بایدها و نبایدهای دوره ریکاوری بای پس معده که باید بدانیم.

ریکاوری بای پس معده

زمان ریکاوری بای پس معده چقدر است؟

یکی از سوالات پرتکرار افرادی که کاندید جراحی لاغری معده هستند این است که، ریکاوری بای پس معده چقدر طول می­کشد؟

پاسخ به این سوال به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد و نمی­توان یک زمان یکسان و دقیق برای آن درنظر گرفت. برای مثال این­که عمل بای پس به صورت باز انجام شود یا بسته، بدن بیمار چه واکنشی نشان دهد، مراقبت­های بعد از عمل رعایت شود، غذاخوردن بعد از عمل بای پس به چه صورت باشد و… همه این عوامل در مدت بهبود عمل بای پس نقش مهمی دارند.

با ما همراه باشید تا دقیق­تر عوامل مؤثر بر ریکاوری بای پس معده را بررسی کنیم.

بررسی عمل بای پس معده

امروزه داشتن تناسب اندام جزئی از برنامه­ های مهم زندگی افراد محسوب می­شود. برای رسیدن به تناسب اندام نباید نقش ورزش را نادیده بگیریم. همچنین ورزش در کنار رژیم غذایی سالم نتایج فوق­العاده­ای به­دنبال دارد. اما استثناهایی هم وجود دارد.

برای مثال، بسیاری از افراد نمی­توانند با استفاده از رژیم غذایی و ورزش، اضافه وزن خود را درمان کنند. به همین دلیل پزشک به آن­ها جراحی­های لاغری را پیشنهاد می­کند. درمیان انواع جراحی لاغری، بای پس معده طرفداران خاص خود را دارد.

توجه کنید، همان­طور که گفته شد جراحی لاغری تحت شرایط خاصی به بیمار توصیه می­شود و جزء آخرین راه­حل برای درمان چاقی درنظر گرفته می­شود. تجویز نابجای آن، می­تواند آثار جبران نشدنی برجای بگذارد.

جراحی بای پس معده به دو روش باز و یا بسته (به روش لاپاراسکوپی) انجام می­شود. در این جراحی، معده را به دو قسمت فوقانی و تحتانی تقسیم می­کنند و قسمتی از روده که وظیفه جذب مواد غذایی را دارد، از مسیر گوارشی خارج می­شود. این­کار به دو منظور انجام می­شود؛

1. بیمار کالری کم­تری دریافت کند.

2. بیمار جذب کالری کم­تری داشته باشد.

نتیجه عمل، به مراقبت­های دوره ریکاوری بای پس معده بستگی دارد.

نکته جالب در مورد عمل بای پس این است که بعد از این عمل سوخت‌وساز بدن شما بیشتر از قبل می‌شود. حتما می‌پرسید چرا؟ به این دلیل که بعد از عمل بای پس، غذا مسیر کمتری را در طول معده طی می‌کند و کالری کمتری جذب بدن می‌شود. بدن برای اینکه انرژی لازمش را به دست بیاورد، شروع به سوزاندن چربی‌های اضافی می‌کند و متابولیسم اتفاق میفتد. در مقاله عمل بای پس کلاسیک، همه چیز را مفصلا برای شما توضیح داده‌ایم. بد نیست سری به این مقاله هم بزنید.

در دوره ریکاوری بای پس معده چه کارهایی باید انجام دهیم؟

همان­طور که می­دانید هر جراحی یکسری مراقبت­ها و آزمایش­ها قبل از جراحی باید انجام شود و یکسری شرایط بعد از جراحی باید رعایت شود.

1. مراقبت­ های قبل از جراحی

  • انجام آزمایشاتی که پزشک برای شما تجویز می­کند، از مراقبت­های مهم قبل از جراحی محسوب می­شود. چون باتوجه به نتایج آزمایش، پزشک بهترین زمان را برای جراحی انتخاب می­کند.
  • کنار گذاشتن مصرف الکل و دخانیات را جدی بگیرید.
  • اگر داروی خاصی مصرف می­کنید، حتما با پزشک خود درمیان بگذارید تا درصورت صلاحدید مصرف آن را موقتا قطع کنید.

2. زمان بستری عمل بای پس در بیمارستان

مدت بستری بیمار، بستگی به روش انجام جراحی دارد ولی به­طور متوسط ریکاوری بای پس معده در بیمارستان حدود 3تا5 روز است و بعد از آن بیمار می­تواند مرخص شود.

3. ریکاوری بای پس معده بعد از بیمارستان

بعد از مرخص شدن از بیمارستان، مراقبت­های اصلی بعد از عمل شروع می­شوند. توجه کنید که در این مدت زمان؛

  • مراجعه به پزشک خود را جدی بگیرید تا پزشک شما در جریان روند بهبود شما باشد و اگر مشکلی بود برطرف کند.
  • رعایت اینکه، بعد از عمل بای پس معده چه بخوریم را جدی بگیریم و حتما از رژیم غذایی که پزشک برای ما تجویز می­کند، پیروی کنیم چون بخش بزرگی از نتیجه جراحی، به این موضوع بستگی دارد.
  • چند هفته بعد از جراحی، قدم زدن آهسته و شروع فعالیت جسمی سبک را جدی بگیرید. این­کار به روند بهبودی سرعت می­بخشد و از یکسری عوارض بعد از عمل جلوگیری می­کند.

در اتاق ریکاوری بای پس معده چه اتفاقی می­افتد؟

در اتاق ریکاوری کاملا تحت مراقبت هستید و پرستاران تمام وقت در کنار شما و مراقب شما هستند. بعد از تمام شدن اولین مرحله بیهوشی و ثابت بودن علائم حیاتی، به اتاق خود در بخش مربوطه منتقل خواهید شد.

ریکاوری بای پس معده
در اتاق ریکاوری بای پس معده کاملا تحت مراقبت هستید.

بعد از بهوش آمدن، بیمار ممکن است کمی احساس گیجی داشته باشد که کاملا طبیعی است و مربوط به داروهای بیهوشی و مدت زمان بیهوشی می­باشد.

اگر شخصی با روش لاپاراسکوپی تحت جراحی بای پس قرار گرفته باشد، بعد از بهوش آمدن ممکن است کمی احساس درد در ناحیه گردن و شانه داشته باشد. اگر این حالت را تجربه کردید از پزشک و یا پرستار، درخواست مسکن کنید.

در دوره ریکاوری بای پس معده چه بخوریم؟

توجه کنید که نحوه غذا خوردن بعد از عمل بای پس، از اهمیت خاصی برخوردار است. توصیه­های رژیم غذایی کاملا به شرایط بدنی شما بستگی دارد و از فردی به فرد دیگر متفاوت است، پس رژیم غذایی بعد از عمل بای پس را تحت نظر پزشک انجام دهید.

این رژیم مخصوص، معده را برای مصرف غذای جامد آماده می­کند. پس از چند مرحله تشکیل می­شود؛

1. مایعات

بعد از جراحی و حدودا اولین روز، فقط مجاز به نوشیدن مایعات شفاف هستید. بعد از آن می­توانید مایعات دیگری نیز مصرف کنید. مایعاتی که در این مرحله مجاز به مصرف آن­ها هستید:

  • عصاره گوشت
  • آبمیوه طبیعی و بدون شیرین کننده
  • چای و یا قهوه بدون کافئین
  • شیر بدون چربی

2. غذاهای خالص

حدود یک هفته بعد از رژیم مایعات، می­توانید مصرف غذاهای پوره شده را آغاز کنید. توجه کنید که در این مرحله غذای شما باید یک مایع غلیظ و بدون هیچ تکه جامدی باشد. می­توانید روزانه 3 تا 6 وعده غذایی کوچک میل کنید و هر وعده غذایی بین 4تا6 قاشق غذاخوری باشد. هر وعده غذایی را در 30دقیقه میل کنید.

غذاهایی که می­توانید به­ صورت پوره مصرف کنید؛

  • مرغ، ماهی یا گوشت چرخ شده بدون چربی
  • املت تخم­مرغ
  • غلات پخته شده
  • پنیر

همچنین می­توانید غذای جامد را با مایعاتی نظیر آب، شیر بدون چربی یا عصاره گوشت مخلوط کرده و میل کنید.

3. غذاهای نرم

چند هفته بعد از غذاهای پوره شده و عادت کردن معده به آن­ها، با مشورت پزشک می­توانید غذاهای نرم را وارد رژیم غذایی خود کنید. غذاهای نرم شامل تکه­های کوچک غذا که لطیف هستند و به­ راحتی جویده می­شوند، می­باشد.

تغییر سبک غذا خوردن بعد از عمل بای پس، شما را به نتیجه دلخواه نزدیک­تر می­کند.

می­توانید روزانه 3 تا 5 وعده غذایی میل کنید که هر وعده شامل یک سوم تا نیم فنجان غذا باشد. غذاهای نرم شامل؛

  • تخم مرغ
  • گوشت یا مرغ بدون چربی، به­صورت چرخ شده یا آسیاب شده
  • ماهی ریش ریش شده
  • پنیر
  • برنج
  • میوه نرم و بدون دانه و پوست
  • سبزیجات پخته شده بدون پوست

توجه کنید که هر مرحله از رژیم خود را تحت نظر پزشک انجام دهید.

4. غذاهای جامد

حدودا هشت هفته بعد از جراحی بای پس، می­توانید مصرف غذاهای سخت و جامد را شروع کنید. با 3وعده در روز شروع کنید و هر وعده غذایی شامل 1تا1.5 فنجان غذا باشد. قبل از این­که کاملا احساس سیری کنید، از خوردن غذا دست بکشید.

عوارض عمل بای پس

عوارض عمل بای پس معده، از فردی به فرد دیگر متفاوت است. حتی ممکن است شخصی اصلا این عوارض را تجربه نکند.

  • یکی از عوارضی که ممکن است شخص دچار آن شود، حساسیت نسبت به داروهای بیهوشی است. این عارضه در هر جراحی می­تواند بروز کند و فقط مختص به بای پس معده نیست. علت آن هم شرایط بدنی بیمار است.
  • ممکن است شخصی درد معده بعد از عمل بای پس را تجربه کند. این موضوع بستگی به رعایت رژیم غذایی بعد از عمل دارد. یعنی اگر ممنوعیت ­های بعد از عمل بای پس را در مورد خوردن مواد غذایی رعایت کنید، ممکن است اصلا این درد را تجربه نکنید.
  • اسهال و یبوست می­توانند از عوارض بعد از جراحی باشند که دلیل آن هم تغییر رژیم غذایی است. اینکه بدانیم دقیقا بعد از عمل بای پس معده چه بخوریم، در کاهش عوارض گوارشی این جراحی بسیار کمک کننده است.
ریکاوری بای پس معده
درد معده بعد از عمل بای پس می­تواند به ­علت عدم رعایت رژیم غذایی باشد.

در دوران ریکاوری بای پس معده بهبودی کامل حاصل می­شود؟

یکی از موضوعاتی که معمولا برای مراجعه­کنندگان مهم است، زمان بهبودی کامل بعد از عمل بای پس می­باشد. برای پاسخ دادن به این سوال باید به یکسری نکات توجه کنید.

همان­طور که گفته شد، جراحی بای پس به مراقبت­های خاصی نیازمند است که در صورت رعایت این نکات و مراقبت­ ها، مدت بهبود عمل بای پس طبق روال عادی خود و بدون مشکل طی می­شود. همچنین رعایت رژیم غذایی سالم و دریافت مکمل ­های مورد نیاز بدن، شرایط جسمی را برای بهبودی کامل مهیا می­کند.

این دوران معمولا تا پایان زمان رژیم غذایی بای پس به طول می­انجامد و پس از آن بهبودی کامل حاصل    می­شود.

در آخر؛

به­ طور کلی زمان ریکاوری بای پس معده به رعایت دستورالعمل­های بعد از جراحی بستگی دارد. توجه کنید که این دستورالعمل­ها در افراد مختلف، متفاوت است و پزشک طبق شرایط جسمی شما، مراقبت­های بعد از عمل را در نظر می­گیرد.

مراجعه منظم به پزشک خود را فراموش نکنید که پزشک در جریان روند بهبود شما باشد و اگر لازم بود ممنوعیت ­های بعد از عمل بای پس را برای شما لحاظ کند.

اگر درباره نحوه جراحی و زمان ریکاوری بای پس معده سوالی دارید و یا به مشاوره تخصصی احتیاج دارید، با کارشناسان ما درمیان بگذارید و از راهنمایی­های تخصصی تیم ما بهره ­مند شوید.

    Rate this post

    بدون نظر

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    جدیدترین مقالات