ارتباط چاقی با کبد چرب چیست؟ بهترین راه درمان آن + عوارض و خطرات

چاقی و کبد چرب
مدت زمان مطالعه: 10 دقیقه

حدود 70 درصد افرادی که به بیماری کبد چرب مبتلا هستند، دارای اضافه وزن و چاقی می‌باشند؛ و از هر 3 نفر ایرانی، یک نفر بیماری کبد چرب دارد. عوامل زیادی وجود دارند که باعث ایجاد کبد چرب می‌شوند، اما چاقی یکی از شایع‌ترین این عوامل است و ارتباط مستقیمی بین چاقی و کبد چرب وجود دارد. چربی زیاد دور شکم، چاقی، مصرف زیاد کربوهیدرات و … باعث ایجاد کبد چرب می‌شوند. حتی افرادی که وزن طبیعی دارند اما چربی دور شکم آن‌ها زیاد است نیز ممکن است دچار این بیماری شوند.

زمانی که کالری و قند مصرفی شما بیش از حد لازم بدن باشد، بدن آن‌ها را به چربی تبدیل می‌کند و این چربی‌ها در کبد ذخیره می‌شوند. به این نوع کبد چرب که در اثر مصرف مواد مخدر و الکل نیست کبد چرب غیر الکلی می‌گویند. اگر کبد چرب فرد بیمار ناشی از چاقی و اضافه وزن زیاد باشد باید هرچه زودتر اقدام به کاهش وزن کند. چون در غیر این صورت ممکن است دچار سیروز کبدی شود که سیروز نیز احتمال ابتلا به سرطان کبد که بسیار کشنده است را زیاد می‌کند.

و اما راه حل این مشکل چیست؟ می‌خواهید برای همیشه هم از شر بیماری کبد چرب و هم از شر چاقی راحت شوید؟ همراه ما باشید تا بهترین روش برای درمان چاقی و کبد چرب را به شما معرفی کنیم.

علائم کبد چرب چیست؟

این بیماری معمولا علائمی از خود نشان نمی‌دهد و ممکن است تا سال‌ها متوجه وجود آن نشوید. به همین دلیل لازم است تا به صورت مرتب (مخصوصا اگر سابقه خانوادگی دارید) آزمایش دهید تا به مرحله سیروز کبدی نرسید! اما از مهم‌ترین علائم کبد چرب می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. احساس حالت تهوع
  2. زرد شدن رنگ پوست و سفیدی چشم
  3. احساس ضعف
  4. احساس گیجی و خستگی زیاد
  5. تورم پاها و شکم
  6. از دست دادن اشتها
  7. جوش و آکنه زیاد در صورت
کبد چرب و چاقی
تفاوت کبد چرب با کبد سالم

ارتباط کبد چرب با چاقی چیست؟ چاقی احشایی یا چاقی که در مرکز بدن (مانند شکم و پهلو) جمع شده باشد ارتباط بیشتری با کبد چرب دارد. بنابراین حتی اگر فردی با وزن معمولی و طبیعی باشید، اما قسمت مرکز بدن شما چربی زیادی داشته باشد، احتمال ابتلا به کبد چرب برایتان زیاد است. از ارتباط های کبد و چرب و چاقی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

1- ارتباط چاقی با کبد چرب از طریق باکتری‌های بدن

بدن باکتری‌های مفید زیادی دارد که بیشتر آن‌ها در روده قرار دارند. اما چاقی می‌تواند روی این باکتری‌های مفید تاثیر بگذارد و منجر به ایجاد کبد چرب شود. با تغییراتی که در این باکتری‌ها از طریق چاقی ایجاد می‌شود، اسیدهای صفراوی کاهش میابند، باکتری‌های بیماری‌زا ایجاد می‌شوند و برخی تغییرات دیگر که روی کبد اثرات بد می‌گذارند.

2- ملتهب شدن کبد از طریق چاقی

به طور کلی بیماری کبد چرب، یک بیماری التهابی است. اما زمانی که اطراف احشا و در ناحیه شکم تجمع چربی‌ها زیاد می‌شود، عوامل التهابی وارد خون می‌شوند، که این عوامل باعث التهاب بیشتر کبد شده و اوضاع آن بدتر می‌شود. پس یک ارتباط چاقی و کبد چرب، التهاب کبد از طریق چاقی است که اگر وزن خود را کم کنید، عوامل التهاب‌زا نیز از بین می‌روند.

3- ذخیره مواد غذایی به عنوان چربی

چاقی زمانی رخ می‌دهد که کالری و مواد غذایی دریافتی شما بیش از حد مورد نیاز بدن باشد. در واقع وقتی کالری دریافتی شما از میزان کالری که می‌سوزانید بیشتر شود، این کالری‌ها به شکل چربی در بدن ذخیره می‌شوند تا در زمان بی انرژی بودن بدن، از آن‌ها استفاده شود. یک ارتباط چاقی با کبد چرب همین است که چاقی باعث تجمع چربی زیاد در کبد می‌شود.

عوامل دیگری هم وجود دارند که ارتباط کبد چرب با چاقی را اثبات کنند که به مهم‌ترین آن‌ها در بخش بالا اشاره کردیم.

ارتباط چاقی با کبد چرب
ارتباط چاقی با کبد چرب و سایر بیماری ها

11 دلیل اصلی ایجاد کبد چرب

دلایل کبد چرب خیلی مشخص نیستند اما اگر بیشتر از 2 مورد از موارد زیر را دارید احتمالا دچار کبد چرب هستید.

  1. مقاوم بودن بدن نسبت به انسولین
  2. چاقی و اضافه وزن زیاد مخصوصا در قسمت مرکزی بدن
  3. بالا بودن قند خون
  4. چربی خون بالا
  5. کاهش سریع وزن
  6. حاملگی
  7. برخی عفونت‌ها مانند هپاتیت از نوع C
  8. عواض جانبی که بعضی داروها ایجاد می‌کنند
  9. دیابت نوع 2
  10. مصرف بیش از حد نوشیدنی‌های قندی
  11. ژنتیک

جراحی های شکم نظیر برداشتن کیسه صفرا، برداشتن بخشی از معده و یا روده، جراحی های مربوط به لوزالمعده و استفاده از برخی دارو های خاص همانند هورمون های کورتون و استروژن نیز از مواردی هستند که کبد چرب را سبب می شوند. در کودکان نیز برخی از اختلالاتی که همراه با تولد در بدن آنها شکل میگیرد، نظیر سو جذب چربی ها، بیماری ویلسون و سیستم فیبروزیس می تواند کبد چرب را برای آنها به دنبال داشته باشد.

ارتباط کبد چرب با چاقی
عوارض چاقی و کبد چرب، در افراد با سنین مختلف

بهترین راه‌‌های درمان کبد چرب و چاقی

برای درمان کبد چرب هنوز هیچ گونه دارویی به ثبت نرسیده است. اما روش هایی توسط پزشکان پیشنهاد می شوند که می توانند فرایند بیماری را به صورتی آهسته تر پیش برد و یا گاها تاثیرات آن را معکوس نمود. در ادامه به بررسی مختصری از هریک می پردازیم.

1- کاهش وزن

همانطور که تا اینجا متوجه شدید ارتباط چاقی با کبد چرب زیاد است به طوری که اکثر افرادی که این بیماری را دارند چاق هستند. بنابراین می‌توان گفت بهترین راه برای درمان کبد چرب و جلوگیری از پیشرفت آن کاهش وزن است. اگر بیماری شما رو به عود است و پزشک معالج توصیه درمان فوری را کرده، پیشنهاد ما به شما انجام جراحی چاقی است.

با انجام این عمل توسط بهترین جراح چاقی می‌توانید در مدت زمان کوتاهی، 70 درصد از اضافه وزن خود را کاهش دهید. در واقع عمل لاغری بسیاری از بیماری‌های مربوط به چاقی مانند کبد چرب را درمان می‌کند یا بهبود می‌دهد. در صورتی که پزشک معالج تشخیص دهد اوضاع کبد شما وخیم است، به احتمال زیاد جراحی لاغری را پیشنهاد می‌دهد.

اگر در این مورد نیاز به مشاوره از پزشک متخصص دارید، تا متوجه شوید آیا عمل لاغری برای شما گزینه خوبی است یا نه، همین حالا با شماره‌هایی که در سایت قرار دارد با ما تماس بگیرید تا مشاورین ما به طور کامل شما را راهنمایی کنند.

چاقی و کبد چرب
عکس قبل و بعد عمل دکتر حیدری

2- درمان گیاهی کبد چرب و چاقی

برخی گیاهان می‌توانند میزان سلول‌های چربی در کبد را کم کنند و باعث بهبود عملکرد آن شوند. اما پیش از استفاده از داروهای گیاهی و روش طب سنتی، بهتر است ابتدا به پزشک مراجعه کنید و در صورت صلاح دید ایشان از این روش استفاده کنید.

دارچین، برگ گیاه چای سبز، مریم گلی، نعناع و برگ گیاه آلوئه‌ورا از جمله گیاهانی هستند که می‌توانید برای درمان کبد چرب از آن‌ها استفاده کنید. زرشک، گل ختمی، فلفل چیلی و شاه‌تره نیز به کاهش سطح چربی در کبد کمک شایانی می‌کنند.

3- داروهای مناسب برای درمان کبد چرب

برای درمان چاقی و کبد چرب می‌توانید در کنار ورزش کردن برای کاهش وزن، از دارو نیز برای کنترل کبد چرب و بهبود آن استفاده کنید. البته استفاده از این داروها فقط باید زیر نظر پزشک باشد و خودسر آن را مصرف نکنید. اگر معضل اصلی علت کبد چرب شما، چاقی نباشد، مصرف این داروها می‌تواند کمک کننده باشد.

  • گلیسیریزین
  • پنتاکسیفیلین
  • استاتین‌ها و فیبرات‌ها
  • تیازولیدین

فراموش نکنید که برای مصرف هرگونه قرص در خصوص درمان کبد چرب، باید تحت نظر پزشک متخصص باشید. چراکه مصرف خودسرانه این داروها ممکن است اثرات بدی برای شما داشته باشند.

غذاهای مضر و مفید برای کبد چرب کدامند؟

خوراکی‌های مفید خوراکی‌های مضر

سویا

الکل
گردو

قند و شکر

چای سبز غذاهای شور و سرخ شده
سیر غلات تصفیه شده مانند برنج سفید، نان سفید و …
قهوه گوشت (گوشت گوساله، کالباس و …)
اسیدهای چرب امگا 3 مانند ماهی ساردین و سالمون مصرف زیاد میوه‌های خشک‌شده و کشمش
ارتباط چاقی با کبد چرب
خوراکی های مفید برای کبد چرب

سخن پایانی

چاقی و اضافه وزن مشکلات و بیماری‌های زیادی را برای افراد به وجود می‌آورد که یکی از آن‌ها ابتلا به کبد چرب است. حتما تا الان کاملا متوجه شدید که تجمع زیاد چربی اطراف شکم چقدر در ایجاد کبد چرب نقش دارد. پس ارتباط کبد چرب با چاقی کاملا روشن است و یکی از موثرترین راه‌ها برای درمان کبد چرب کاهش وزن است.

اگر چاقی شما عاملی تهدید کننده برای کبدتان باشد، پزشک معالج توصیه می‌کند جراحی لاغری انجام دهید. این در حالی است که شرایط لازم برای انجام این عمل را داشته باشید که مهم‌ترین آن داشتن BMI بیشتر از 35 است. در صورتی که به بیماری‌های چاقی و کبد چرب مبتلا هستید و می‌خواهید بدانید انجام عمل لاغری گزینه خوبی برای شما هست یا نه، می‌توانید از طریق شماره‌هایی که در سایت است، یا کامنت‌ها با مشاورین ما در ارتباط باشید تا شما را راهنمایی کنند.

اگر هم می‌خواهید اطلاعات بیشتری در مورد دکتر محمود حیدری، یکی از بهترین پزشک‌های جراحی چاقی کسب کنید، به این صفحه مراجعه کنید.

سوالات متداول

1- آیا جراحی لاغری به طور کامل کبد چرب را درمان می‌کند؟

با انجام جراحی لاغری به طور قطع بیماری شما بهبود میابد و به صورت معکوس پیش می‌رود. بسته به اینکه کبد چرب شما گرید 1، 2 یا 3 باشد، می‌توان گفت میزان بهبودی بیماری چقدر خواهد بود.

2- چه مدت بعد از جراحی لاغری، کبد چرب و چاقی درمان خواهند شد؟

بعد از انجام جراحی در ماه‌های اول شاهد کاهش وزن زیاد (حدود 70 درصد از کل اضافه وزن خود) خواهید بود و بعد از آن لاغری همچنان به مدت یک سال ادامه دارد. بیماری کبد چرب نیز با بهبودی قابل توجهی همراه خواهد بود.

3- آیا بعد از جراحی دیگر چاق نمی‌شویم و بیماری کبد چرب بدتر نمی‌شود؟

بعضی بیماران فکر می‌کنند بعد از عمل لاغری دیگر همه چیز تمام است و نیاز نیست رژیم خاص یا سبک زندگی مناسبی را دنبال کنند. در حالی که اینطور نیست! بعد از عمل چاقی باید سبک زندگی سالمی در پیش بگیرید و از مواد غذایی که برای کبد مضر هستند همچنان دوری کنید تا مجدد دچار چاقی و بیماری نشوید.

    4.9/5 - (7 امتیاز)

    2 نظر

      • قطعا، حتی اگر ورزش کردن منجر به کاهش وزن نشود اما از آنجایی که ورزش موجب کاهش مقاومت انسولین و بهبود دیابت می شود، عاملی کلیدی در بهبود کبد چرب می باشد. ورزش های مقاومتی و ایروبیک هر دو می توانند علیرغم کاهش وزن به بهبود یا درمان کبد چرب کمک کنند.

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *