بررسی بهترین روش‌های درمان چاقی: از تغذیه سالم تا جراحی

درمان چاقی
مدت زمان مطالعه: 10 دقیقه

آیا احساس می‌کنید اضافه‌وزنی که دارید به سلامتی‌تان صدمه می‌زند؟ آیا چاقی باعث شده تا کیفیت زندگی شما کاهش پیدا کند و حتی از انجام فعالیت‌های روزمره احساس خستگی می‌کنید؟ چطور می‌توان از خطرات جدی بیماری‌های مرتبط با چاقی مثل دیابت، بیماری‌های قلبی و… جلوگیری کرد؟ آیا برای کاهش‌وزن نیاز به تغییرات بزرگ دارید یا به‌دنبال راه‌های سریع‌تر و موثرتر هستید؟ اگر این موضوعات دغدغه شما هم هست، در ادامه همراه ما باشید تا شما را با انواع روش‌های درمان چاقی آشنا کرده و نشان دهیم که چرا هر فردی باید برای مقابله با این مشکل و حفظ سلامتی خود اقدام کند.

درمان چاقی
بررسی بهترین روش‌های درمان چاقی: از تغذیه سالم تا جراحی

از کجا بفهمیم که چاقیم؟

چاقی به‌وسیله شاخص توده بدنی (BMI) اندازه‌گیری می‌شود. این شاخص نشان می‌دهد که آیا وزن شما نسبت به قدتان در وضعیت سالمی قرار دارد یا خیر؛ برای محاسبه BMI خود می‌توانید از باکس زیر کمک بگیرید.

حالا BMI خود را طبق جدول زیر بسنجید تا ببینید آیا به چاقی مبتلا هستید یا خیر.

BMI وضعیت
18.5 تا 24.9 وزن سالم
25 تا 29.9 اضافه‌وزن
30 تا 39.9 چاقی
40 به بالا چاقی شدید

البته BMI به‌تنهایی یک معیار برای تشخیص قطعی چاقی نیست و در کنار آن باید اندازه‌گیری دور کمر را نیز انجام داد؛ بنابراین افرادی که BMI آن‌ها بالای 25 است بهتر است برای تشخیص چاقی، دور کمر خود را اندازه بگیرند؛ آقایانی که دور کمر آن‌ها بیشتر از 94 سانتی‌متر و خانم‌هایی که دور کمر آن‌ها بیشتر از 80 سانتی‌متر است، به چاقی مبتلا هستند.

اگر می‌خواهید بیشتر درباره این موضوع بدانید، توصیه می‌کنیم مقاله تعریف چاقی را مطالعه کنید. در این مقاله، تمام اطلاعات ضروری که به آن نیاز دارید به صورت جامع گردآوری شده تا پاسخگوی تمامی سؤالات شما باشد.

برای درمان چاقی از چه روش‌هایی می‌توان کمک گرفت؟

هدف اولیه از درمان چاقی، رسیدن به وزن سالم و البته حفظ آن است؛ در شروع راه بهتر است حدود 5 الی 10 درصد از وزن خود را کاهش دهید. برای درمان چاقی می‌توانید از راه‌های زیر کمک بگیرید.

درمان چاقی
برای درمان چاقی از چه روش‌هایی می‌توان کمک گرفت؟

1- رژیم‌غذایی خود را تغییر دهید!

داشتن یک رژیم‌غذایی سالم، کلید اصلی غلبه بر چاقی‌ست؛ البته با اصلاح رژیم‌غذایی در ابتدا ممکن است وزن کمی را از دست بدهید، اما اگر به رژیمتان پای‌بند باشید، می‌توانید از کاهش‌وزن خود در طولانی‌مدت لذت ببرید.

اگر سری به سایت‌های تغذیه بزنید، متوجه رژیم‌های متنوعی که این روزها باب شده‌اند خواهید شد؛ از رژیم کتوژنیک گرفته تا فستینگ و… . بهتر است بدانید که هیچ‌کدام از رژیم‌های غذایی بر دیگری برتری ندارند و بهتر است هنگام انتخاب رژیم به نکات زیر توجه کنید.

  • رژیم‌های غذایی که کربوهیدرات کم و پروتئین و چربی بالا دارند محبوب هستند اما بعضی از این رژیم‌ها به‌خاطر تاکید روی چربی‌های اشباع، ممکن است در طولانی‌مدت خطرات جدی برای سلامتی داشته باشند.
  • رژیم‌های فستینگ ممکن است به کاهش‌وزن سریع منجر شوند اما این رژیم‌ها با از دست‌دادن عضلات بدون چربی نیز همراه هستند؛ بنابراین بهتر است این رژیم‌ها در کوتاه‌مدت استفاده شوند.
  • سعی کنید از یک برنامه‌غذایی متعادل، شخصی‌سازی‌شده با محدودیت کالری (1200 تا 1400 کالری در روز برای زنان و 1500 تا 1800 کالری در روز برای مردان) کمک بگیرید.
  • به‌جای برنج سفید و نان سفید، از غلات کامل مثل برنج قهوه‌ای و نان گندم کامل استفاده کنید.
  • روزانه از 5 وعده میوه و سبزیجات متنوع استفاده کنید.

2- ورزش کنید!

اگر به‌دنبال درمان چاقی هستید، باید ورزش‌کردن را در اولویت قرار دهید؛ بهتر است بدانید که افراد چاق باید حداقل 150 دقیقه در هفته فعالیت بدنی با شدت متوسط داشته باشند؛ البته اگر می‌خواهید کاهش‌وزن بیشتری داشته باشید، بهتر است این زمان را به 300 دقیقه در هفته برسانید.

اگر مدت زیادی‌ست که ورزش نکرده‌اید، می‌توانید از راه‌های زیر برای شروع فعالیت‌های بدنی خود کمک بگیرید.

  • استفاده از پله به جای آسانسور
  • شنا
  • پیاده‌روی سریع
  • یک ایستگاه زودتر از مترو یا اتوبوس پیاده‌شدن و بقیه راه را پیاده‌رفتن
درمان چاقی
ورزش؛ یکی از راه‌های درمان چاقی

3- از داروهای کاهش‌وزن کمک بگیرید!

در شرایطی که شما از رژیم یا ورزش نتیجه‌ای نگیرید یا اضافه‌وزن، سلامتی‌تان را به خطر بیندازد، ممکن است پزشک داروهای کاهش‌وزن را برای‌تان تجویز کند. این داروها حتما باید در کنار ورزش و رژیم‌غذایی استفاده شوند، نه به جای آن‌ها؛ همچنین داروهای لاغری ممکن است عوارض زیر را نیز به همراه داشته باشند.

  • مدفوع چرب
  • افزایش یا کاهش دفعات اجابت مزاج
  • مشکلات تنفسی
  • درد عضلات
  • درد مفاصل
  • سردرد
  • و….

4- به جراحی‌های لاغری فکر کنید!

بعد از انجام جراحی‌های چاقی مقدار غذایی که می‌توانید میل کنید، کمتر خواهد شد و با کمک این روش می‌توانید اضافه‌وزن خود را درمان کنید؛ جراحی‌های چاقی به روش‌های مختلفی انجام می‌شود که در ادامه به چند مورد آن، اشاره کوتاهی خواهیم داشت.

Weight loss surgery is considered successful if you lose 50% of your excess weight and keep it off. By this standard, the success rate is 90%. Many people experience steady weight loss for the first two years, then stall or regain some weight after that. Usually, the weight regained is less than 25%.

جراحی کاهش‌وزن زمانی موفقیت‌آمیز محسوب می‌شود که شما 50% از وزن اضافی خود را از دست بدهید و آن را حفظ کنید. طبق این معیار، نرخ موفقیت 90% است. بسیاری از افراد در دو سال اول کاهش‌وزن ثابتی دارند، اما پس از آن ممکن است روند کاهش‌وزن متوقف شود یا مقداری از وزن دوباره اضافه شود. معمولاً وزن اضافه‌شده کمتر از 25% است.

منبع:

my.clevelandclinic.org

1- اسلیو معده

اسلیو معده یکی از جراحی‌های رایج است که برای درمان چاقی به کار گرفته می‌شود؛ این جراحی نسبتا ساده و کم‌خطر است و به همین دلیل محبوبیت زیادی دارد. در این جراحی بخش بزرگی از معده برداشته شده و تنها یک قسمت کوچک لوله‌ای‌شکل باقی می‌ماند که شبیه به آستین است. با کوچک‌شدن معده، شما سریع‌تر احساس سیری خواهید کرد؛ همچنین بعد از انجام این عمل، ترشح هورمون‌های گرسنگی به‌طرز چشم‌گیری کم خواهد شد.

2- بای‌پس معده

در عمل بای‌پس معده یک بخش کوچک در بالای معده ایجاد شده که این بخش با منگنه‌های جراحی از بخش پایینی معده جدا می‌شود؛ در ادامه روده کوچک نیز تقسیم شده و قسمت جدید آن به کیسه معده متصل می‌شود؛ بعد از عمل غذا از معده کوچک‌تر و قسمت پایینی روده کوچک عبور می‌کند؛ در این عمل علاوه‌بر اینکه ظرفیت معده کاهش پیدا می‌کند، غذا از مسیر کوتاه‌تری عبور کرده و جذب کمتری اتفاق می‌افتد.

3- مینی بای‌پس معده

این عمل ترکیبی از روش‌های اسلیو و بای‌پس معده است و تنها با ایجاد یک اتصال بین معده و روده به درمان چاقی کمک خواهد کرد؛ این روش نسبت به بای‌پس سنتی، هزینه کمتر و دوران نقاهت کوتاه‌تری دارد.

اگر به دنبال اطلاعات بیشتر درباره انواع جراحی‌های لاغری هستید یا سوالی در این زمینه دارید، می‌توانید از مشاوره تخصصی ما بهره‌مند شوید. برای این منظور فقط کافی‌ست با شماره زیر تماس بگیرید تا به صورت رایگان شما را راهنمایی کنیم.

09923631169

4- پیکرتراشی

یکی‌دیگر از جراحی‌های لاغری، جراحی پیکرتراشی‌ست؛ البته بهتر است بدانید که این عمل کاربرد درمانی زیادی ندارد و بیشتر برای فرم‌دهی به بدن استفاده می‌شود؛ با کمک پیکرتراشی می‌توان چربی‌های موضعی شکم، پهلو، ران، گردن، سینه و بازو را از بین برد. این جراحی به روش‌های مختلفی انجام می‌شود که هر روش بسته به شرایط بیمار و تشخیص جراح انتخاب خواهد شد.

درمان چاقی
چه کسانی می‌توانند برای درمان چاقی از جراحی‌های لاغری کمک بگیرند؟

چه کسانی می‌توانند برای درمان چاقی از جراحی‌های لاغری کمک بگیرند؟

تنها افرادی که شرایط زیر را داشته باشند، کاندیدای مناسبی برای برای انجام جراحی‌های لاغری هستند:

  • افرادی که BMI آن‌ها بالاتر از 40 است.
  • زنانی که 36 کیلوگرم و مردانی که 45 کیلوگرم بیشتر از وزن ایده‌آل خود هستند.
  • افرادی که BMI آن‌ها بین 35 تا 40 است اما همزمان با بیماری‌های مرتبط با چاقی مثل دیابت نوع 2، آپنه خواب، آسم، بیماری‌های قلبی یا آرتروز درگیرند.

Weight-loss surgery (bariatric surgery) is the only choice today that effectively treats morbid obesity in people who have already tried diet, exercise, and medicine.

جراحی کاهش‌وزن (جراحی باریاتریک) تنها روشی‌ست که در حال حاضر برای درمان مؤثر چاقی مفرط در افرادی که رژیم غذایی، ورزش و دارو را امتحان کرده‌اند، وجود دارد.

منبع:

hopkinsmedicine.org

چرا باید به درمان چاقی فکر کنیم؟

جدی‌گرفتن درمان چاقی بسیار مهم است؛ چراکه علاوه‌بر ایجاد تغییرات فیزیکی، می‌تواند در بروز بسیاری از بیماری‌های جدی نیز نقش داشته باشد؛ این بیماری‌ها شامل موارد زیر هستند.

درمان چاقی
بیماری‌های مرتبط با چاقی را جدی بگیرید!
  • دیابت نوع 2
  • بعضی از انواع سرطان مثل سرطان سینه، سرطان رحم و سرطان روده بزرگ
  • بیماری‌های قلبی عروقی
  • سکته مغزی
  • خروپف
  • آسم
  • احساس خستگی مفرط
  • درد کمر و مفاصل
  • مشکلات روانی مثل اعتمادبه‌نفس پایین، افسردگی و….
  • فشارخون بالا
  • سندروم متابولیک
  • کلسترول بالا و آترواسکلروز
  • سنگ کیسه صفرا
  • رفلاکس گوارشی (GORD)
  • آپنه خواب
  • مشکلات مربوط به بارداری مثل کاهش باروری، پیش‌اکلامپسی یا دیابت بارداری

جمع‌بندی

در نهایت، درمان چاقی یک مسئله جدی‌ست که نمی‌توان آن را نادیده گرفت؛ چاقی می‌تواند به بیماری‌های خطرناکی مثل دیابت، سکته مغزی، بیماری‌های قلبی، بعضی انواع سرطان‌ها و… منجر شود؛ بنابراین خیلی مهم است که افرادی که با اضافه‌وزن درگیرند، برای کنترل و درمان این بیماری اقدام کنند. روش‌های مختلفی برای درمان چاقی وجود دارد و هر فرد باید براساس شرایطی که دارد، بهترین گزینه درمانی را برای خود انتخاب کند؛ چنانچه در این زمینه به راهنمایی‌های بیشتری نیاز دارید، می‌توانید برای دریافت مشاوره رایگان از طریق شماره‌ زیر با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

09923631169

از همراهی شما تا اینجا ممنونیم؛ اگر سوال بی‌پاسخی در ذهن شما باقی مانده است، لطفا در قسمت کامنت با ما در میان بگذارید تا در اسرع‌وقت پاسخگوی شما عزیزان باشیم.

سوالات متداول

1- آیا جراحی لاغری یک راه دائمی برای درمان چاقی است؟

بله، تا حدودی؛ جراحی لاغری می‌تواند کاهش‌وزن بلندمدت را به همراه داشته باشد، اما برای حفظ نتایج آن نیاز به تغییرات سبک‌زندگی مادام‌العمر است.

2- کاهش‌وزن چه مزایایی را در پی خواهد داشت؟

کاهش‌وزن بلندمدت می‌تواند ریسک بیماری‌های قلبی، دیابت، بعضی از انواع سرطان و فشارخون بالا را کاهش دهد؛ این اتفاق همچنین می‌تواند کیفیت زندگی شما را بهبود ببخشد، تحرک شما را بیشتر کند و اعتمادبه‌نفس و سلامت روان شما را نیز تقویت کند.

3- از کدام غذاها می‌توان برای درمان چاقی استفاده کرد؟

شما می‌توانید از غذاهایی مثل سبزیجات، غلات کامل، میوه‌ها و لبنیات بدون چربی یا کم‌چرب استفاده کنید؛ همچنین غذاهای پروتئینی مثل غذاهای دریایی، گوشت‌های بدون چربی، مرغ، حبوبات، سویا و تخم‌مرغ گزینه‌های خوبی برای گنجاندن در رژیم‌غذایی شما هستند.

برای مطالعه بیشتر شما

What are the treatments for obesity?

Obesity

Obesity Treatment Overview

Obesity

    Rate this post

    بدون نظر

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *