چاقی موضعی چیست؟ انواع آن + روش‌های مختلف درمان

چاقی موضعی

چاقی موضعی چه نوعی از اضافه وزن محسوب می­شود؟

ظاهر شدن چاقی در افراد با نوعی از چاقی به نام چاقی موضعی در افراد آغاز می­شود. این موضوع نه ­تنها در اعتمادبه­ نفس افراد، بلکه در ایجاد بسیاری از بیماری­ ها نقش دارد.

این روزها اهمیت به سلامت جسمی یکی از دغدغه ­های افراد و جوامع محسوب می­شود تا جایی که افراد برای رسیدن به وزن مطلوب خود راه ­های متفاوتی را انتخاب می­کنند.

برای داشتن وزن مناسب، داشتن رژیم غذایی سالم و ورزش به ­صورت یک جزء ثابت در زندگی، تأثیر به­ سزایی دارد و علاوه بر اینکه برای داشتن وزن متعادل به افراد کمک می­کند، می­تواند در پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری ­ها مؤثر باشد.

بسیاری از افراد با داشتن رژیم غذایی سالم و ورزش، موفق به کاهش وزن نمی­شوند به همین دلیل پزشک روش ­های کلینیکی و جراحی را برای آن­ها مناسب­تر می­داند.

پیش از آن که بدانید برای رهایی از اضافه وزن کدام روش را انتخاب کنید بهتر است انواع مختلف چاقی و چاقی های موضعی را بشناسید تا بتوانید تصمیم­ گیری بهتری داشته باشید.

تعریف دقیق چاقی موضعی

چاقی موضعی چیست؟ برای پاسخ به این سؤال باید انواع آن را بررسی کنیم. این نوع از چاقی را به دو دسته مرکزی و محیطی تقسیم می­کنند. نوع مرکزی آن را به تجمع چربی اضافی در نواحی شکم و پهلو می­شناسند و نوع محیطی آن، به تجمع چربی اضافی در نواحی باسن، ران و بازوها شناخته می­شود.

این نوع چاقی، نوعی از تجمع چربی است که دقیقا در زیر پوست ذخیره می­شود و قابل لمس است که برخلاف چربی احشایی است که در عمق شکم قرار گرفته و نمی­توان آن را لمس کرد.

همان­طور که می­دانید اثرات چاقی می­تواند ژنتیکی باشد اما رعایت نکردن رژیم غذایی هم در بروز چاقی موضعی می­تواند نقش داشته باشد.

به­طور کلی جمع شدن و انباشت بیش از حد سلول­های چربی در ناحیه خاصی از بدن می­تواند باعث بروز چاقی موضعی شود که به دلیل بروز بیماری­های قلبی، سرطان، فشارخون و… و همچنین اختلال در زیبایی و شکل بدن می­تواند خطرساز باشد.

چاقی موضعی می­تواند زمینه ­ساز بیماری چاقی مرضی در افراد باشد
چاقی موضعی می­تواند زمینه ­ساز بیماری چاقی مرضی در افراد باشد

الگوهای ذخیره چربی در بروز چاقی موضعی

به­طور کلی چربی­های ذخیره شده در بدن به دو فرم سیبی شکل (آندروئید) و گلابی شکل (ژنوئید) نشان داده می­شوند. معمولا افرادی که در معرض استرس هستند فرم بدن سیبی شکل داشته و بدن تمایل دارد چربی اضافی را در ناحیه شکم ذخیره کند.

این نوع چربی (آندروئید یا همان سیبی شکل) بیشتر در مردان دیده می­شود و به این دلیل آن را به این نام می­خوانند که در این حالت دور کمر بیشتر از دور باسن است.

فرم بدنی گلابی شکل اغلب در خانم­ها قبل از دوران یائسگی و به شکل ذخیره چربی در قسمت تحتانی (باسن و ران­ها) دیده می­شود. در فرم ژنوئیدی از چاقی، دور باسن بیشتر از دور کمر است.

برای اینکه الگوی توزیع چربی را محاسبه کنید، اندازه دور کمر را به اندازه دور باسن تقسیم کنید. اگر این اندازه کمتر از 0.75 باشد، نشان­ دهنده فرم ژنوئیدی است و اگر 0.85 یا بیشتر از آن باشد، نشان دهنده فرم آندروئیدی از چاقی موضعی است.

اگر این اعداد برای مردان بالاتر از 1 باشد و در خانم­ها بالاتر از 0.8 باشد نشان دهنده خطر بسیار بالای ابتلا به بیماری­هایی مانند فشارخون، دیابت، بیماری­های قلبی و سکته است.

روند ایجاد چاقی موضعی در خانم ­ها و آقایان

چاقی به صورت موضعی با سرعت زیادی فارق از جوامع در حال رشد است اما برخی از تحقیقات نشان می­دهند چاقی ناحیه شکم در خانم­ها بیشتر از مردان دیده می­شود. البته توجه به این نکته ضروری است که تفاوت توزیع الگوی چربی در میان خانم­ها و آقایان مربوط به هورمون و ژنتیک است.

نقش هورمون ­ها در ایجاد انواع چاقی به این صورت است که خانم­های مبتلا به سندرم تخمدان پلی­کیستیک، درگیر نوعی از تجمع چربی احشایی هستند که نشان دهنده افزایش آندروژن است. گمانه ­زنی ­هایی وجود دارد که ممکن است افزایش آندروژن باعث افزایش چربی در خانم ­ها شود.

انباشت چربی در ناحیه شکم می­تواند زمینه ­ساز افزایش شاخص توده بدنی باشد
انباشت چربی در ناحیه شکم می­تواند زمینه ­ساز افزایش شاخص توده بدنی باشد

همچنین در مردان، از دست دادن هورمون استروژن می­تواند منجر به چاقی شکمی، بالا رفتن چربی خون، مقاومت بدن در برابر انسولین و به دنبال آن باعث افزایش وزن می­شود. این موضوع نقش هورمون استروژن در بدن مردان را به خوبی نشان می­دهد.

علاوه بر نقش هورمون و ژنتیک در بروز چاقی، رژیم غذایی نادرست می­تواند زمینه­های بروز چاقی موضعی شکم را افزایش دهد. به این صورت که تجمع بافت چربی در نواحی شکمی با مصرف روزانه غذاهای ناسالم و فست­فود افزایش می­یابد و بی­تحرکی این عارضه را افزایش می­دهدو مقاومت بافت چربی در مقابل رژیم غذایی بالا می­رود.

نوعی از چاقی که در پهلو دیده می­شود، نتیجه بهم ریختن ساعات خواب و زندگی ماشینی می­باشد. ساعات خواب نامنظم می­تواند باعث بهم ریختن هورمون­های بدن شود و باعث افزایش اشتها در افراد شود. پس می­توان خواب نامنظم را یک عامل ایجاد چاقی موضعی شکم و پهلو در نظر گرفت.

بایک برنامه غذایی مناسب و برنامه خواب منظم، می­توان از بروز چنین موضوعی جلوگیری کرد.

بررسی انواع خاص چاقی آندروئیدی

برخی از افراد انواعی از چاقی آندروئیدی را تجربه می­کنند که ممکن است زمینه ­ساز عوارض خطرناکی باشد.

  1. چاقی در ناحیه بالاتنه: کسانی که این نوع از چاقی آندروئیدی را تجربه می­کنند، می­تواند به دلیل پرخوری و عدم تحرک باشد. علاوه بر عدم تحرک و پرخوری، دفع نشدن سموم بدن نیز می­تواند از عوامل چاقی بالاتنه باشد. باتغییر سبک تغذیه تا حدودی می­توان این عارضه را جبران کرد اما در صورتی که با وجود رعایت این موارد موفق به کاهش وزن نشدید، به پزشک متخصص مراجعه کنید.
  2. چاقی در ناحیه شکم و زیرشکم: افزایش ناگهانی استرس می­تواند سبب افزایش هورمون کورتیزول در بدن شود که موجب پرخوری عصبی می­شود. این موضوع می­تواند باعث ایجاد چاقی در نواحی شکمی شود. برای جلوگیری از بروز این موضوع می­توانید ورزش را وارد سبک زندگی خود کنید و راه­های کنترل استرس را یاد بگیرید.

    چاقی موضعی می­تواند چند ناحیه از بدن را درگیر کند
    چاقی موضعی می­تواند چند ناحیه از بدن را درگیر کند
  3. چاقی در نواحی پایین تنه: مصرف زیاد مواد غذایی تصفیه نشده مانند کربوهیدرات ­ها از عوامل بروز این نوع از چاقی هستند. شما می­توانید با انجام ورزش­های مربوط به پایین تنه مانند دویدن، تا حدودی توده چربی این نواحی را از بین ببرید.

بررسی انواع خاص چاقی ژنوئیدی

چاقی ژنوئیدی معمولا در خانم­ها دیده می­شود. نوع خاص چاقی ژنوئیدی که می­تواند زمینه­ ساز عوارض خطرناک باشد، تجمع چربی در نواحی باسن است و فرم گلابی در بدن ایجاد می­کند.

  1. چاقی در نواحی پایین تنه: بروز چاقی در این نواحی به عوامل مختلفی بستگی دارد که ژنتیک و بارداری از عوامل مؤثر در این نوع چاقی محسوب می­شوند. اگر چاقی پایین تنه به علت بارداری باشد، بعد از اتمام دوران بارداری، با انجام تمرینات ورزشی و اصلاح رژیم غذایی می­توان آن را از بین برد.
  2. چاقی در ناحیه انتهای کمر: پرخوری و مقاومت بدن نسبت به انسولین، از عوامل ایجاد این نوع چاقی محسوب می­شوند. برای درمان این نوع خاص از چاقی ژنوئیدی می­توان سطح قندخون را ثابت نگه داشت و با اصلاح رژیم غذایی عوارض آن را کاهش داد.

برای رهایی از چاقی موضعی چه راه­ هایی وجود دارد؟

همانطور که در مطالب بالا اشاره شد، تا حدودی اطلاع دارید که چاقی موضعی چیست و الگوهای توزیع چربی در خانم­ها و آقایان به چه صورت می­باشد. اما چه راه ­هایی برای از بین بردن این نوع از چاقی وجود دارد؟

تصور کنید که اگر قسمتی خاص از بدن شما درگیر چاقی شد، بتوانید آن قسمت را لاغر کنید بدون اینکه ناحیه دیگری از بدن شما درگیر لاغری و یا افتادگی شود. این موضوع رویایی نیست؟

برای افرادی که درگیر چاقی به صورت موضعی می­شوند، روش ­هایی به نام لاغری موضعی در نظر گرفته می­شود. خوب است بدانید که تجمع چربی­ ها به اندازه یکسان در بدن تقسیم نشدند و بیشتر در قسمت­هایی مانند شکم، پهلو، ران، باسن، غبغب و بازو دیده می­شوند.

با رژیم غذایی سالم می­توان از بروز افزایش وزن جلوگیری کرد
با رژیم غذایی سالم می­توان از بروز افزایش وزن جلوگیری کرد

اگر تجمع چربی ­ها در این نواحی از یک حدی بیشتر شود و نیاز به لاغر شدن وجود داشت، بهتر است سراغ لاغری موضعی برویم. در این روش لاغری، تمرکز بر روی کوچک کردن چربی­های ناحیه­ای خاص از بدن است.

توجه کنید که در این روش لاغری سلول­هایی که چربی می­سازند کاملا از بین نمی­روند و فرد ممکن است با رعایت نکردن رژیم غذایی مناسب و دریافت کالری به مقدار بالا، درگیر افزایش وزن مجدد شود.

ساختار بدنی خانم­ ها با آقایون بسیار متفاوت است. مثلا خانم­ها بافت چربی بیشتری دارند و ساختار بافت ماهیچه­ای در آقایون بیشتر است. پس روش­هایی که برای لاغر شدن به صورت موضعی برای هر کدام از آن­ها به کار گرفته می­شود، متفاوت است.

لاغری به صورت موضعی به دو دسته تقسیم می­شود:

دسته اول روش­هایی هستند که نتیجه آن­ها به صورت آنی قابل مشاهده است و به کمک عمل زیبایی انجام  می­شوند. به این دسته، روش تهاجمی می­گویند.

  1. لیپوساکشن
  2. لیپوماتیک
  3. ابدومینوپلاستی
  4. ماموپلاستی

دسته دوم روش­هایی هستند که مدت نتیجه نهایی آن به مرور زمان قابل مشاهده است. به این دسته، روش غیرتهاجمی می­گویند.

  1. لاغری با RF
  2. کرایولیپولیز
  3. کربوکسی­تراپی
  4. LPG
  5. EMS

بررسی روش­ های تهاجمی

  1. لیپوساکشن: یکی از روش­های لاغری محسوب می­شود که بسیاری از افراد آن را به عنوان راهی برای لاغری سریع، بسیار قبول دارند. این روش در بسیاری تمام کشورهای دنیا به­کار گرفته می­شود و یکی از راه­های مقابله با چاقی به صورت موضعی محسوب می­شود. به این صورت که با خروج توده چربی در ناحیه مورد نظر به وسیله دستگاه مکش، می­توانید نتیجه آن را به صورت آنی مشاهده کنید.
روش ­های مختلفی برای درمان چاقی موضعی وجود دارد
روش ­های مختلفی برای درمان چاقی موضعی وجود دارد
  1. لیپوماتیک: بسیاری از افراد لیپوماتیک را با لیپوساکشن اشتباه می­گیرند اما خوب است بدانید که از نظر تکنیک و نحوه کار با هم تفاوت دارند. در کل لیپوماتیک متد به­روزتری از لیپوساکشن محسوب می­شود که در آن اندام­های بیشتری را نسبت به لیپوساکشن می­توانید تحت درمان موضعی قرار دهید.
  2. ابدومینوپلاستی: در این روش لاغری، چربی­های ناحیه شکم برداشته می­شود که باعث می­شود قسمت شکم عضلانی­تر به­نظر برسد. این روش مناسب افرادی است که درگیر چاقی موضعی شکم هستند.
  3. ماموپلاستی: این روش مناسب افرادی است که می­خواهند فرم سینه­های خود را تغییر دهند. افراد با سایز سینه کوچک، بزرگ و یا افرادی که سینه نافرم دارند، کاندید مناسبی برای انجام این روش هستند.

بررسی لاغری موضعی با دستگاه یا همان روش ­های غیرتهاجمی

  1. لاغری باRF: در این روش با استفاده از امواج رادیوفرکانسی گرمایی که به وجود می­آید، بافت چربی را تحت تأثیر قرار می­دهد.نتیجه آن دفع چربی از طریق کبد است.
  2. کرایولیپولیز: پیکرتراشی سرد یک روش برای از بین بردن چاقی موضعی محسوب می­شود که در آن از فریز کردن چربی به ­وسیله دستگاه کرایولیپولیز برای از بین بردن آن استفاده می­کنند. در این روش چربی­ها بعد از فریز شدن از طریق کبد دفع می­شوند.
  3. کربوکسی­تراپی: در این روش گاز کربن­ دی ­اکسید به بدن تزریق می­شود که باعث می­شود بدن برای خارج کردن این گاز، اکسیژن تولید کند و با افزایش خون و بالا بردن متابولیسم بدن، این گاز را از بدن خارج کند.
  4. LPG: این دستگاه برای شکم و پهلو کاربرد دارد که با ماساژ می­تواند باعث افزایش متابولیسم بدن شده و به­دنبال آن تا حدودی موجب کاهش وزن می­شود.
  5. EMS: این روش، یک روش لاغری به صورت موضعی محسوب می­شود که به­ وسیله ارسال امواج الکتریکی، عضلات را تحت تأثیر خود قرار می­دهد و حالتی شبیه به ورزش را برای مغز شبیه ­سازی می­کند که باعث کاهش کالری می­شود.

جلوگیری از چاقی می­تواند موجب پیشگیری از بسیاری از بیماری ­ها شود
جلوگیری از چاقی می­تواند موجب پیشگیری از بسیاری از بیماری ­ها شود

جمع ­بندی نکات پایانی مربوط به چاقی موضعی و روش­های درمان آن

همان­طور که در مطالب بالا اشاره شد، چاقی موضعی در افراد به شکل­ های مختلفی ظاهر می­شود و نمی­توان یک روش درمانی برای همه افراد در نظر گرفت.

برای اینکه بدانید کدام روش لاغری موضعی با دستگاه برای شما مناسب­تر است، بهتر است با پزشک متخصص مشورت کنید تا بهترین روش درمانی را با توجه به وضعیت جسمانی برای شما در نظر گرفته شود.

امروزه با پیشرفت تکنولوژی شما به راحتی می­توانید از هر کجا که هستید با بهترین کارشناسان ما در ارتباط باشید و از مشاوره تیم متخصص و حرف ه­ای ما بهره­مند شوید.

4.5/5 - (2 امتیاز)

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جدیدترین مقالات