من مهسا هستم، یک چاق! مشکلات تنفسی، فشار خون، زانو درد و کمردرد و بقیه بیماریهای ناشی از چاقی یک طرف. کاهش اعتماد به نفس، مشکل در پیدا کردن سایز لباس و بقیه مشکلات اجتماعی هم طرف دیگر. رژیم و باشگاه و تحمل گرسنگی، همه را امتحان کردم. اگر هم تاثیر گذاشت بعد از مدتی اضافه وزن بیشتری نصیبم کرد. همهی اینها به کنار، ترس از عمل جراحی را کجای دلم بگذارم؟
اگر شما هم با مشکل چاقی دست و پنجه نرم میکنید احتمالا همین وضعیت را تجربه کردهاید. اما نگران نباشید هر مشکلی راه حلی دارد. در این نوشته، که خیلی کمتر از تمام تلاشهایی که برای لاغری کردهاید وقتتان را خواهد گرفت، میخواهیم به انواع جراحی لاغری بپردازیم. با آشنایی با انواع مختلف جراحی لاغری و روشهای جدید و بهروز احتمالا تا حد بسیار زیادی ترستان از جراحی لاغری خواهد ریخت. پس برای دقایقی توجهتان را به ما بسپارید.
افراد چاق حتی در صورتی که میزان کالری کمی هم مصرف کنند باز هم چاق می مانند چرا که متابولیسم بدنشان پایین است و نمی توانند وزن کم کنند. اما با انجام جراحی چاقی سوخت و ساز بدن شما بیشتر می شود و بهتر می توانید وزن کم کنید.
فهرست این مقاله
- 1 چرا جراحی لاغری؟
- 2 آیا من چاق هستم؟
- 3 چه کسانی کاندید انجام عمل جراحی لاغری هستند؟
- 4 انواع جراحی لاغری و معایب و مزایای آن
- 5 عوارض جراحی لاغری معده
- 6 مراقبتها بعد از جراحیهای لاغری بالا
- 7 عملهای جراحی لاغری موضعی
- 8 اقدامات قبل از عملهای پیکرتراشی
- 9 اقدامات بعد از عملهای پیکرتراشی
- 10 عوارض عمل پیکرتراشی
- 11 نتیجهگیری
- 12 سؤالات متداول
- 13 منابع بیشتر:
چرا جراحی لاغری؟
درست است که چاقی نتیجهی سبک زندگی غلط و عادتهای نامناسب غذایی هم هست اما میتواند ریشه در دیانای فرد هم داشته باشد. بعضی افراد با رژیم و باشگاه لاغر نمیشوند.
چاقی علاوه بر مشکلات اجتماعی که برای فرد ایجاد میکند، ریسک بیماریهای قلبی، فشار خون، دیابت و سرطان را افزایش میدهد.
از طرفی روشهای جراحی لاغری بهبود یافته و امروزه انواع مختلفی از جراحی لاغری، برای افراد مختلف با شرایط مختلف وجود دارد. امروزه افراد معروف و سلبریتیهایی را میبینیم که برای سلامتی خود بدن خود را به دست متخصصین جراحی میسپارند. اکثر این انواع عمل لاغری توسط روش لاپاراسکوپی قابل اجرا هستند. روش لاپاراسکوپی شیوهی جدیدی در جراحیهای ناحیه شکم است که برشها و بخیههای جراحیهای سنتی یا همان جراحیهای باز را ندارد. روش لاپاراسکوپی برخی از مشکلات عمل باز مثل دوره نقاهت و بستری طولانی را تا حد بسیار زیادی کاهش داده است.
همه چیز درباره انواع عمل جراحی چاقی از زبان دکتر محمود حیدری
فلوشیپ و فوق تخصص لاپاروسکوپی
بنابراین جراحی لاغری تنها راه و بهترین روش بازیابی سلامتی برای بعضی از افراد است. قطعا کسی دوست ندارد بدن عزیزش را به تیغ و بخیه بسپارد. اما گاهی این تنها راه است و امروزه خطرات آن بسیار کمتر از پیش شده است. در ادامه با ما باشید تا بیشتر با همه جوانب و انواع عمل لاغری و روش لاپاراسکوپی آشنا شویم.
آیا من چاق هستم؟
مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC)، شاخص توده بدن (BMI) را بهعنوان معیاری برای سنجش چاقی اعلام کردهاند. این شاخص که براساس وزن و قد است در صورتی که از ۲۵ تا ۲۹.۹ باشد، اضافه وزن و چنانچه بیشتر از ۳۰ باشد چاقی محسوب میشود.
شما میتوانید از طریق همین سایت شاخص توده بدنی یا همان BMI خود را محاسبه کنید.
البته برای تشخیص اینکه نیاز به جراحی دارید یا خیر حتما باید توسط یک متخصص ویزیت شوید. در این صورت آزمایشهای دیگری هم از شما گرفته میشود تا در نتیجه جراح در صورت لزوم از بین انواع عمل لاغری، نوعی که مناسب شماست را به شما پیشنهاد کند.
سعی کنید توسط یک فوق تخصص ویزیت شوید تا اگر لازم شد جراحی شما توسط همان جراح انجام شود. برای تشخیص بهترین جراح لاغری پست دیگری برای شما تدارک دیدهایم که میتوانید به آن مراجعه کنید.
چه کسانی کاندید انجام عمل جراحی لاغری هستند؟
قبل از عمل جراحی های لاغری، رژیم غذایی و توصیههایی برای تغییر سبک زندگی به افراد متقاضی این نوع جراحیها داده میشود. گاهی اوقات عمل کردن به این توصیهها خود باعث کاهش وزن و به دنبال آن منصرف شدن از عمل جراحی میشود یا به جراح برای انتخاب بهترین نوع جراحی لاغری برای افراد کمک میکند.
عمل جراحی لاغری به افراد با شرایط زیر توصیه میشود:
- چاقی زیاد یا BMI بالای 40
- BMI بالای ۳۵ با بیماریهای مرتبط با چاقی که با کاهش وزن بهبود مییابد (دیابت، درد شدید مفاصل، وقفه تنفسی در خواب یا همان آپنه خواب و…).
- BMI بالای ۳۰ با بیماری خاص (نوع خاصی از دیابت) یا داشتن همزمان چند بیماری (ترکیبی از بیماریهایی مانند کلسترول بالا و فشارخون بالا، دیابت، وقفه تنفسی در خواب)
بنابراین اگر شما شخصی با ۱۰ کیلو اضافه وزن هستید، این عمل برای شما مناسب نیست. و گزینه رژیم غذایی، ورزش مناسب و دارودرمانی برای شما بهتر است.
انواع جراحی لاغری و معایب و مزایای آن
1.بایپس معده (RYGB)
این نوع جراحی لاغری از انواع جراحیهای کم تهاجمی به روش لاپاروسکوپی است. در این روش در فاصله مشخصی از زیر محل اتصال معده به مری، دور تا دور معده برش داده میشود. در واقع معده به یک کیسه کوچک و قسمتی بزرگتر که به روده متصل است تقسیم میشود. اکنون بیمار دو معده دارد.
سپس روده باریک به فاصله اندکی بعد از دوازده (اثنیعشر) بریده شده و سر آزاد آن به انتهای معده کوچکی که کیسهمانند است دوخته میشود تا غذا از این طریق وارد روده شود. سر آزاد رودهای که به معده بزرگتر متصل است نیز به بخش پایینتر متصل به معده کوچک وصل میشود با این هدف که آنزیمهای گوارشی از معده و دوازده وارد روده شود و روند جذب مواد مغذی همچنان ادامه داشته باشد.
یکی از انواع روش های جراحی لاغری، انجام عمل بای پس معده با روش لاپاراسکوپی می باشد
عمل بای پس معده، از انواع جراحی برای لاغری به روش لاپاراسکوپی
- مزایا و جنبههای مثبت عمل بایپس معده
- کاهش ۶۰ تا ۸۰ درصدی وزن اضافه بدن طی یک تا پنج سال
- میزان بسیار کم بازگشت وزن پس از این عمل
- احساس سیری بعد از مصرف حجم کمی از مواد غذایی و مایع
- جذبکالری کمتر
- تغییر در ترشح هورمونهای مختلف و نحوه هضم مواد غذایی و کم شدن اشتها به علت تغییر در آرایش گوارشی
- امکان اصلاح و بازگرداندن معده و روده بهجای اصلی
- معایب و عوارض این روش
- امکان سوءتغذیه در این نوع ازجراحی های لاغری
- کمبود ویتامین و مواد معدنی بهویژه کمبود ویتامین B12 ، آهن، کلسیم و فولات
- رعایت همیشگی رژیم غذایی و مصرف روزانه مکملهای ویتامینی و مواد معدنی
- بروزفتق و سنگ صفرا
2.اسلیو معده
این عمل یکی از بهترین و ایمنترین عملهای جراحی لاغری محسوب میشود. در این روش که یک تغییر دائمی در اندازه معده است، حدود ۸۰ درصد از معده که قسمت تولیدکننده هورمون گرسنگی (گرلین) نیز بخشی از آن است برداشته میشود. معده باقیمانده که به شکل موز یا آستین است دوخته میشود.
عمل جراحی اسلیو به روش لاپاراسکوپی
- مزایا در مقایسه با عمل بایپس معده
- توانایی جذب مواد مغذی مانند قبل از عمل
- کم تهاجمتر بودن و زمان عمل کوتاهتر در این روش نسبت بهبایپس معده؛ زیرا تنها بخشی از معده برداشته میشود و نیازی به تنظیم روده نیست.
- کمتر بودن مدت بستری نسبت به عمل بایپس
- کاهش احتمال افتادگی پوست به علت سرعت کمتر کاهش وزن در این جراحی نسبت بهبایپس معده
- هزینه مالی کمتر
- معایب در مقایسه با عمل بایپس
- کاهش ۵۰ تا ۷۰ درصد از وزن اضافی طی مدت دو سال که نسبت به عمل بایپس این رقم کمتر است.
- غیرقابل بازگشت بودن عمل
- مؤثرتر بودن عملبایپس نسبت به اسلیو در کنترل بیماریهای مرتبط با چاقی
- کمتر بودن سرعت کاهش وزن این روش نسبت به بایپس
از سمت راست: اسلیو- بای پس – باندینگ
3.جراحی سوئیچ اثنی عشر
بخشی از این نوع جراحی لاغری همان عمل اسلیو معده است. جراحی سوئیچ اثنی عشر که به آن بای پس با سوئیچ اثنی عشر هم میگویند دارای مراحل بیشتری است. بخش بزرگتر معده در ابتدا توسط عمل اسلیو معده برداشته میشود. سپس مسیر ورود غذا تغییر میکند تا مواد غذایی کمتری جذب بدن شود. در واقع پس از این عمل فرایند گذشتن غذا از بخش زیادی از روده حذف میشود. در این عمل کیسه صفرا هم برداشته میشود و با کاهش اشتهای فرد، کاهش وزن زیادی برای شخص اتفاق میافتد.
فرایند جراحی سوئیچ اثنی عشر
4.مینی بای پس معده
جراحی مینی بای پس معده، ترکیبی از جراحی اسلیو و بای پس معده است. در مینی بای پس معده بر خلاف بای پس معمولی تنها یک نقطه اتصال بین معده و روده کوچک وجود دارد. در حالی که در بای پس معده دو نقطه اتصال وجود داشت.
در این نوع از جراحی معده بیمار به طور میانگین بعد از سه ماه تا یک سوم و بعد از یک سال دو سوم تا سه چهارم وزن اضافی بدن خود را از دست میدهد.
دوران نقاهت مینی بای پس معده یک روز است. بیمار بلافاصله بعد از عمل کاهش اشتهای خود را احساس میکند. مینی بای پس معده بخاطر سادگی در روش انجام نسبت به بای پس معده هزینه کمتری دارد.
این روش جراحی معده بازگشت پذیر است.
از مشکلات مینی بای پس معده میتوان به ورود صفرا به معده و حتی به مری اشاره کرد.
5.بالون معده
این نوع از جراحی لاغری به علت نداشتن برش و خونریزی غیرتهاجمی است. در این روش پس از بیهوشی یا بیحسی بیمار، یک بادکنک یا بالون خالی از دهان وارد معده میشود و پس از اینکه در معده قرار گرفت بالون با محلول سالین پر میشود. در نتیجه قسمتی از حجم معده اشغال شده و بیمار زودتر سیر میشود. این بالون تا شش ماه در معده قرار دارد و در این مدت تقریبا ۲۵ تا ۳۸ درصد از وزن اضافی بیمار کاسته خواهد شد. بعد از برداشتن بالون چنانچه فرد رژیم غذایی مناسبی داشته باشد، قادر به حفظ کاهش وزن خود خواهد بود.
روش بالون معده چگونه انجام میشود و چگونه باعث کاهش وزن میگردد؟
6.حلقه قابل تنظیم معده
حلقه معده نوعی جراحی لاغری کم تهاجمی است زیرا برای ورود ابزار جراحی و قرار دادن حلقه به دور معده به روش لاپاروسکوپی، روی شکم سوراخهای ریزی ایجاد میشود. به دور بخش فوقانی معده، یک بند یا حلقه قرار میگیرد که معده را به یک کیسه کوچک بالای حلقه و یک کیسه بزرگتر در بخش پایین معده تقسیم میکند. این حلقه سرعت هضم و احساس گرسنگی را کاهش میدهد و بر همین اساس سبب کاهش وزن میشود. در این روش بیمار تقریبا طی ۲۴ ماه میتواند ۵۰ درصد وزن اضافی بدن خود را از دست بدهد.
انواع عمل جراحی لاغری
7.پلیسه معده
این روش کمتهاجمی روش بین انواع جراحی لاغری است. در پلیسه معده نه مانند باندینگ و بالون معده چیزی به معده اضافه میشود و نه مانند بای پس و اسلیو معده بخشی از معده برداشته میشود. در این روش تنها بخشی از معده تا خورده و توسط بخیه ثابت میشود. از این طریق گنجایش معده کاهش پیدا میکند و شما با مقدار کمتری از غذا احساس سیری خواهید کرد.
این روش تنها برای افرادی که BMI بالاتر از 40 دارند مناسب است.
روش جراحی پلیسه معده (به انگلیسی gastric plication) چگونه انجام میشود؟
عوارض جراحی لاغری معده
بسته به نوع جراحی لاغری و مشکلات پزشکی بیمار قبل از عمل، عوارض ناشی از عمل متفاوت است. مشکلات شایع یک تا شش هفته بعد از عمل عبارتاند از:
- آمبولی یا ایجاد لخته در ریه و پا
- عفونت ریوی و ادراری
- نشت روده و ورود محتویات روده به درون حفره شکمی
- خونریزی
- نیاز به جراحی مجدد
البته درصد بروز این مشکلات در روشهای جراحی جدید بسیار اندک است.
مراقبتها بعد از جراحیهای لاغری بالا
- ترخیص یک تا سه روز بعد از عمل جراحی های لاغری طبق دستور پزشک
- شروع هر چه زودتر تمرین و ورزش
- مراجعه مرتب به پزشک و متخصص تغذیه برای کنترل رژیم و کاهش وزن
- ارزیابی مرتب کالری مصرفی روزانه زیرا امکان بازگشت وزن وجود دارد
- افزایش تدریجی مقدار غذا
- پرهیز از خوردن غذاهای چرب و قندی
- داشتن خواب مناسب، حداقل هشت ساعت خواب شبانه
- انتخاب غذای سالم و داشتن رژیم غذایی معقول و مصرف ویتامینهای مکمل
- ۳۰ دقیقه قبل و بعد از غذا آب و مایعات ننوشید
- خودداری از خوردن غذا هنگام حواسپرتی و احساس سیری
- کمک گرفتن از روانشناس و مشاور برای کنترل استرس و بحرانهای روحی
عملهای جراحی لاغری موضعی
1.لیپوساکشن
در این نوع از جراحی لاغری برای برداشتن چربیهای عمقی بهوسیله دستگاه مکنده، لولههای فلزی باریک از طریق برشهای کوچکی بهاندازه سه تا چهار میلیمتر وارد بدن میشود. در این روش از حرارت برای تخریب سلولهای چربی استفاده میشود. استفاده از امواج فراصوت (اولتراسوند) از جدیدترین روشها در لیپوساکشن است. نکتهای که باید یک جراح به آن توجه کند انتخاب محل برشهاست تا از نظر ظاهری اسکار آن مشخص نباشد. برای لیپوساکشن افراد با پوستی منعطف و سالم و وزن تقریباً نرمال که در ناحیهای از بدن چربی اضافی دارند بهترین کاندید هستند. سن مناسب برای این عمل ۱۸ تا ۶۰ سال است.
2.لیپوماتیک
دستگاه لیپوماتیک بسیار دقیق عمل میکند و کاملاً بیخطر است. در این روش که بهصورت سرپایی انجام میشود، چربیها ابتدا در اثر لرزشهای سریع میله باریک وارد شده به بدن شکسته شده؛ سپس بهراحتی مکیده میشود. این چربیها کاملاً زنده هستند و میتوان با هدف حجیمسازی برای قسمتی دیگر استفاده شود. در جراحی لاغری لیپوماتیک آسیبی به اعصاب، عروق و بافت عضلانی وارد نمیشود بنابراین نسبت به روشهای لیپوساکشن برتری دارد.
3.ابدومینوپلاستی
در این روش چربی و پوست اضافی شکم برداشته شده و عضلات شکم سفت میشود و جراح تلاش میکند تا ظاهری متقارن و هموار به شکم بدهد.
عملهای پیکرتراشی دستهای از عملهای جراحی لاغری محسوب میشوند که تنها چربیهای موضعی اضافه زیرپوست را خارج میکنند و به بدن فرم میدهند. از آنجا که چربی وزن زیادی ندارد، فرد کاهش وزن ناچیزی خواهد داشت و فقط کاهش حجم و سایز نواحی مختلف بدن اتفاق میافتد. این نوع از عملهای جراحی لاغری صرفا زیبایی محسوب شده و تأثیری در سلامت و کاهش خطر بیمارهای مرتبط با چاقی ندارد زیرا چربیهای احشایی همچنان وجود دارند.
اقدامات قبل از عملهای پیکرتراشی
- مشاوره پیکرتراشی و مشورت با جراح برای برطرف شدن نگرانی و استرس
- از داروهای رقیقکننده خون (آسپرین، ایبوپروفن و …) سه هفته قبل از عمل پیکرتراشی نباید استفاده شود.
- مصرف نکردن نوشیدنی و خوراکیهای کافئیندار سه روز قبل از عمل
- مصرف غذاهای مقوی چند روز قبل از عمل
- ناشتا بودن بیمار قبل از عمل
- خواب و استراحت کافی شب قبل از عمل
- قطع مصرف سیگار و الکل زیرا این موارد سبب بروز اختلال و مشکل حین عمل جراحی های لاغری و روند بهبودی بعد از آن میشود.
- استحمام قبل از عمل
- پوشیدن لباس راحت و گشاد و نداشتن آرایش و زیورآلات
اقدامات بعد از عملهای پیکرتراشی
- مصرف دارو و پرهیز از فعالیتهای سنگین و سخت برای جلوگیری از خونریزی
- مصرف آنتیبیوتیک تا دو هفته بعد از جراحی های لاغری
- مراقبت از محلهای ورود لوله بهمنظور جلوگیری از عفونت و رشد باکتری
- استفاده از گن مخصوص پیکرتراشی بهمنظور خارج شدن خونابهها و جلوگیری از عفونت و همچنین حمایت از فرم جدید اندام
- مصرف غذاهای نرم، مقوی و کمحجم و آبمیوههای طبیعی مثل آب آناناس و آبپرتقال در روزهای اول
- استحمام بعد از بسته شدن زخم و با اجازه پزشک زیرا نفوذ آب به زخم سبب بروز عفونت میشود.
- شروع پیادهروی آرام در مسیری کوتاه و با قدمهای کوتاه، دو روز بعد از عمل
- قطع مصرف دخانیات و مشروبات حداقل تا یک ماه بعد از عمل زیرا سبب کند شدن روند ترمیم و بهبود میشوند.
- برداشتن پانسمان فقط باید توسط پزشک انجام شود
- عدم استفاده از وان، استخر، سونا تا یک ماه بعد از عمل
- خودداری از نشستن بهخصوص نود درجه برای جلوگیری از تورم بعد از عمل
- عوارض داروی بیحسی استفادهشده برای انجام جراحی های لاغری سبب مشکلاتی از قبیل سرگیجه، مشکل در تکلم، تنفس سنگین و… میشود. جای نگرانی نیست زیرا این علائم موقتی است.
عوارض عمل پیکرتراشی
از عوارضی چون ایجاد آمبولی و خونریزی و عفونت میتوان نام برد. احتمال بروز واکنش آلرژیک به دارو یا مواد استفادهشده حین جراحی وجود دارد. تورم، کبودی، بیحسی موقت یا دائم به دلیل آسیبدیدن اعصاب حسی از دیگر عوارض این نوع از جراحی های لاغری است. عدم تقارن و ناهمواری در پوست میتواند به علت ماهر نبودن جراح یا خستگی به دلیل طولانی بودن عمل ایجاد شود. انتخاب جراح ماهر با تیمی قوی و مرکز جراحی تمیز و مجهز، در کم شدن این عوارض کمک شایانی به شما میکند.
نتیجهگیری
چاقی میتواند زمینه بسیاری از بیماری ها و مشکلات اجتماعی را برای فرد ایجاد کند. قطعا اولین راه مقابله با چاقی عمل جراحی نیست. اولین گزینه رژیم غذایی و ورزش و فعالیت بدنی است. اما برای بعضی افراد این روش ها نتیجه بخش نیستند و بنابراین نوبت به جراحی لاغری می رسد. در این جا انواع جراحی لاغری آخرین راه هستند چرا که درمان نکردن چاقی می تواند زمینه بیماری های بسیاری را فراهم کند.
در این میان انواع جراحی لاغری مختلفی در دهه های اخیر توسعه و بهبود یافته اند که می توانند به کسانی که نیاز به درمان دارند کمک کنند.
در صورت نیاز به جراحی چاقی باید با یک جراح متخصص مشاوره کنید تا روش درمانی مناسب را به شما پیشنهاد کند.
ما به شما دکتر محمود حیدری را پیشنهاد می کنیم. دکتر محمود حیدری فلوشیپ و فوق تخصص جراحی لاپاراسکوپی هستند. به راحتی می توانید از طریق شماره های داخل سایت تماس گرفته و یا از طریق واتس آپ سؤالات خود را مطرح کنید.
سؤالات متداول
در صورتی که بیمار BMI بالا داشته باشد و یا دارای بیماریهای ناشی از چاقی باشد، بطور خلاصه در صورتی که بیمار مدارکی داشته باشد که جراحی چاقی را صرفا بخاطر اهداف زیبایی انجام نمیدهد، بیمه از 30 درصد تا کل هزینه جراحی را بهعهده میگیرد. برای تعیین مقدار دقیق هزینهای که بیمه تقبل میکند بهتر است با شرکت بیمه خود تماس بگیرید.
انواع عمل لاغری به روش پیکرتراشی که در این مقاله ذکر شدند هدف زیبایی دارند و برای اهداف سلامتی کارایی ندارند. هر یک از عمل های لاغری ویژگی های خاص خود را دارند. مثلا در بای پس معده بخش بزرگتری از معده برداشته می شود. بنابراین احتمالا این عمل توسط پزشک برای کسانی که نیاز به کاهش وزن خیلی بالایی دارند توصیه میشود. بنابراین تصمیم برای اینکه چه عملی برای شما مناسب است نیازمند آنست که پزشک جراح BMI و همچنین نتایج آزمایشات شما را مشاهده کند.
به طور معمول می توانید بعد از ۱۵ روز پشت میز بنشینید و کار خود را از سر بگیرید. در صورتی که در مشاغل دیگری مشغول به کار هستید بعد از گذشت یک ماه می توانید فعالیت های خود را مانند گذشته از سر بگیرید. البته بهتر است فعالیت های روزانه خود را کم کم شروع کنید تا بتوانید بعد از یک ماه تمام کارهای خود را انجام دهید.
بدون دیدگاه