تعریف چاقی

چاقی
مدت زمان مطالعه: 4 دقیقه

تعریف چاقی : بر اساس تعریف سازمان بهداشت جهانی (WHO) چاقی وضیعت پزشکی است که بافت چربی بیش از حد طبیعی در بدن فرد انباشته شده باشد. انباشت بیش از حد بافت چربی می‌تواند باعث پسرفت شاخص های سلامتی،از جمله کاهش میانگین طول عمر و کاهش کیفیت زندگی میشود.شایعترین روش برای تخمین چاقی استفاده از شاخص توده ی بدنی (BMI)است .

BMI از فرمول زیر محاسبه میشود:

bmi

براساس شاخص توده ی بدنی اضافه وزن و چاقی طبقه بندی میشود:

BMI طبقه‌بندی
<۱۸٫۵ کمبود وزن
۱۸٫۵–۲۴٫۹ وزن طبیعی
۲۵٫۰–۲۹٫۹ اضافه وزن
۳۰٫۰–۳۴٫۹ درجه ۱ چاقی
۳۵٫۰–۳۹٫۹ درجه ۲ چاقی
≥ ۴۰٫۰ درجه ۳ چاقی

 

بیماری چاقی احتمال ابتلا به بیماری‌های گوناگون، به خصوص بیماری‌های قلبی،دیابت نوع دوم،اپنه مسدودکننده خواب، انواع مشخصی از سرطان،آرتروز استخوان و آسم را افزایش میدهد.

چاقی بیشتر به وسیله ترکیب بیش از اندازه انرژی غذایی ورودی تحرکات بدنی کم، و استعداد ژنتیکی، ایجاد می‌شود.

بیماری چاقی، با افزایش شیوع در بزرگسالان و کودکان، یکی از عمده‌ترین علل قابل پیشگیری مرگ و میر در سرتاسر جهان می‌باشد، و صاحب نظران آن را به عنوان یکی از جدی‌ترین مشکلات سلامت عمومی در قرن 21 ام در بسیاری از مناطق مدرن جهان(مخصوصا کشورهای غربی) میدانند.

در سال 2016 بالای 1.9 میلیارد نفر در دنیا اضافه وزن داشتند که حدود 650 میلیون نفر در رده ی چاقی بودند.در سال 1980 (سال 1359) تعداد افراد چاق در ایران معادل 2 میلیون نفر بوده است که به 11 میلیون نفر در سال 2015(1394) رسیده و 5.5 برابر افزایش یافته است و همچنین تعداد افراد دچار اضافه وزن در ایران طی همین دوره از 5 میلیون نفر به 18 میلیون نفر افزایش یافته و بیش از 3.5 برابر شده است.

دلایل چاقی با توجه به تعریف چاقی

 

1-مصرف بیش از حد کالری:اگر در دریافت و سوزاندن کالری تعادل برقرار نشود این امکان وجود دارد ذر ذراز مدت چاق شود.مردان به طور متوسط روزانه 2500 کالری و خانم ها 2000 کالری نیاز دارند. در صورت که دریافت کالری بیش از اندازه ی نیاز و درخواست بدن ما باشد بدن کالری  های اضافی را به صورت چربی ذخیره میکند.

2-پرخوری و رفتار های نامناسب تغدیه ای: اگر رزیم غذایی حاوی چربی ها یا قند بالا زیاد باشد(مثل فست فو دها ، غذای سرخ شدنی ، شرینی ها و نوشیدنی های انرژی زا) سبب افزایش وزن میشود.

جراحی چاقی چیست؛ هرچه باید برای مبارزه با نیمه تاریک چاقی بدانید!
مطالعه مطلب

3- سبک زندگی:عدم تحرک و نداشتن فعالیت های منظم ورزشی باعث چاقی فرد میشود.فعایت فیزیکی منظم توده ی عضلانی را افزایش و حجم و جرم چربی ها را کاهش میدهد.ورزش مناسب به صورت را حداقل 150 دقیقه در هفته (5 روز و هر بار 30 دقیقه) تعریف میشود.

4-عوامل ژنتیکی: اگر شخصی دارای پدر و مادر با اضافه وزن شدید است بیشترین شانس را برای ابتلا به چاقی مفرط دارد.

 

احساس گرسنگی و سیری در اثر تعادل هورمونهای به نام لپتین و گرلین ایجاد میشود.هورمون لپتین از سلولهای چربی و جفت ساخته میشود و ایجاد سیگنال در مغز باعث احساس سیری در مغز میشود.هورمون گرلین در قسمتی از معده به نام فوندوس ساخته میشود.این هورمون سیگنال گرسنگی و اشتها در مغز میشود.

در افرادی که والدین چاق دارند هم تولید و هم واکنش به هورمون گرلین بیش از حد معمول و نیز میزان پاسخگویی مغر به هورمون لپتین از حد معمول کمتر است.

5-بیماری های داخلی مثل دیابت،کم کاری تیرویید،بیماری ادرنال  و داروها

تأثیر اقتصادی و اجتماعی چاقی

 

چاقی علاوه بر تاثیرات سلامتی باعث ایجاد اختلال روانی اجتماعی از قبیل دوری از اجتماع،کاهش اعتماد بنفس و مشکلات شغلی و استخدامی میشود که اغاز مشکلات عدیده همچون اعتیاد و بیخانمانی میشود.ضمنا چاقی با ایجاد بیماری متعدد با اقتصادی زیادی بر جامعه میگذارد.

در سال ۲۰۰۵، هزینه‌های پزشکی که در آمریکا برای چاقی اختصاص یافت ۱۹۰٫۲ میلیارد دلار یا ۲۰٫۶٪ از مخارج پزشکی برآورد شده‌است. هزینه کلی مستقیم سالیانه برای اضافه وزن و چاقی در

هزینه کلی مستقیم سالیانه برای اضافه وزن و چاقی در استرالیا در سال ۲۰۰۵ حدود۲۱ میلیارد دلار بوده است.

Rate this post

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *