسید. برای افرادی که درصد کمتری از چربی را دارند این مدت زمان کاهش میابد.
3- آیا بعد از لاغری دچار افتادگی پوست میشویم؟
بستگی به میزان چربیهای بدن شما دارد. اگر درصد زیادی از چربی را از دست داده باشید، احتمالا دچار شلی و افتادگی پوست میشوید. اما اصلا جای نگرانی نیست، میتوانید با ورزش و برخی حرکات تمرینی به سفت شدن پوست خود کمک کنید.
بدون نظر