عوارض جراحی چاقی؛ آیا رسیدن به وزن مناسب و ایده‌آل با جراحی لاغری کار خطرناکی است؟

عوارض جراحی چاقی
مدت زمان مطالعه: 11 دقیقه

در دنیایی که کم‌کردن وزن مثل یک مبارزه سخت به‌نظر می‌رسد و رژیم‌های غذایی هیچکدام جواب ما را نمی‌دهند، جراحی چاقی مثل یک فرشته ‌نجات خودش را به ما نشان می‌دهد. این جراحی مسیری از سلامتی و تندرستی را پیش روی ما می‌گذارد ، اما مثل هر ماجراجویی دیگری، سفر لاغری هم بدون چالش نیست و ممکن است در این مسیر پستی‌وبلندی‌های زیادی را تجربه کنیم. در این مقاله با همه‌ی چالش‌ها و عوارض جراحی چاقی آشنا خواهیم شد تا بتوانیم در نهایت با آمادگی و اقدامات پیشگیرانه لازم، تن عزیزمان را به‌دست تیغ جراح بسپاریم. پس در ادامه همراه ما باشید.

عوارض جراحی چاقی

درحالی‌که جراحی چاقی می‌تواند به‌کلی زندگی ما را تغییر دهد، باید بدانیم که مثل هر جراحی دیگری ممکن است عوارض و خطراتی را به‌همراه داشته باشد. این عوارض دو نوع بلندمدت و کوتاه‌مدت دارد، که در ادامه مقاله در مورد این عوارض بیشتر توضیح خواهیم داد.

  • عوارض بلندمدت

بعد از جراحی چاقی، ممکن است بعضی از شما با عوارض بلندمدت رو‌به‌رو شود و کیفیت زندگیتان تحت تاثیر این عوارض قرار بگیرد. در ادامه با این عوارض بیشتر آشنا خواهیم شد.

1- کمبودهای تغذیه‌ای

یکی از عوارض بلندمدت جراحی لاغری کمبودهای تغذیه‌ای است. با تغییر در سیستم گوارشی و جذب مواد مغذی، ممکن است عوارضی مانند کمبود آهن، ویتامین B12، ویتامین D، کلسیم و فولیک اسید اتفاق بیفتد. این کمبودها می‌توانند به مشکلاتی مانند کاهش انرژی، ضعف عمومی، آسیب به استخوان‌ها و مشکلات سیستم عصبی منجر شوند.

 

کمبود پروتئین، یکی از عوارض عمل لاغری

2- سنگ صفرا

سرعت بالای کاهش وزن بعد از جراحی لاغری می‌تواند خطر ایجاد سنگ صفرا را بیشتر کند. این سنگ‌ها ممکن است علائمی مثل درد شدید در ناحیه بالای شکم، تهوع و استفراغ، زردی پوست و تیرگی ادرار را به همراه داشته باشند.

تعریف چاقی
مطالعه مطلب

 

جلوگیری از ایجاد سنگ کیسه صفرا بعد از جراحی چاقی

3- رفلاکس معده-مری

بعضی از افراد بعد از جراحی لاغری ممکن است با بیماری رفلاکس معده-مری  مواجه شوند. در این بیماری، اسید معده به مری برمی‌گردد و علائمی همچون سوزش معده، تهوع، استفراغ و درد در قسمت بالای شکم را ایجاد می‌کند.

4- تغییر در عملکرد روده‌ها

بعد از جراحی لاغری، روده‌ها و سیستم گوارشی تحت تأثیر قرار می‌گیرند و ممکن است تغییراتی در عملکرد روده‌ها و مشکلات هضمی به وجود بیاید. این عوارض می‌تواند شامل اسهال، یبوست، تورم شکمی و احساس نفخ بیش از حد باشد.

5- مشکلات عاطفی و روانی

بعضی از افراد ممکن است بعد از جراحی لاغری، با ظاهر جدید خود غریبه باشند و دچار افسردگی شوند. تغییرات در روابط اجتماعی و اضطراب هم یکی دیگر از عوارض جراحی چاقی در این زمینه است.

افسردگی و اضطراب، یکی دیگر از عوارض عمل لاغری
افسردگی و اضطراب، یکی دیگر از عوارض عمل لاغری

6- سوء تغذیه

یکی دیگر از عوارض عمل لاغری که در طولانی‌مدت در افراد مشاهده می‌شود، سوءتغذیه است. در جراحی‌های لاغری به‌دلیل اینکه شما در مدت کوتاهی کاهش وزن قابل توجهی را تجربه می‌کنید، کالری و موادمغذی کمتری را جذب می‌کنید و ممکن است دچار سوءتغذیه شوید. برای اینکه به این عارضه دچار نشوید حتما بعد از از عمل به دستورالعمل‌های جراح گوش دهید و مصرف مکمل‌ها را جدی بگیرید.

7- ریزش مو

در جراحی‌های لاغری، روند کاهش وزن به سرعت اتفاق میفتد و مواد مغذی بیشتر به سمت ارگان‌های حیاتی بدن مثل قلب، مغز، کلیه و کبد هدایت می‌شوند. نرسیدن مواد مغذی به پوست سر یکی از دلایل ریزش مو بعد از عمل‌های لاغری است.

ریزش مو؛ یکی از عوارض عمل جراحی لاغری
ریزش مو؛ یکی از عوارض عمل جراحی لاغری

همچنین بعد از عمل شما باید رژیم خاصی را رعایت کنید و در طول رژیم ممکن است نتوانید ویتامین‌های لازم برای رشد مو را بگیرید و به همین دلیل شما دچار ریزش مو می‌شوید.

 برای اینکه به ریزش مو دچار نشوید، مصرف مکمل‌هایی که پزشک برای شما تجویز می‌کند را جدی بگیرید. با گوش‌دادن به دستورات پزشک احتمالا بعد از یک‌سال خبری از ریزش مو نخواهد بود.

 

جلوگیری از ریزش مو بعد از جراحی چاقی

8- نشتی معده

نشتی معده،یکی از عوارضی‌ست که احتمال وقوع آن بسیار پایین است. اگر جراح به‌درستی محل برش را بخیه نکرده باشد، احتمال پاره شدن بخیه در بخش‌هایی از معده وجود دارد.

بهترین جراح بای پس معده را چگونه شناسایی کنیم؟
مطالعه مطلب

نتیجه آن، نشت مواد غذایی و مایعات از معده است. از علائم ایجاد نشت می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • تب
  • حالت تهوع و استفراغ
  • درد در ناحیه شکم
  • افزایش ضربان

ایجاد شدن یا نشدن این عارضه در عمل‌های مربوط به معده مانند بای‌پس معده و اسلیو معده، بسیار به تکنیک جراح بستگی دارد. با انتخاب درست پزشک خود از ایجاد عوارض احتمالی جلوگیری کنید.

9- افتادگی پوست

یکی از عوارض جراحی چاقی که ممکن است با آن مواجه شوید، افتادگی پوست است. افتادگی پوست معمولا به‌دلیل کاهش وزن سریع در جراحی‌های لاغری اتفاق میفتد. بعد از عمل بدن سریعا نمی‌تواند خود را با شرایط جدید تطبیق دهد. به‌همین دلیل بعد از جراحی به‌دلیل کاهش وزن و کاهش چربی‌های زیر پوست، پوست حالت افتادگی پیدا می‌کند و اصطلاحا شل می‌شود.

این عارضه با درمان‌های زیبایی بعد از عمل لاغری که مکمل جراحی‌های لاغری هستند، قابل درمان است و شما می‌توانید کاملا افتادگی پوست را از بین ببرید.

افتادگی پوست که یکی از عوارض عمل جراحی لاغری‌ست، با جراحی زیبایی قابل درمان است.
افتادگی پوست که یکی از عوارض عمل جراحی لاغری‌ست، با جراحی زیبایی قابل درمان است.

10- انسداد روده باریک

یکی از عوارض عمل جراحی لاغری انسداد روده باریک است که البته خیلی کم اتفاق میفتد. این مشکل به‌دلیل تنگ شدن راه ارتباطی معده و روده به وجود میاید و ممکن است در بازه زمانی ۴تا ۶هفته بعد از جراحی دیده شود. کمتر از ۵درصد از افرادی که جراحی لاغری انجام می‌دهند ممکن است دچار این مشکل بشوند.

این عارضه در کسانی که تحت جراحی بای پس قرار گرفته‌اند بروز می‌کند و همان‌طور که گفته شد بسیار نادر است. اگر با این عارضه مواجه شدید، سریعا برای برطرف شدن آن اقدام کنید. این مشکل معمولا بدون جراحی از بین می‌رود.

  • عوارض کوتاه مدت

عوارضی که در ادامه بررسی خواهیم کرد معمولا در زمان‌های اولیه بعد از جراحی اتفاق میفتند و باتوجه به شرایط هر فرد و همچنین شرایط جراحی، ممکن است شدت و مدت زمان متفاوتی داشته باشد.

1- عفونت

عفونت می‌تواند بعد از هر نوع جراحی برای شما اتفاق بیفتد و جراحی چاقی هم از این قائده مستثنی نیست. برای به حداقل رسیدن خطر عفونت باید قبل، حین و بعد از عمل نکات زیر رعایت شود:

  • قبل از عمل باید با مشورت جراح آنتی‌بیوتیک مصرف کنید تا از بعد از عمل از بروز عفونت جلوگیری شود.
  • حین عمل، جراح شما باید تکنیک‌های استریل دقیق را اجرا کند.
  • بعد از عمل باید محل جراحی را مرتبا ضدعفونی کنید و دستورالعمل‌های زیر را اجرا کنید.
  • محل زخم را تمیز و خشک نگه‌دارید.
  • پانسمان را مرتب تعویض کنید.
  • هرگونه درد، قرمزی، تورم و یا ترشح را به پزشک خود اطلاع دهید.

2- حالت تهوع و استفراغ

تقریبا همه‌ی افراد بعد از جراحی‌های مختلف حالت تهوع و استفراغ را تجربه می‌کنند. این حالت بعد از جراحی چاقی ممکن است به‌دلیل حساسیت به مواد بیهوشی باشد یا دلایل مربوط به عمل که در ادامه با آن بیشتر آشنا خواهیم شد.

  • تغییر در اندازه و عملکرد معده
  • تغییر در سطح هورمون‌ها
  • تغییرات رژیم غذایی

برای مدیریت این حالت، بهتر است موارد زیر را رعایت کنید:

  • آهسته و کنترل‌شده غذا بخورید.
  • وعده‌های غذایی خود را کوچکتر کنید اما در طول روز وعده‌های بیشتری داشته باشید.
  • غذاهای چرب و تند و نوشیدنی‌های گازدار که معده را تحریک می‌کند را کنار بگذارید.
  • با مشورت پزشک داروهای ضدتهوع مصرف کنید.
  • با نوشیدن مایعات زیاد، بدن خود را هیدراته نگه‌دارید.

حالت تهوع و استفراغ معمولا گذرا هستند و با سازگاری بدن با تغییرات جدید از بین خواهند رفت.

جای بخیه عمل لاغری چه مدت می‌ماند؟ نکات مهم برای رفع آن!
مطالعه مطلب

3- دردشکم

دردشکم هم یکی دیگر از عوارض جراحی چاقی است و ممکن است به‌دلایل زیر اتفاق بیفتد:

  • درد در محل جراحی

این درد کاملا طبیعی است و بعد از مدتی بهتر خواهید شد.

  • گاز و نفخ

تغییراتی که بعد از جراحی چاقی در سیستم گوارشی شما اتفاق میفتد، می‌تواند باعث افزایش تولید گاز و نفخ و این گاز در نهایت باعث دردشکم بشود.

دردشکم، یکی دیگر از عوارض بعد از جراحی چاقی
دردشکم، یکی دیگر از عوارض بعد از جراحی چاقی

4- لخته‌شدن خون

یکی از عوارض جراحی چاقی که خیلی کم اتفاق میفتد، مشکل لخته‌شدن خون در اندام‌های تحتانی است. این عارضه بعد از عمل، علائم زیر را دارد.

  • پادرد
  • تورم و قرمزشدن پا
  • تنگی‌نفس همراه با سرفه

همان‌طور که گفتیم این مشکل خیلی کم پیش میاید و با سبک‌زندگی فعال و استفاده از داروهای رقیق‌کننده خون، می‌توان از بروز آن جلوگیری کرد.

5- سندروم دامپینگ

سندروم دامپینگ هم یکی دیگر از عوارض جراحی چاقی است. در این عارضه غذا خیلی سریع از معده به روده کوچک می‌رود و باعث آزادشدن هورمون‌ها و پاسخ فیزیولوژیک اغراق‌آمیز می‌شود. سندروم دامپینگ علائم زیر را دارد:

  • تهوع
  • استفراغ
  • گرفتگی شکم
  • اسهال
  • سرگیجه
  • تعریق
  • ضربان قلب سریع

این سندروم از 30 دقیقه تا 3 ساعت بعد از خوردن غذا ممکن است اتفاق بیفتد.

سندروم دامپینگ را می‌توان با ایجاد تغییراتی در رژیم‌غذایی مدیریت کرد. برای اینکه به این سندروم دچار نشوید بهتر است به توصیه‌های زیر عمل کنید.

  • وعده‌های غذایی خود را کوچک کنید و در دفعات بیشتری یک وعده غذا را میل کنید.
  • مصرف غذاهای شیرین و چرب را کنار بگذارید.
  • از غذاهای غنی از پروتئین استفاده کنید.
  • در موارد شدید، ممکن است با مشورت پزشک از دارو استفاده کنید.
برای جلوگیری از بروز سندروم دامپینگ، غذاهای سالم را در وعده‌های کوچک میل کنید.
برای جلوگیری از بروز سندروم دامپینگ، غذاهای سالم را در وعده‌های کوچک میل کنید.

آیا جراحی اسلیو هم عوارضی دارد؟

بله. جراحی اسلیو هم جز جراحی‌های لاغری است و ممکن است عوارض زیر را به‌همراه داشته باشد:

  • خون‌ریزی
  • التهاب
  • عفونت
  • مشکلات گوارشی

برای اطلاعات در مورد عوارض این جراحی، خواندن مقاله عوارض جراحی اسلیو از دست ندهید.

جمع‌بندی

در این مقاله در مورد عوارض جراحی چاقی صحبت کردیم و سعی کردیم شما را با عوارض بلندمدت و کوتاه‌مدت این جراحی بیشتر آشنا کنیم. باید بدانیم سفر به سمت کاهش وزن از طریق جراحی چاقی بدون چالش نیست اما می‌شود با داشتن آگاهی کامل و انتخاب یک جراح ماهر از این موانع عبور کرد.

بایدها و نبایدهای دوره ریکاوری بای پس معده که باید بدانیم.
مطالعه مطلب

یکی از جراحان معتبر و باتجربه در این زمینه، دکتر محمود حیدری هستند. دکتر حیدری با داشتن سابقه بیش از 2000 جراحی چاقی در کارنامه خود، مهارت زیادی در این نوع عمل‌ها دارند و شما می‌توانید با خیال راحت روی کمک دکتر حیدری حساب کنید. هر چه تجربه جراح بیشتر باشد، احتمال بروز خطر درحین عمل کمتر است؛ چراکه جراح شما در زمان انجام عمل، با شرایط کاملا آشناست و اگر خدای‌نکرده مشکلی هم پیش بیاید باتجربه‌ای که دارد می‌تواند شرایط را مدیریت کند. برای تعیین وقت ویزیت و مشاوره، می‌توانید با شماره زیر تماس بگیرید.

۰۹۹۲۳۶۳۱۱۶۹

اگر سوالی در زمینه عوارض جراحی چاقی دارید، لطفا در قسمت کامنت با ما به اشتراک بگذارید.

سوالات معوارض جراحی چاقی چیست؟

جراحی چاقی عوارض نادری مثل نشتی از بخیه‌ها، لخته‌شدن خون، استفراغ و دردشکم، التهاب و … را دارد.

چطور به عوارض بعد از جراحی چاقی مبتلا نشویم؟

با انتخاب درست یک جراح ماهر و انجام‌دادن مراقبت‌های قبل و بعد از عمل، می‌توان تاحدود زیادی از عوارض جراحی چاقی جلوگیری کرد.

 آیا بعد از جراحی چاقی، ممکن است دچار کمبود ویتامین شویم؟

بله در مواردی مشاهده شده که بیماران بعد از جراحی دچار کمبود ویتامین‌های B12، تیامین، اسید فولیک و ویتامین A، D و K شده‌اند که همه این‌ها با مصرف مکمل قابل پیشگیری و درمان است.

    Rate this post

    بدون نظر

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    جدیدترین مقالات